Eerste model van een nieuw Lancia-tijdperk
Nieuwe Lancia Ypsilon
Het wordt de eerste auto in het nieuwe tijdperk van Lancia en tevens de eerste 100% elektrische Lancia. Na enkele jaren afwezigheid belichaamt Lancia daarmee een herintrede in de wereld van de geëlektrificeerde automobiliteit.

Terug op de automarkt moet die nieuwe Ypsilon, als eerste van drie nieuwe e-modellen, de elektrificatiebetrachtingen van Lancia duidelijk maken. Want gelanceerd als BEV-versie ligt de Ypsilon-introductie perfect in de lijn met het strategische ‘Dare Forward’-plan van Stellantis. Het nieuwe Lancia zal vanaf 2026 uitsluitend 100% elektrische modellen lanceren, en dit met een tempo van één model om de twee jaar.
Vervagende memories
Intussen moet het nieuwe model van het herboren Lancia helpen om het minder hoopvolle economische verleden te vergeten. De periode dus waarin Lancia, dat in die dagen deel uitmaakte van de Fiat Chrysler Autogroep (FCA) en op sterven na dood was, verplicht werd tot ‘badge-engineering-sales’-overeenkomsten met de Amerikaanse FCA-poot.
Dit was om producten van het toenmalige, economisch worstelende Chrysler op de Europese markt te verkopen. Voor wie dit zich niet meer herinnert: men probeerde de Chrysler Voyager als Lancia Voyager en de Chrysler 300C als Lancia Thema aan de man te brengen.

Het ontwijken van visuele overeenkomsten
Vandaag maakt de complete FCA-familie van weleer deel uit van de grote Stellantis-groep. Daarmee is het gevaar voor badge-strategische maatregelen uiteraard niet geheel geweken. Al zal men in het nieuwe Lancia wel rekening houden met wat zich in vroegere FCA-periodes heeft voltrokken.
Maar zelfs al is de nieuwe Lancia Ypsilon-technologie gebaseerd op andere elektrische Stellantis-creaties, dan is elke visuele overeenkomst met die technisch gerelateerde Stellantis-modellen zeer ver te zoeken. De Lancia-designafdeling kreeg vrij spel voor het ontwerp van deze Ypsilon, iets wat we eerder gelukkig ook bij Jeep en Fiat al te zien kregen.
Meer zelfs: de Lancia-designafdeling kreeg de opdracht ervoor te zorgen dat enige visuele overeenkomst met de technisch nochtans volkomen gelijkwaardige Stellantis-modellen werd vermeden. Niemand kan ontkennen dat Lancia hierin geslaagd is. De nieuwe Ypsilon is een echte Lancia.
Het is een auto waarvan de carrosserievormen en bepaalde details bovendien meteen doen herinneren aan de hoopgevende Lancia-tijden van weleer. Kijk maar naar die ronde achterlichten met geïntegreerde Y(psilon) als historische referentie naar het rallywagenicoon Stratos. Of de ronde carrosserievormen die – voor de ouderen onder ons – doen denken aan de succesvolle Aurelia’s en Flaminia’s.

Gekend elektrodrijfwerk
Volgens Lancia heeft de nieuwe elektrische Ypsilon alles in zich om tot de toppers in het premium B-hatchbacksegment gerekend te kunnen worden. Met een groot 10,25"-display en een standaard parkeerhulpsysteem biedt deze wagen tot nu toe als enige in deze klasse de standaard mogelijkheid tot autonoom rijden op level 2.
Daarnaast is er S.A.L.A., een virtuele en intelligente interface voor de bediening van de Sound Air Light Augmentation (vandaar SALA), een infotainmentsysteem dat audio-, klimaatregeling- en verlichtingsfuncties combineert en laat aanpassen met één druk op de knop.
Het betreft hier dus een auto van het B-segment, met een lengte van 4,08 m, een breedte van 1,76 m en een hoogte van 1,44 m. Naar we bij Lancia horen, is het de eerste premium B-segmentauto van de Stellantis-groep die is voorzien van een elektrische aandrijflijn. Deze aandrijflijn wordt vandaag de dag ook gebruikt in de technisch vergelijkbare Peugeot e-208 en Opel Corsa-e van Stellantis, die ook het CMP-platform delen.

Met een krachtbron van 156 pk/115 kW en een accucapaciteit van 51 kWh wordt hem een gecombineerd WLTP-rijbereik van 403 km toegemeten. Cijfers dus die exact hetzelfde zijn als die opgegeven voor de elektrische 208 en Corsa-e. Snelladen gebeurt in 24 minuten (van 20% tot 80%) en als energieverbruik wordt 14,3 tot 14,6 kWh/100 km opgegeven.
De nieuwe Ypsilon wordt in eerste instantie enkel aangeboden met een elektrisch aandrijfsysteem, maar verbrandingsmotoren (hybride?) staan eveneens op het programma. Het elektrisch Ypsilon-gamma zou ook aangevuld worden met een sportversie.
Die zou het gekende Lancia HPE-opschrift meekrijgen. HPE staat hier niet – zoals vroeger voor de als een coupéachtige break gestileerde Beta HPE – voor High Performance Estate. Vandaag echter voor High Performance Electric. De nieuwe, elektrische en sportieve Ypsilon HPE zal zijn technische basis delen met die van de Abarth 600e waarvoor een systeemvermogen van 240 pk vooropgesteld is.