Onderhoud aan vliegtuigen: een discipline apart
Wanneer degelijk onderhoud nog nét iets belangrijker is
Wanneer we aan 'industrieel onderhoud' denken, dan zijn het meestal geen vliegtuigen die in ons opkomen. Nochtans hebben ook deze complexe machines geregeld onderhoud nodig, om zo de veiligheid van de passagiers te garanderen. Door de strenge eisen gaat het bovendien niet om een doordeweekse opdracht.
LUCHTVAART EN CONDITION-BASED ONDERHOUD
MINDER ONGEPLAND ONDERHOUD BIJ KLM
Vliegtuigonderhoud zoekt balans tussen wat moet en wat kan
Bij Fokker Services Group komen klanten van over de hele wereld voor onderhoud, reparatie, modificatie en interieurombouw. Uit de burgerluchtvaart, voor passagiers- en vrachttoestellen, maar ook met Defensie en buitenlandse overheidsorganisaties werkt Fokker Services Group samen om vliegtuigen en helikopters state-of-the-art veilig en naar hun wensen inzetbaar te houden.
Voor het onderhoud aan de vliegtuigen zijn gedetailleerde standaard onderhoudsmanuals beschikbaar. Met exact vastgelegde tijdstippen voor periodieke inspecties en criteria voor vervangingen. Het onderhoud wordt per onderdeel bepaald aan de hand van het aantal vlieguren, vluchten of kalenderdagen.
De aandacht van de sector voor condition-based maintenance is sterk gegroeid de laatste jaren. Deze werkwijze komt op basis van concreet onderzoek tot een conclusie of een onderdeel vervangen dient te worden. Fysieke inspectie, geavanceerde meet- en analysetechnologieën en steeds nieuwere sensoren en kunstmatige intelligentie brengen steeds duidelijker in beeld wat de technische staat is en wat de verwachte veilige en economische levensduur is.
Lees meer over de rol van condition-based maintenance binnen de luchtvaart!
KLM Cityhopper en Regional Jet Center temmen ongepland onderhoud
Als Maintenance, Repair & Overhaul (MRO) Organisation voor KLM Cityhopper is het Regional Jet Center (RJC) op Schiphol gespecialiseerd in Embraer vliegtuigen. Vooral in de Embraer 175, de nieuwe 195 E2 en ook nog de 190, die de Braziliaanse vliegtuigfabrikant begin dit jaar uit productie heeft genomen.
Sommige aspecten worden iedere twee dagen gecheckt: denk bijvoorbeeld aan vliegkritische componenten of bagagenetten. Maar andere onderdelen hoeven maar eens in de tien jaar tegen het licht gehouden te worden. Elk onderdeel heeft dus zijn eigen specifieke inspectie-interval.
Tot vrij recent was ongepland onderhoud redelijk onvoorspelbaar. Maintenance en dus de operator van het toestel moesten daar maar mee om zien te gaan. De laatste jaren ontwikkelen KLM Cityhopper en RJC echter methoden om meer grip te krijgen op onverwachte storingen. En dat werpt vruchten af.