Met eigentijds Espace- en Rafale-design
Rijtest Renault (New) Austral full hybrid E‑Tech (200 pk / 146 kW)
Amper drie jaar na zijn marktintroductie krijgt de Austral al Renaults nieuwe designtaal aangemeten. Qua stijl sluit hij daarmee beter aan bij de Espace en Rafale. De nieuwe Austral blijft zijn compacte buitenafmetingen combineren met een ruim interieur en veelzijdigheid. Naast de visuele aanpassing werden diverse technische ingrepen doorgevoerd. Nieuwe schokdempers zijn geïnstalleerd, de motorophanging is aangepast, de transmissiesoftware herschreven en de geluidsisolatie verbeterd. Ook komen er nieuwe functies, zoals die via het OpenR Link-systeem met Google-integratie aangeboden bestuurdersherkenning.

De vernieuwde Renault Austral herkent inderdaad het gezicht van zijn bestuurder. Die gezichtsherkenning werkt met een camera in de A-stijl. Nadat de bestuurder zich registreerde, worden gepersonaliseerde instellingen automatisch ‘onthouden’. Zoals het startmenu, favoriete radio- en mediazenders, elektrisch instelbare bestuurderszetel en buitenspiegels, en de meest gebruikte apps.
Nu al?
Binnen dit marktsegment is dergelijke gezichtsherkenning eerder uniek, maar dat verklaart uiteraard niet waarom de nog geen drie jaar oude Austral nu al met een facelift wordt bedacht. Waarom dat zo snel gebeurt?
De Clio verscheen in het voorjaar van 2023 als eerste model dat de nieuwe Renault-designtaal meekreeg. Het nieuwe familiegezicht werd dus voorgesteld enkele maanden nadat de Austral als opvolger van de Kadjar in de showrooms verscheen.
De van deze Austral afgeleide, verlengde versie – zijnde de nieuwe Espace – kreeg enkele maanden geleden die nieuwe designtaal aangemeten. Tekenwerk trouwens dat de Espace Coupé – zijnde de Rafale – een jaar geleden bij zijn geboorte al meekreeg. Austral-assimilatie met Espace en Rafale kon dus niet langer uitgesteld worden.

Concurrenten
In zijn marktsegment ontbreekt het de vernieuwde Austral niet aan mededinging. Immers: Volkswagen Tiguan, Kia Sportage, Opel Grandland, Toyota Corolla Cross, Peugeot 3008, Citroën C5 Aircross, Nissan Qashqai, Ford Kuga ...
Ook de herziene Austral blijft aangeboden met de keuze uit twee drijfwerken. Vooreerst is er de mild hybrid-versie met zijn 1,3 liter-viercilinder en een continu variabele transmissie. Wij leerden de nieuwe Austral beter kennen in zijn full hybrid-uitvoering, met een 1,2 liter-driecilinder, 12 kleppen-turbobenzinemotor – zoals we dat drijfwerk kennen uit de (new) Espace en Rafale – gecombineerd met een 69 pk sterke en 205 Nm koppelrijke e‑motor en een secundaire e‑motor of starter/generator die voor een beetje extra power-assistentie zorgt.

Vergelijkbaar met Rafale en Espace
Recente Renault-designtaal levert de Austral een nieuwe motorkap, hertekende bumpers en een moderner radiatorrooster op. De nieuwe Austral lijkt daarmee nog beter op de Rafale en Espace. Dit is mede te danken aan het radiatorrooster met gebosseleerde 3D-ruitjes rondom het centrale logo. De stijlupdate had ook invloed op andere onderdelen van het koetswerk, zoals het bovenste en middelste deel van de achterklep.
Zowel vooraan als achteraan zien we een hertekende lichtsignatuur. Met vooraan nieuwe lichtunits en ruitvormige dagrijverlichting in de bumper. De koplampen met adaptieve Vision-ledtechnologie zijn standaard. De achterkant krijgt nieuwe lichtunits die in een punt uitlopen maar niet met elkaar zijn verbonden.

Plaatsaanbod en moduleerbaarheid
Nieuwe stoelen moeten de rijhouding verbeteren en voor meer lenden- en schouderondersteuning zorgen. Rechts van het stuurwiel zien we een anders gepositioneerde en hertekende versnellingspook. Dit – zo horen we bij Renault – om verwarring met de ruitenwisserhendel te voorkomen. Naast de nieuwe voorstoelen past Renault in het interieur nieuwe bekledingsstoffen toe, en er werd – zo hoorden we tijdens het rijden – bijkomende aandacht besteed aan de geluidsisolatie.
De Austral blijft intussen toonaangevend in het C-SUV-segment door zijn plaatsaanbod en moduleerbaarheid. Dit mede dankzij een achterbank die 16 cm verschuifbaar is en waarvan de rugleuning in drie hoeken (25°/27°/29°) kan worden ingesteld. Via een gemotoriseerde achterklep krijgt men toegang tot een bagageruimte waarvan de volumes afhankelijk zijn van de aandrijving. Voor de mild hybrid-versie en afhankelijk van de achterbankconfiguraties schommelt de bagageruimte van 555 tot 1.761 liter. In het geval van onze E‑Tech full hybrid-testwagen varieert dat van 527 tot 1.736 liter.

OpenR-scherm met Google-integratie
Het dubbele OpenR-scherm is een combinatie van het 12 duim grote digitale instrumentarium met een (in ons testmodel) 12,3 duim metend infotainment-aanraakscherm. Beide schermen worden aangevuld met een 9,3 duims head-updisplay.
Naast Bluetooth-, Apple Carplay- en Android Auto-connectiviteit wacht ons voortaan ook in de Austral een, in samenwerking met Jean-Michel Jarre, ‘gecomponeerde’ auditieve welkomstsequentie.
OpenR Link-multimedia met Google-integratie verenigt Google-diensten en -apps, inbegrepen Google Assistant + spraakassistentie en navigatie met Google Maps. Dit laatste schept onder meer de mogelijkheid om bestemmingen vanuit smartphone naar het voertuig te sturen.
Ook kan de reisroute met het voordeligste brandstofverbruik voorgerekend worden. Of incidenten op de reisroute kunnen gedeeld worden met een community. Incidenten? Flitspalen, wegonderbrekingen, omleidingen, accidenten.
Met behulp van de camera voor gezichtsherkenning wordt de concentratie van de bestuurder voortdurend nagegaan. Wanneer vermoeidheid of concentratieverlies wordt gedetecteerd, verschijnen op het beeldscherm mogelijke stoppunten langs de route.

Serieel-parallelle hybrideaandrijving
Gebaseerd op het CMF-C/D-platform en naar voorbeeld van de met langere wielbasis rijdende Espace en Rafale, zoemt ook in ons testvoertuig een 1,2 liter driecilinder-turbomotor van 131 pk en 205 Nm koppel. Deze driecilinder 12 kleppen-benzinemotor wordt gesupporterd door een 69 pk en 205 Nm koppelrijke e‑motor, gevoed uit een 2 kWh-batterij (400 volt).
Als secundaire e‑motor fungeert een hoogspanningsstartgenerator (34 pk / 50 Nm). Die e‑motor dient om de verbrandingsmotor te starten, neemt het “schakelwerk” in de koppelingsvrije multi-modetransmissie voor zijn rekening en kan, waar nodig, dit FHEV-drijfwerk een vleugje extra support meegeven. De transmissie voorziet in twee ‘gangen’ voor de primaire e‑motor en vier versnellingen voor de verbrandingsmotor.
Afhankelijk van de actuele rijsituaties kiest de transmissie van deze serieel-parallelle full hybrid-aandrijving automatisch tussen de elektrische-, benzine- of hybridemodus. In het eerste geval is het enkel de e‑motor die de voorwielen aandrijft. In het dynamische hybrideprogramma drijven ICE en e‑motor gezamenlijk de wielen aan. In het e-drive-programma drijft de e‑motor de wielen aan terwijl de benzinemotor draait om de batterij te chargeren. De batterij bijladen doet men ook via de energierecuperatie waarbij de kinetische remenergie wordt benut om de (start)generator aan te drijven en zo de batterij bij te laden.

Multi-Sense & 4Control Advanced
Via het multimediascherm kunnen diverse Multi-Sense-afstellingen geprogrammeerd worden. Die programmatie beperkt zich niet tot het selecteren van stuureigenschappen, motoralertheid of specifieke onderstelafstelling. Met Multi-Sense kan ook de kleur van de interieurverlichting en de dashboardweergave worden aangepast. Zowel voor dit laatste als voor de rijeigenschappen kan die programmatie volgens Eco-, Sport-, Comfort- en Personal-modus.
My Safety SwitchDe Europese GSR2-verordening (General Safety Regulation II) verplicht het om bij iedere herstart een aantal rijhulpsystemen (ADAS) te activeren. Nieuw is het niet maar het strekt Renault tot eer om als een van de eersten te voorzien in een My Safety Switch waarmee met één druk op de knop vijf vooraf instelbare rijhulpsystemen kunnen worden geactiveerd of een resem aandachtsverstorende ADAS-toepassingen het zwijgen wordt opgelegd. Het personaliseren van die keuzes gebeurt éénmalig via het multimediascherm. Activering of niet van interventieniveaus, geluidssignalen, actieve rijstrookinstellingen enz.
De topversies worden ook voorzien van het 4Control Advanced-systeem. Vier meesturende wielen in samenspel met een achterwielgeleiding met meerdere armen moeten de Austral dynamischere wegeigenschappen meegeven en – dankzij een kleinere draaicirkel – de wendbaarheid verhogen. Mee- en tegensturende achterwielen zorgen niet enkel voor een kleinere draaicirkel en verhoogde wendbaarheid. Ze optimaliseren eveneens de rijstabiliteit.
Een stuuractuator op de achtertrein doet bij hoge snelheden of in bochten aan meer dan 50 km/u de wielen in dezelfde richting sturen als de voorwielen. Dit met een hoekverdraaiing van maximum 1°. Bij lage snelheden kunnen de achterwielen (afhankelijk van de rijsnelheid) tot 5 graden meesturen in tegengestelde richting van de voorwielen. Met 4Control Advanced (vier sturende wielen) verkleint de draaicirkel tussen stoepranden tot 10,1 m. Zonder 4Control Advanced bedraagt die draaicirkel 11,2 m.

Kortstondige twijfel bij kick-down
De motortransmissiesoftware is verder geoptimaliseerd, zo horen we bij Renault. Wie zijn wij om daaraan te twijfelen? De vernieuwde Austral met het E‑Tech full hybrid-drijfwerk van 200 pk heeft sinds zijn introductie het voorwerp uitgemaakt van voortdurende verfijning. De recentste verfijningen werden eerder doorgevoerd in de Espace en nog later in de Rafale. Zo profiteert ook de nieuwe Austral van de nieuwste software-evoluties die Renault voor dit drijfwerk bedacht.
De softwaretechnisch verfijnde 200 pk sterke "full hybrid"-aandrijflijn, zoals we die eerder al reden in de Rafale, kan bijgevolg niet anders dan geslaagd worden gequoteerd. Ook al vormen die op papier 200 pk aan maximaal systeemvermogen ook hier geen cijfermatige zekerheid. Want enkel als er voldoende energie in die 2 kWh hybride batterij zit, blijft dat maximum aan systeemvermogen beschikbaar.

Gebrek aan motorsouplesse zal men in deze Austral nooit ervaren. Want ook hier resulteren de eerder vermelde verfijningen in meer rijplezier, een soepeler schakelgedrag en bevredigende acceleraties. Omdat men vanuit stilstand altijd elektrisch ondersteund wegrijdt, zal men ook minder brandstof verbruiken. Bovendien acteert de 3‑cilinderverbrandingsmotor minder rumoerig in de vernieuwde Austral. Naar voorbeeld van Espace en Rafale is dat ongetwijfeld ook hier het gevolg van een doelgerichtere geluidsisolatie van het motorcompartiment.
In de Rafale reageert deze serieel-parallelle hybrideaandrijflijn twijfelend op een kordate kick-down. Zelfs in sportmodus en met het rechterpedaal kordaat in de vloermat vraagt dit drijfwerk in de Rafale wat bedenktijd. Waardoor terugschakelen even op zich laat wachten. Ook in de vernieuwde Austral blijft een kick-down op kortstondige twijfel onthaald. Het schakelwerk verloopt weliswaar iets sneller dan in de oude Austral, maar de kortstondige twijfel is er nog.

Rijstabiliteit en hanteerbaarheid
Grote 20 duims velgen, nieuwe schokdempers, aangepaste motorophanging, verbeterde geluidsisolatie en eigentijdse software voor de motortransmissiesturing. De ergonomisch verfijnde voorzetels en het terugdringen van geluiden en trillingen komen het algemeen comfort ten goede. Naast effectievere geluidsisolatie van het motorcompartiment maakt Renault nog melding van aero-akoestische correcties. Lees: nieuwe deurafdichtingen, anders getekende spiegelbehuizing en – in het geval van de in Esprit Alpine-uitvoering gehulde Austral die we reden – een dikkere, gelaagde voorruit.
De nieuwe Austral is haarfijn te sturen en de ophanging voelt eerder sportief stug dan comfortabel zacht aan. Onze testwagen was dus uitgerust met 4Control Advanced en Multi-Sense en reed op een onderstel dat – naast de nieuwe schokdempers – de afstelling deelt met een, met vergelijkbaar drijfwerk gepowerde, Rafale.

Het 4Control Advanced-systeem met vier sturende wielen blijft een voorziening die binnen het C-marktdeel zowat onbestaande is. Die uitzondering is bovendien gecombineerd met een multilink-achteras. Dat dit alles rijstabiliteit en hanteerbaarheid goed uitkomt, hoeft niet gezegd. De Austral wordt dan ook gezegend met een geruststellend weggedrag. Met – in de snellere bochten – het accent op sportief-dynamisch. Waarbij het toch weer opvalt hoe goed Renault erin lukt om de rolneigingen van het vernieuwde Austral-koetswerk onder controle te houden.
Active Driver Assist, Safety Score & Safety Coach
Met Active Driver Assist is de Austral “voorspellend” te programmeren. De adaptieve snelheidsregelaar werkt daarvoor samen met rijstrookcentrering op basis van geolokalisatie en dat in combinatie met specifieke wegenkaarten.
Safety Score controleert de snelheid, het traject en de veiligheidsafstanden tijdens het rijden. Aan het einde van elke rit krijgt de bestuurder een rijbeoordeling in de vorm van een score variërend van 0 tot 100 met daarbij gepersonaliseerde raadgevingen met het oog op veiliger rijden.
De Safety Coach ten slotte gebruikt sensoren om de gevaren van overdreven snelheid, veilige afstand tot voorliggend verkeer, trajectbeheer en rijstrookwissels in real time te volgen en te beoordelen. Toepassing bekroond met de Road Safety Innovation Award 2024.
Conclusie
Het hedendaagse Renault-SUV-aanbod is indrukwekkend. Dat vereenvoudigt het maken van keuzes geenszins. Laat de indeling naar koetswerklengtes en interieurformaten zich nog verklaren, dan blijft het moeilijk om klanten wegwijs te maken in dat ‘modeloverlappende’ motoren- of drijfwerkaanbod. Naar koetswerklengte is er de Captur, Symbioz, Arkana (hoelang blijft deze SUV-coupé nog deel uitmaken van het Renault-gamma?), de nu vernieuwde Austral, de eerder lichtjes gefacelifte Espace en de nog jonge Rafale. Waarbij we de full electric Scenic en de kersverse R4 nog buiten beschouwing laten.

Wat de motorisatie van al deze niet-full electric SUV’s betreft, wordt het maken van een duidelijke opdeling moeilijker. Captur en Symbioz delen drijfweken, Symbioz en Austral doen dat en die laatste doet dat ook met Espace en Rafale. Wie de zaken technisch een beetje opvolgt, is dan ook verwonderd dat er, tijdens de presentatie van de nieuwe Austral, angstvallig werd gezwegen over de net gepresenteerde 160 pk sterke 1.8 E‑Tech full hybrid-motor met zijn 1,4 kWh-batterij zoals die inmiddels al gemonteerd wordt in Captur en Symbioz. Een motor die helemaal niet zou misstaan in dat vernieuwde Austral-gamma. Al was het maar om de leemte tussen de huidige 200 pk full hybrid en de 130 pk mild hybrid, met een gezond ademende turboloze 1.8-viercilinder technologisch evident op te vullen.