VYDRAULICS BOUWT EN ONDERHOUDT NIEUW SLUIZENCOMPLEX SASSEVAART
Nieuw serviceapparaat om klant maximaal te ontzorgen

In het Nederlandse Terneuzen moet tegen 2022 het vernieuwde sluizencomplex Sassevaart operationeel zijn. Doel daarvan is dat voortaan ook grotere schepen toegang krijgen tot de Gentse zeehaven. De bouwopdracht voor de bruggen en de omloopschuiven werd toegekend aan het Belgische bedrijf Vapo Hydraulics en diens Nederlandse tegenhanger Hydropack Hydraulics, die met hun samenwerking aan de basis liggen van de overkoepelende Vydraulics Groep. Met een nieuw op te richten serviceapparaat zal die groep ook instaan voor het onderhoud aan de nieuwe sluizen.
BELGISCH-NEDERLANDSE SAMENWERKING
Eerst even terug naar 2017. Vapo Hydraulics NV, uit het West-Vlaamse Dadizele, is dan al zo’n veertig jaar actief als fabrikant van hydraulische cilinders en systemen. Oorspronkelijk louter voor agrarische toepassingen, maar gaandeweg ook voor het industrieel segment en de baggerwereld. Kort na de eeuwwisseling worden, naast de Belgische contacten, ook de eerste contacten in Nederland gelegd.
Tijdelijke handelsvennootschap
“Zo trok het project Sassevaart, op Nederlands grondgebied, onze aandacht. Wij beschikten echter niet over de eigen referenties in Nederland om te kunnen meedingen naar deze opdracht. Daarom zochten we hiervoor de samenwerking op met Hydropack Hydraulics uit Amersfoort, dat ervaring heeft in openbare werken, en dat we later zouden overnemen met Vapo. Die holding ligt overigens aan de basis van de Vydraulics Groep, die ondertussen nog meer bedrijven met rechtstreekse en onrechtstreekse activiteiten in de hydrauliek overnam”, zegt Wouter Vullers, commercieel directeur bij de Vydraulics Groep.
De aanvankelijke opzet bij die samenwerking: Vapo de cilinders, Hydropack de systemen. De twee kmo’s winnen het met hun tijdelijke handelsvennootschap van de gevestigde waarden in de openbare werken en slaan aan het tekenen en inkopen, om dan binnenkort te beginnen bouwen. Een eerste projectfase die vandaag nog volop aan de gang is.
Over Vydraulics Groep
De Vydraulics Groep is in 2019 ontstaan en omvatte bij de oprichting de bedrijven Vapo (Dadizele), Hydropack (Amersfoort, NL) en Vremac (Apeldoorn, NL). Dit jaar werden ook nog GDM (Izegem) en Doedijns (Zoetermeer, NL) opgenomen in de groep, die zo goed is voor een totaalomzet van 80 miljoen euro.
Sinds de overname van Doedijns zijn de activiteiten nu evenredig verdeeld tussen cilinders, systemen, componenten en bewerkte onderdelen & manifolds. De toepassingsgebieden daarvoor zijn voornamelijk de maritieme sector, offshore-industrie, machine-industrie, transport, baggerwerken en openbare werken.
Vydraulics heeft zijn thuisbasis in Dadizele.
HYDRAULISCHE CILINDERS EN SYSTEMEN
De Vydraulics Groep bestaat tegenwoordig uit vijf ondernemingen in België en Nederland – Vapo Hydraulics, Hydropack Hydraulics, Vremac Cylinders, GDM Precisie Mechaniek en sinds dit jaar ook de Doedijns Groep – met elk hun bedrijfsgrootte, expertise en marktfocus. Dit leidt tot een interessante synergie en dito risicospreiding, en ook de geografische spreiding van de verschillende entiteiten is hierbij een grote troef.
“Sinds kort kunnen we, naast hydraulica, ook instaan voor mechatronica en pneumatica, en kunnen we dus ‘turn key’-projecten aan. Van a tot z, van groot tot klein”, stelt de CCO.
Hijscapaciteit
Voor de Sassevaart-opdracht zijn de taken binnen de groep uiteindelijk zo verdeeld dat niet Vapo, maar Vremac de hydraulische cilinders voor de bruggen en de omloopschuiven maakt, en Hydropack de achterliggende, aandrijvende systemen.
“Om een idee te geven: de vier cilinders voor de twee bruggen hebben een diameter van 920 mm en zijn elk 12 m lang, goed voor een gewicht van maar liefst 48 ton per stuk. De benodigde hijscapaciteit hiervoor hebben we alleen bij Vremac in huis”, weet Vullers. “De hydraulische systemen omvatten dan weer onder meer HPU’s voor de bruggen en de schuiven, manifolds en ook alle piping on site.”
SERVICE OP GROEPSNIVEAU
De Vydraulics Groep staat niet alleen in voor de bouw en commissioning van de nieuwe sluizen, maar ook voor de service daaraan, eenmaal ze in werking zijn.
Eén orgaan
“Daartoe willen we de huidige ‘service & repair’-werking van de verschillende entiteiten binnen de groep binnenkort herzien. Nu hebben we namelijk op elke productiesite een afzonderlijke servicetak met 5 à 10 technici, die vooral lokaal opereren. Daar willen we één grote poule van maken, met sterke technische profielen die vanuit die verschillende uitvalbasissen ter plekke kunnen gaan. Dat is een grote meerwaarde voor onze klanten: wanneer zij een probleem neerleggen, willen wij dat voortaan als groep oplossen door er de juiste medewerkers qua skills en locatie op te zetten”, verduidelijkt Vullers.
“Door zelf een compleet plan van aanpak te voorzien, met een sterke koppeling tussen de werkplaats en ‘on site’ en het transport daartussen, kunnen we de klant maximaal ontzorgen”, legt de commercieel verantwoordelijke uit.
“Problemen willen we voortaan als groep oplossen, door er de juiste medewerkers qua skills en locatie op te zetten”
Alleskunners
Dat betekent evenwel dat je alleskunners nodig hebt, die bovendien bereid zijn om te reizen en om onregelmatige uren te kloppen.
“Gedegen servicetechnici zijn moeilijk te vinden; dit gebeurt met vallen en opstaan”, erkent Vullers. “In de meeste gevallen gaat het om jonge schoolverlaters die wij zelf verder opleiden, die echter snel doorgroeien; intern of extern. Sterktes van ons bedrijf zijn evenwel dat we stabiel én uitdagend genoeg zijn, binnen een attractief marktsegment en met een jonge club van medewerkers. Toch hebben we ook de nodige ervaring in huis. Een mix van beiden is nodig, gezien de diversiteit van de serviceklussen. Elk project is immers anders!”
Condition based monitoring
Concreet voor de Sassevaart, is het de bedoeling dat enkele technici een paar keren per jaar langsgaan om bijvoorbeeld olie te verversen, filters te vervangen en lekkages op te sporen. Het gaat hierbij dus typisch om kleine ingrepen, om erger kwaad te voorkomen.
Data analyseren
“Wij willen zoveel mogelijk de algemene conditie van cilinders controleren. Dat willen we in de nabije toekomst meer en meer aanpakken via ‘condition based monitoring’, door de installaties uit te rusten met sensoren voor geluid, trillingen, temperatuur, druk en niveaudetectie. Die bezorgen ons heel wat data, die we vervolgens gaan analyseren. Daarbij vergelijken we de gemeten waarden ‘in werking’ met die bij de FAT- en de opstartfase, om vervolgens een melding te ontvangen wanneer de door ons vastgelegde grenzen overschreden worden. Dan komt het er uiteraard op aan om snel in actie te treden en het probleem te verhelpen. Door meerdere sensoren op verschillende plaatsen te voorzien, kunnen we ook de onderliggende oorzaak gaan opsporen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om met behulp van de data aan predictief onderhoud te doen, om op die manier zoveel mogelijk schade en stilstand te vermijden”, stelt Vullers.
Sassevaart in cijfers

- Het vernieuwde sluizencomplex zal onder meer bestaan uit 2 gigantische bruggen met telkens 2 cilinders en ook 4 omloopschuiven.
- De hydraulische cilinders voor de bruggen hebben een diameter van 920 mm, zijn 12 m lang en wegen 48 ton per stuk.
- De sluis zal naar verwachting geschikt zijn voor grote zeeschepen tot 366 m lang, 49 m breed en 15 m diep.
- Het totale geïnstalleerd vermogen op de site is 1 MW.
- Het totaalproject draagt een prijskaartje van zo’n 4 miljoen euro.
Uniek in Europa
Men zal in dit geval weliswaar niet over een gigantische database met ook gegevens van vergelijkbare installaties beschikken, omdat het sluizencomplex door zijn omvang uniek is in Europa.
“Er kwam hier overigens een dynamische stabiliteitsstudie aan te pas, zodat de bruggen in alle weersomstandigheden onder controle te houden zijn. De hele installatie is berekend voor een werkingsperiode van 25 jaar”, aldus nog de commercieel directeur.
Planning
Dit najaar nog start Vydraulics met het bouwen en monteren, om dan volgend jaar on site te kunnen gaan. In 2022 moet het eerste schip door het vernieuwde sluizencomplex varen.