E-sigaretten

Tabakssector vraagt dringende herziening accijnsbeleid

Ene accijnsverhoging na andere jaagt meer en meer Belgen naar illegale alternatieven

Sigarettenmarkt

Uit de meest recente 'Empty Pack Survey' (onderzoek naar de herkomst van lege pakjes sigaretten), tussen 22 april en 17 mei 2024 uitgevoerd door de WPSM Groep, blijkt dat op 25,6% van alle sigaretten die in België werden geconsumeerd geen belastingen in ons land werden betaald. Met andere woorden: meer dan een kwart van de sigaretten die in ons land worden gerookt ontsnappen aan de Belgische fiscus. Via federatie Cimabel roept de tabakssector de federale onderhandelaars dan ook op om het accijnsbeleid op sigaretten en roltabak grondig te hertekenen.

België loopt circa 1,2 miljard euro aan inkomsten mis omdat rokers zich elders goedkoper kunnen bevoorraden. De buitensporige accijnsverhogingen die de regering de laatste jaren heeft doorgevoerd, drijven steeds meer Belgen naar illegale alternatieven. 

Geen belastingen: +36,9%

In vergelijking met vorig jaar is het aandeel sigaretten waarop in ons land geen belastingen werden betaald, gegroeid van 18,7% naar 25,6%, een toename van 36,9%. Van die 25,6% is 1,9% namaak en dus illegaal. De overige 23,7% zijn legale sigaretten die echter buiten België werden aangekocht, met name in landen waar de prijzen lager zijn omdat de fiscale druk er ook lager is. Die sigaretten vinden steeds makkelijker hun weg naar ons land, waar ze met aanzienlijke winst worden verkocht.

Prijsstijging: +59%

Onder de regering De Croo steeg de prijs van een pakje sigaretten met maar liefst 59%. Deze excessieve accijnsverhogingen zetten jaar na jaar meer rokers aan om op zoek te gaan naar goedkope sigaretten.

Het valt op dat bijna de helft van alle illegale sigaretten afkomstig zijn uit Bulgarije (47,9%). Ook goedkope sigaretten uit Luxemburg (18,2%) en Turkije (5,8%) worden in België aan de consument aangeboden. De top 10 wordt vervolledigd door Albanië, Polen, Marokko, Roemenië, Frankrijk, Duitsland en Algerije. Op Frankrijk na zijn dit stuk voor stuk landen waar sigaretten aanzienlijk goedkoper zijn dan in ons land. Cimabel, de Belgisch-Luxemburgse federatie van sigarettenfabrikanten, blijft de aandacht vestigen op de noodzaak om smokkel en illegale handel in sigaretten ernstig te nemen.

Dweilen met de kraan open

De inspanningen van de Belgische douanediensten, die de voorbije jaren de ene recordvangst van illegale sigaretten na de andere deden, verdienen alle lof. Maar het blijft dweilen met de kraan open zolang er geen doordachte verschuiving komt van het accijnsbeleid. Zolang de accijnzen op tabaksproducten elk jaar drastisch stijgen, zal de vraag naar goedkope sigaretten blijven groeien en zullen criminele organisaties hun illegale praktijken op het Belgische grondgebied onverminderd voortzetten.

E-sigaret

Bovendien moet men vermijden deze fout te herhalen door minder risicovolle alternatieven als e-sigaretten ook op ondoordachte en buitensporige wijze te belasten. Zo drijf je de consument richting het illegale e-sigaretcircuit, waar producten van twijfelachtige herkomst worden aangeboden.

De spiraal van opeenvolgende accijnsverhogingen werkt niet; integendeel, aldus Cimabel. De enige zekerheid is dat de overheid inkomsten misloopt, en criminele organisaties steeds meer geld binnenhalen. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Dimitri Van Moerkercke
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook