Defensie daagt mkb's UIT VOOR InnovatieCompetitie

Het thema voor de Defensie Innovatie Competitie 2021 is Advanced Maintenance. Rondom dit onderwerp daagt de Nederlandse Defensie het MKB uit om met slimme ideeën te komen die meerwaarde hebben voor het onderhoud binnen de Landmacht, Luchtmacht of Marine. Het bedrijf met het beste idee ontvangt een bedrag van 200.000 euro voor de verdere ontwikkeling ervan. Zoals elk jaar wordt er weer reikhalzend uitgekeken naar de inzendingen.
De militaire wereld staat bekend als relatief gesloten en onbereikbaar. Wanneer het om technologische oplossingen gaat, zet Defensie haar deuren echter steeds verder open. Dat kan ook niet anders. Waar vroeger voldoende mensen en middelen beschikbaar waren om zelf alle technologische ontwikkelingen bij te houden of deels zelfs te initiëren, is de tijd nu anders. Bovendien gaan de technische ontwikkelingen té snel om dit binnen één organisatie op niveau te houden. Hulp van specialisten uit de civiele wereld voor specifieke vraagstukken is dan ook noodzakelijk.
De parels van het MKB
Een van de 'tools' om met de betreffende bedrijven in contact te komen, is de Defensie Innovatie Competitie. De eerste editie vond plaats in 2009, waarna het aantal deelnemers gestaag groeide. Bijzonder is dat Defensie zich hierbij richt op het MKB, consortia en innovatieve startups. Kleinere organisaties dus, waar vaak nieuwe generaties technici met een brede blik en een tomeloos enthousiasme hun dromen omzetten naar concrete producten en diensten. Zo werd de DIC 2019 gewonnen door twee mannen die nog maar net 'student af' waren, maar reeds in staat bleken om binnen het thema Smart Robotics met een drone-oplossing te komen die Defensie graag wilde uitproberen.
Defensie zoekt overigens niet per se naar kant-en-klare producten; een uitgewerkt idee kan ook. "Er winnen trouwens vaak bedrijven die niet specifiek voor Defensie ontwikkelen, maar die wel producten of ideeën hebben die - al dan niet met een kleine aanpassing - ook voor onze organisatie bruikbaar zijn", zegt kapitein-luitenant-ter-zee Harry Lijzenga. Hij is Senior Stafofficier Science & Technology en medeorganisator van de DIC 2021. "Defensie verkent hiermee de markt en hoopt met bedrijven in contact te komen die nieuwe en vooral out-of-the-box-ideeën hebben. We laten ons wat dat betreft graag verrassen. Het MKB op haar beurt krijgt hiermee de mogelijkheid om met een organisatie te werken waar je normaal als klein bedrijf niet zo makkelijk binnenkomt, vanwege de strenge eisen."
Thema Advanced Maintenance
Om wat richting aan de ideeën te kunnen geven, wordt er elk jaar voor een specifiek thema gekozen. Dit jaar is dat Advanced Maintenance. Medeorganisator Tiedo Tinga, professor onderhoud aan de Nederlandse Defensie Academie en de Universiteit Twente geeft aan: "Technologie is een belangrijk aspect in de zogenaamde Strategische Kennis- en Innovatieagenda 2021-2025, die Defensie vorig jaar presenteerde. Om deze technologie in de vorm van systemen ook langdurig en zelfstandig te kunnen inzetten, kan Defensie niet om Advanced Maintenance heen. De uitdagingen op het vlak van onderhoud worden immers steeds groter. De ambities zijn hoog, er wordt steeds meer gezamenlijk met andere landen opgetreden en de technologie van de systemen zelf wordt ook steeds geavanceerder. Dit, in combinatie met sterk variërende gebruiksprofielen en uitdagende omgevingscondities, vraagt nogal wat van de onderhoudsmensen."
Om het onderhoud efficiënt en betrouwbaar te kunnen uitvoeren, focust Defensie zich onder meer op toestandsafhankelijk of voorspellend onderhoud, en de mogelijkheden die automatisering en het brede gamma aan sensoren bieden. Hiermee is onder meer de toestand van het materieel te monitoren en zijn meer gefundeerde beslissingen te nemen over het type en de frequentie van specifiek onderhoud. Maar ook onderhoud aan de infrastructuur of het slimmer maken van onderhoud door economische of organisatorische innovaties vallen onder het thema van dit jaar.
Inschrijven
Vanaf 28 mei 2021 kunnen bedrijven inschrijven via Tenderned. Voor nieuwkomers wordt op 7 juli een informatiebijeenkomst georganiseerd waar iedereen vragen kan stellen. Op 2 september sluit de inschrijving en gaat een jury aan de slag om vijf finalisten te bepalen. Zij mogen hun idee vervolgens presenteren, waarna de uiteindelijke winnaar wordt bepaald. Die ontvangt dan 200.000 euro (excl. btw) om het idee verder te ontwikkelen en hiermee zo passend mogelijk voor Defensie te maken.
Lijzenga: "Daarbij is het goed om te weten dat ook de ideeën van niet-winnaars in bepaalde gevallen voldoende interessant zijn om mee aan de slag te gaan. Het zou immers zonde zijn om goede ideeën zomaar te laten schieten. Om de vervolgtrajecten zo goed mogelijk te begeleiden, werken we ook samen met de NIDV; hun voorzitter - Ron Nulkens - is jurylid. We kijken uit naar de inschrijvingen!"
Houd voor inschrijven en alle voorwaarden de website in de gaten: www.defensie.nl.