Project 'Repair Teens' maakt jongeren warm voor onderhoud

Repair Teens is een samenwerking tussen de Techniekacademie, een initiatief van VIVES Hogeschool, en de projectpartners BEMAS vzw, POM, Repair&Share (gekend van de Repair Cafés) en een groep van industriële partners. Repair Teens wil de doelgroep van 12- tot 14-jarigen warm maken voor onderhoud en STEM en laten zien hoe zij dankzij onderhoud zelf een positieve impact kunnen hebben op en bijdragen tot een duurzamere wereld. Repair Teens reikt de jongeren daarbij niet alleen STEM-kennis en -vaardigheden aan, maar geeft hen via dit concept ook informele 21ste-eeuwse vaardigheden mee zoals ondernemerszin, digitale vaardigheden, samenwerken, probleemoplossend denken, en zorg voor omgeving en natuur. Het project Repair Teens wordt gerealiseerd met actieve steun van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen.
Jongeren mogen onder begeleiding zelf aan de slag om echte bedrijfs- en maatschappelijke uitdagingen op te lossen. STEM-kennis en -competenties zijn daarbij de sleutel. Dat moet hen inspireren om in hun verdere studies en loopbaan STEM als een positieve en evidente keuze te zien. Met de focus op 'onderhoud & repair' wil Repair Teens de jongeren in het bijzonder enthousiasmeren voor het belang van onderhoud & herstel als onderdeel van de circulaire economie en een betere doorstroming van jongeren naar onderhoudsberoepen in industriële bedrijven helpen realiseren.
Jongeren warm maken voor techniek en onderhoud
Repair Teens ontwikkelt samen met jongeren en bedrijven een nieuw buitenschools STEM-traject, helemaal (en voor het eerst) in het teken van onderhoud & repair. Het traject bestaat uit twee delen: open kennismakingssessies bij bedrijven uit diverse sectoren en bij Repair Cafés in heel Vlaanderen. Tijdens die sessies mogen jongeren zelf real life cases van bedrijven en maatschappelijke uitdagingen oplossen. Ze maken er ook kennis met het belang en de impact van circulaire economie, en hoe ze daaraan zelf kunnen bijdragen. Ze krijgen meteen ook de kans op een rondleiding achter de schermen bij het bedrijf of mogen als fixer in het Repair Café aan de slag.
Jongeren die de smaak te pakken hebben, kunnen zich engageren voor deel twee: een traject met twaalf opeenvolgende sessies (duur van één semester), waarbij vaste teams van jongeren onder begeleiding een onderhouds- of repairuitdaging oplossen. Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van een innovatieve app voor digitale instructies.
Repair Teens werkt nauw samen met Thomas More WiWeTeR en PXL STEM Academy. In een eerste fase wordt er ook samengewerkt met 5 leden van BEMAS: Evonik, Norbord, Vandemoortele, Volvo Cars Gent en Manual.to. In een volgende fase kunnen ook andere geïnteresseerde bedrijven zich opgeven.
BEMAS gaat voor dit project actief op zoek naar bedrijven die de deuren willen openzetten om leerlingen te laten kennismaken met onderhoud. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich aanmelden bij BEMAS.
Lees hier meer over het project.