Onderhoud aan voertuigen en installaties van Defensie
Ter land, ter zee en in de lucht!
Bij het Nederlandse leger zijn er heel wat complexe voertuigen en installaties in gebruik, vaak in moeilijke omstandigheden waar defecten niet zo snel opgelost raken. Daarom is grondig onderhoud hier absoluut noodzakelijk, zodat men kan vertrouwen op levensreddend materiaal. De voorbije jaren werd er dan ook heel wat geïnvesteerd in onderhoud bij Defensie.
ONDERHOUD VAN DE TOEKOMST
DATA VOOR SLIM ONDERHOUD
MLU JOHAN DE WITT
MLU CV90
Slim onderhoud van de toekomst voor Defensie
Het MatlogCo - Materieellogistiek Commando - is verantwoordelijk voor het onderhoud aan alle landsystemen van de Nederlandse Krijgsmacht. Al jaar en dag werkt dit commando op basis van assetmanagement, maar heeft door de bezuinigingen de afgelopen jaren keuzes moeten maken en werk moeten minimaliseren of uitbesteden. Nu het belang van een sterke Krijgsmacht meer prioriteit krijgt en er ook weer meer financiële middelen beschikbaar zijn, is het tijd om het onderhoud opnieuw te bezien.
Voor het opstellen van een gedegen maar praktisch plan, heeft het MatlogCo begin 2023 de samenwerking met de Universiteit Twente en World Class Maintenance opnieuw bevestigd. De nadruk op 'opnieuw', omdat er tien jaar geleden al de eerste Summer School startte als onderdeel van World Class Maintenance. Hierin worden de nieuwste theoretische inzichten door afgevaardigden van zeven Nederlandse universiteiten gepresenteerd. Defensie op zijn beurt faciliteert in de locatie en faciliteiten en heeft al diverse keren een praktijkcase beschikbaar gesteld waaraan de deelnemers kunnen werken; niet alleen op technisch vlak maar ook op andere assetmanagementaspecten zoals leiderschap en logistiek.
Het samenwerkingsverband - waarbij ook de Nederlandse Defensie Academie in Breda (NLDA) is betrokken - richt zich nu op het evalueren van de huidige inrichting van het MatlogCo, waarbij in eerste instantie de processen worden bekeken: welke processen lopen goed, waar is verbetering nodig met als logische vervolgvraag: hoe dan? Het zoeken en formuleren van een antwoord op vooral de laatste vraag is bij uitstek geschikt voor een stage- of afstudeeropdracht.
Lees meer over de samenwerking voor beter onderhoud!
Defensie en Universiteit Twente verzamelen data voor 'slim onderhoud'
De Koninklijke Marine is al jaren bezig met het uitrollen van slim onderhoud voor de diverse schepen en ander materieel dat dit Nederlandse krijgsmachtdeel inzet tijdens oefeningen en uitzendingen. En daarin zijn ze ook behoorlijk ver. Niet in de laatste plaats omdat er bewust wordt samengewerkt met zowel het bedrijfsleven als onderzoeksinstituten.
Slim onderhoud bij de Koninklijke Marine dient verschillende doelen. Het gaat daarbij om het onderhoud aan de verschillende fregatten maar ook aan alle andere, kleinere vaartuigen die worden ingezet. Het meest ingrijpende geplande onderhoud vindt ongeveer halverwege de levensduur van het schip plaats (na 12-13 jaar). Verder wordt er iedere 3-4 jaar een zogenaamd 'benoemd onderhoud' uitgevoerd. Hiervoor wordt in de maanden ervoor structureel alles in kaart gebracht wat later aan de wal aan bod moet komen.
Om voorspellend en slim onderhoud direct bij de basis goed aan te pakken, is de Koninklijke Marine drie jaar geleden gestart met een samenwerking met de Universiteit Twente. Met subsidie van de NWO zijn de resultaten van wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar praktische toepassingen. Ook kwam er geld vrij uit het European Defense Fund (onderdeel van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid van de Europese Unie).
Lees meer over data voor slim onderhoud!
Johan de Witt na update weer 'Zwitsers zakmes' van de Koninklijke Marine
Hoofdtaak van de Johan de Witt is het ondersteunen van amfibische operaties als uitvalsbasis of commandocentrum voor een volledig bataljon van 600 gevechtsklare mariniers. Verder kan het bij evacuaties of humanitaire hulp in conflict- of rampsituaties ingezet worden.
Sinds de tewaterlating in 2007 heeft het schip vijfjaarlijkse onderhoudsbeurten ondergaan. Voor een Benoemd Onderhoud (BO) wordt het schip tijdelijk uit de vaart genomen. Richard Gans vergelijkt een BO met de grote beurt van je auto. Dit omvat inspecties, controles en soms reparaties aan componenten en systemen. Enkele voorbeelden zijn controles op draaiuren, vloeistofniveaus en -samenstellingen, drukniveaus, lekdetectie, filtervervangingen, vlinderkleppen, draaiende onderdelen en motoren.
De deelprojecten bestaan vaak uit meerdere werkzaamheden, vereisen hun eigen activiteiten, tijdige bestellingen met betrekking tot levertijden, technische specialisten en hebben hun eigen doorlooptijden. Maar hoe complex een Benoemd Onderhoud ook is, met de MidLife Update komt hier nog een extra dimensie bovenop. Want het amfibische transportschip heeft ook systemen die sinds 2007 technologisch verouderd zijn. Of niet eens meer leverbaar. Denk aan de ICT- of radarsystemen voor navigatie, gevechtsleiding, wapens of luchtbehandeling en dergelijke.
Lees meer over de MLU van de Johan de Witt!
Stalen bandtracks worden vervangen door rubber
Begin oktober 2022 werd tijdens een 'uitrolceremonie' het eerste opgewaardeerde CV90 infanteriegevechtsvoertuig (IFV) voor de vloot van de Koninklijke Landmacht onthuld. Dit gebeurde in de fabriek van BAE Systems Hägglunds in Zweden. Dit bedrijf ontwikkelde en bouwde de CV90 en sloot in 2021 een overeenkomst met de Nederlandse Defensie Materieel Organisatie (DMO) voor een Midlife Update (MLU) van de vloot van 123 CV90's van de Koninklijke Landmacht.
Deze MLU betreft een grote modificatie ongeveer halverwege de levensduur van het voertuig en is bedoeld om het voertuig tot het einde van de technische levensduur (2040) operationeel te houden. Voor de CV90 betekent dit dat de capaciteiten van de voertuigen verder worden verbeterd en dat er ook wordt gewerkt aan de ergonomische eigenschappen.
De oorspronkelijke stalen tracks bestaan uit schakels die met pennen met elkaar zijn verbonden en gecombineerd zijn met rubber blokken aan de buitenzijde. Deze voorkomen beschadiging aan het wegdek en beperken trillingen en geluid. Een voordeel van deze stalen varianten is de modulaire opbouw: de schakels zijn eenvoudig uit te wisselen bij beschadiging, zonder dat een hele track hoeft te worden vervangen. De deelbaarheid van de track maakt een eventuele volledige wisseling relatief eenvoudig. Staal kent echter ook beperkingen, waarvan de belangrijkste liggen in het hoge gewicht, maar tevens in het relatief hoge trillings- en geluidsniveau. Deze moesten vervangen worden, zeker gezien de toevoeging van veel moderne apparatuur.