Wenskaarten beleven revival dankzij Covid-19

Wenskaarten leken tot enkele jaren terug de strijd te verliezen tegen de duizenden digitale manieren waarop men een wens kan versturen. Toch lijkt de consument de meerwaarde van een handgeschreven wenskaart opnieuw in te zien. Een kaart die wordt opgestuurd per post of in eigen persoon wordt afgegeven geeft de ontvanger immers het gevoel dat er net wat extra aandacht werd besteed aan de gelegenheid. Unieke ontwerpen met net dat tikkeltje extra scoren goed en dat is goed nieuws voor u. De verkoopprijzen daarvan liggen namelijk net iets hoger.
30% meer post tijdens kerstperiode
De markt van de wenskaarten is de laatste jaren licht dalend tot vrij stabiel. Deze evolutie is echter een rechtstreeks gevolg van het krimpend aantal winkelverkooppunten en niet per se van een dalende markttendens. Desondanks stelde bpost merkwaardige cijfers vast tijdens de afgelopen kerstperiode. In december werd 25 à 30% meer post verstuurd dan verwacht. 21 december werd een absolute topdag, met 3,8 miljoen verstuurde post. Ter vergelijking – tijdens een doorsnee week verwerkt bpost gemiddeld 5,5 miljoen brieven en kaarten.

10 miljoen kerstzegels
Kunnen we uit deze cijfers concluderen dat er beduidend meer wenskaarten werden verstuurd? Dat is moeilijk te zeggen aangezien bpost geen onderscheid maakt tussen brieven en wenskaarten. Wel kunnen we conclusies trekken uit het aantal verkochte kerstzegels. Er vlogen er namelijk 10 miljoen over de toonbank, goed voor een stijging van 15% in vergelijking met vorig jaar. Ook stelde bpost vast dat er beduidend meer gebruik gemaakt werd van hun Mobile Postcard-app. In december 2019 werden minder dan 40.000 kaarten gedrukt en bezorgd, in 2020 lag dat aantal op maar liefst 500.000. Ook fabrikanten bevestigen deze evolutie en merkten in 2020 een stijging in hun verkoop. Hoewel ze een mooie plus in omzet genereerden, kon dat de verliezen voor de periodes wanneer de winkels verplicht moesten sluiten niet volledig goed maken.
Er vlogen in 2020 10 miljoen kerstzegels over de toonbank, goed voor een stijging van 15%
Nog nooit zo nodig als nu
De verklaring voor deze evolutie valt niet zo ver te zoeken. We leefden een groot deel van 2020 in isolement en moesten ons afzonderen van onze geliefden. Een warme en hoopvolle wens tijdens de eindejaarsperiode bleek bijgevolg nog nooit zo nodig als nu. Bovendien greep de Belg ook buiten de eindejaarsperiode sneller naar een brief of wenskaart om een fijne boodschap als leuke verrassing te versturen. Die gewoonte zou zich ook na de pandemie positief verder kunnen zetten, nu de consument de smaak weer te pakken heeft.

Wat wil de consument?
Multifunctionele wenskaarten
Fabrikanten komen in 2021 met unieke concepten op de proppen waarbij wenskaarten als meer dienst doen dan enkel het overbrengen van een wens. Zo zijn er kaarten die gevouwd kunnen worden tot een kroon of bril waarmee tijdens het verjaardagsfeestje bijvoorbeeld leuke selfies gemaakt kunnen worden. Maar ook bijzondere applicaties geven een nieuwe dimensie aan deze categorie. Denk daarbij aan wenskaarten met stoffen patches, magneten, pins en pompons die de ontvanger los kan maken en gebruiken voor het stylen van de outfit.
Niet-genormaliseerde formaten
Standaard formaten overspoelden lang het aanbod omdat voor deze formaten geen extra kosten worden aangerekend bij verzending. De consument stapt hier echter hoe langer hoe meer van weg. De meesten geven hun kaartjes in persoon af of kijken niet naar de meerkost voor verzending. In tijden van corona wordt echt weer vaker een beroep gedaan op verzenden via het postkantoor, dus houd ook dat in het achterhoofd bij de samenstelling van uw aanbod.

Trendy designs
Voor het design halen ontwerpers het vaakst inspiratie uit wat er leeft in de wereld van lifestyle en home & deco. De botanische trend gaat nu al een paar jaar mee en bijgevolg zien we heel wat plantjes en bloemen prijken op wenskaarten, het liefst in kleuren die poppen en sprankelen. Wanneer van de leuke verrassing een post voor sociale media gemaakt wordt, moet die nu eenmaal opvallen. Daarnaast scoren ook beeldgrappen en minimalistische illustraties. En voor wie moeite heeft met bepaalde emoties onder woorden te brengen, vervatten quotes vaak perfect de boodschap.
En een schoon geweten
De consument ligt steeds meer wakker van zijn eigen ecologische voetafdruk. Wie de jonge consument voor zich wil winnen, trekt dan ook best de ecologische kaart. De meeste fabrikanten beantwoorden reeds deze vraag en zo goed als alle kaarten verkrijgbaar op de Belgische markt dragen reeds een PEFC- en/of FSC-keurmerk. Dat houdt in dat de hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen met respect voor planten, dieren en bosarbeiders. Daarnaast kleurt ook de productieketen steeds groener en wordt er bijvoorbeeld al gebruik gemaakt van biologisch afbreekbare inkten. Maar ook naar verpakking toe zoeken fabrikanten voortdurend naar duurzamere alternatieven voor plastic.

Gebalanceerd aanbod
Minstens drie molens
Het is aangeraden om een minimumoppervlakte voor zo’n drie molens te voorzien in de winkel. Drie molens vormen echter een absoluut minimum. Het aantal molens varieert u best naargelang de grootte van uw winkel. Hoe meer ruimte, hoe groter het aanbod en des te meer gading uw klanten zullen vinden. Bij weinig ruimte zal het aanbod worden beperkt tot de bestsellers waarmee u zonder twijfel uw klanten aanspreekt.
Prijs-kwaliteit
De consument betaalt met plezier een meerprijs voor wenskaarten met een speciale afwerking of een origineel design. Houd er echter rekening mee dat hierop een zekere mentale limiet staat in het hoofd van de consument. Hoopt u meer verkoop te genereren? Kies dan voor unieke wenskaarten met een goede prijs-kwaliteitsbalans. De producenten helpen u bij het samenstellen van een goede mix binnen verschillende prijsklasses, stijlen en formaten.

Everyday- versus seizoenskaarten
Niet alleen naar prijs maar ook naar thema is het belangrijk om een gevarieerde mix aan te bieden. Wees u bewust van het onderscheid tussen everydaykaarten enerzijds en seizoenskaarten anderzijds. Tot die eerste groep behoren wenskaarten voor alledaagse felicitaties die het hele jaar door verkocht worden. Seizoenskaarten spelen daarentegen in op seizoensgebonden feestdagen zoals Valentijnsdag, kerst en nieuwjaar, Moeder- of Vaderdag ... Deze laatste groep dient dus op tijd en stond te worden aangepast. Gemiddeld bestaat zo’n 80% van het assortiment uit everydaykaarten en zo’n 20% uit seizoenskaarten. Biedt ook qua design voldoende keuzen, want smaken verschillen nu eenmaal.