Revisie hydraulische tensioner
verlengt levensduur met tien jaar

Als onderdeel van Vydraulics heeft Doedijns uit Zoetermeer vier kabeltensioners en een bijbehorende carrousel gereviseerd. Hierbij is onder andere het elektrisch aangedreven hydraulisch systeem voor de aandrijving van deze equipment vernieuwd; inclusief de geïntegreerde besturing. Ook werd het systeem mechanisch volledig geïnspecteerd, gereinigd en waar nodig voorzien van nieuwe componenten. In een tijdsbestek van minder dan veertien weken is de tensioner gedemonteerd, gereviseerd en – na montage – getest. Hiermee is de levensduur van de installatie met tien jaar verlengd.
Zwaar belast
Een kabeltensioner wordt onder meer gebruikt op schepen die kabels op de bodem van de zee of andere wateren leggen; bijvoorbeeld communicatie- of spanningskabels. Deze ‘spanner’ houdt de kabels of leidingen op een constante spanning tijdens het leggen. Een te hoge spanning kan leiden tot beschadiging van de kabels. Een te lage spanning laat de kabels dan weer slap hangen, waardoor er fouten optreden tijdens het leggen en de kabels eveneens beschadigd kunnen raken.
"Een kabellegger die ongepland stilligt, kost dagelijks veel geld"
Omdat bij grotere schepen en zware kabels relatief grote krachten nodig zijn om de juiste spanning op de kabels te houden, zijn deze tensioners vaak hydraulisch uitgevoerd. Doedijns heeft als onderdeel van Vydraulics veel ervaring met het onderhouden en reviseren van deze installaties. Marinus Brouwer is manager service en geeft aan: "Goed onderhoud is noodzakelijk, aangezien deze installaties aan boord van een schip voortdurend bloot staan aan ruige weersomstandigheden en daarbij vaak volcontinu werken. Kortom: ze worden zwaar belast. Bovendien is het belangrijk dat de gebruiker kan vertrouwen op een storingsvrije en veilige werking van de tensioners. Een kabellegger die ongepland stilligt, kost dagelijks namelijk véél geld."
Revisie in eigen huis
Het reguliere onderhoud vindt vaak op locatie plaats; voor revisie is het echter noodzakelijk de tensioner van het schip te takelen en in een overdekte omgeving volledig te demonteren. Sinds de verhuizing naar Zoetermeer in 2019, beschikt Doedijns over een hal die voldoende groot is en volledig uitgerust is met alle gereedschappen en apparatuur om een dergelijke revisie uit te voeren. Met een vloeroppervlak van 650 m2 en voldoende kraancapaciteit kunnen in principe twee tot drie dergelijke systemen gelijktijdig worden gereviseerd. Hier maakt het bedrijf dan ook volop gebruik van.

Brouwer: "Een totale revisie van een tensioner is een behoorlijke klus. Enerzijds vanwege de grootte en complexiteit van de installatie, anderzijds omdat je niet weet wat je tegenkomt. Het was dan ook best spannend om afgelopen jaar zo’n installatie – vier tensioners en een carrousel – binnen te krijgen, met het verzoek deze volledig na te kijken en waar nodig te onderhouden en onderdelen te vervangen. Deze combinatie van installaties wordt door onze klant verhuurd aan derden, wat betekent dat betrouwbaarheid nóg belangrijker is."
Van inspectie tot vervanging
De revisie startte met het naar binnen halen van de unit met een oppervlakte van 8 x 4 m en een hoogte van eveneens 4 m. Vervolgens is die volledig gedemonteerd en zijn alle onderdelen aan een inspectie onderworpen. Brouwer: "Uiteindelijk viel het ons mee wat we aantroffen. Diverse onderdelen waren weliswaar aan vervanging toe, maar daarnaast zijn we vooral oppervlakkige roest tegengekomen."
Verschillende grotere onderdelen zoals de tandwielkasten en de hydromotoren zijn naar de oorspronkelijke producent gestuurd voor revisie. Uiteindelijk is daar de meeste kennis en kunde aanwezig en zijn ook de benodigde onderdelen en gereedschappen beschikbaar. De hydraulische installatie is door Doedijns zelf gereviseerd. Deze is hiervoor volledig uit elkaar genomen, gereinigd en waar nodig voorzien van nieuwe onderdelen.

Zo duurzaam mogelijk
Brouwer: "In het kader van een duurzame en circulaire samenleving is het voor ons als bedrijf belangrijk om niet zomaar alles te vervangen wat we tegenkomen. Zuinig omgaan met materialen is daarbij een van de manieren ons steentje bij te dragen. Dit begint al bij het feit dat je überhaupt reviseert, in plaats van te kiezen voor nieuwbouw. Verder hebben we bepaalde cilinders met alleen wat kleine beschadigingen gerepareerd en opnieuw gemonteerd. Andere cilinders waren dan weer dermate beschadigd dat vervangen noodzakelijk was. Voorts zijn alle regelkleppen en slangen 100% vervangen. Enerzijds vanuit de wet- en regelgeving, anderzijds omdat dit wel echt de slijtageonderdelen zijn die eens in de zoveel tijd vernieuwd móeten worden."
"We willen niet zomaar alles vervangen wat we tegenkomen, maar soms móet dit wel"
Elektronica
Tot slot is de regeltechniek volledig vervangen door een nieuwe besturing met PLC, die in een nieuwe HPU (Hydraulische Power Unit) is geïntegreerd. Hiermee kan de klant van overal ter wereld met een internetverbinding contact houden met zijn installaties en eventueel assistentie op afstand verlenen wanneer dit nodig is. Juist het vervangen van het elektronicadeel is belangrijk, omdat de ontwikkelingen op dit vlak snel gaan. Niet vervangen, betekent dat onderhoud of het uitwisselen van componenten na verloop van tijd niet meer mogelijk is, omdat deze niet meer leverbaar zijn. Tot slot is de HPU zodanig aangepast dat hij nu als standalone unit is in te zetten en ook als zodanig te verhuren is.

Levensduur 10 jaar verlengd
Door de revisie heeft Doedijns de levensduur van de tensioner verdubbeld, ofwel met tien jaar verlengd. De hele revisie heeft op verzoek van de klant nog geen veertien weken geduurd. Dat dit binnen dit relatief korte tijdsbestek is gelukt, heeft onder meer te maken met het feit dat de eigenaar zelf een goede technische onderhoudsafdeling heeft. Die heeft het onderhoud aan de tensioner de voorbije jaren naar behoren uitgevoerd, wat uiteraard een positieve invloed heeft op de conditie van de installatie die voor revisie wordt aangeboden.
Brouwer: "Goed onderhoud door de gebruiker is onder meer af te lezen aan de kwaliteit van de hydraulische olie. Die moet vervangen worden wanneer inspectieresultaten of een monitoringsysteem dit aangeeft. Gebeurt dat niet, dan treffen we bij de revisie een verzadigd filter aan dat waarschijnlijk al eerder voor problemen heeft gezorgd. Denk daarbij maar aan drukval of een onnodig hoog energieverbruik. Een andere vorm van preventief onderhoud die bij de gebruiker thuishoort, is het vervangen van slangen. Er wordt al snel beschuldigend geschreeuwd dat slangen lekken, maar in de meeste gevallen blijkt dat deze niet tijdig vervangen zijn."

Bij deze klant waren dit soort zaken gewoon op orde. Er zat ook geen water in de tank – wat goed mogelijk is bij dit type offshore toepassingen – en ook de vuldruk van de accumulatoren was in orde. "Een prima klus, goed gevoel", evalueert Brouwer. "In de toekomst zal deze klant op jaarlijkse basis de hydrauliekolie van het systeem op de eigen locatie inspecteren. Dit gebeurt door het nemen van een oliemonster, om dit vervolgens te laten analyseren bij een extern en onafhankelijk laboratorium. In principe heb je binnen een dag terugkoppeling over de conditie van de olie en hiermee ook over de conditie van je systeem. Dit is een mooie graadmeter voor onderhoud en het vroegtijdig vaststellen van mogelijk aankomende problemen."