HOOFDBESCHERMING: FOCUS OP DE WIL OM ZE TE DRAGEN
PBM's dragen mag niet enkel een plicht zijn
Veiligheidsbrillen, gehoorbeschermers, helmen. Niemand zal ontkennen dat ze onmisbaar zijn bij industrieel onderhoud. De bescherming die ze bieden, zijn met talloze richtlijnen, normen, veiligheidsvoorschriften en verordeningen omgeven. De zwakke schakel zit in de vraag of werknemers ze wel altijd dragen. Wil je als manager dat niet voortdurend hoeven te controleren, dan moet je zorgen dat werknemers ze ook wíllen dragen. Drie trends die dat bevorderen: comfortabeler, persoonlijker en slimmer.
HOOFDBESCHERMING
Een hoofd is kwetsbaar. Zeker bij onderhoudswerkzaamheden is de kans reëel dat een stuk gereedschap of onderdeel op iemands hoofd valt, iemand stof of een rondslingerend voorwerp in de ogen krijgt of de decibels van boormachines of pneumatisch gereedschap het gehoor beschadigen. Meteen de reden waarom veiligheidsbrillen, helmen en gehoorbescherming vaak verplicht zijn.Aan strenge voorschriften geen gebrek. Zo wordt begin 2016 de nieuwe Verordening voor PBM van kracht. De belangrijkste wijziging is dat fabrikanten en leveranciers nu ook verantwoordelijk worden voor kwaliteit. Daarnaast stellen Europese normen en de Arbowet allerhande eisen. Met die veiligheid zit het op papier dus wel goed. En ook op de werkvloer lijken bedrijven zich goed op de persoonlijke bescherming van hun personeel te hebben ingesteld, gezien alle beschikbare PBM's, veiligheidsvideo's, voorschriften en pictogrammen.
ONGELUKKEN
Als bedrijf kun je je eigen werknemers of externe onderhoudsbedrijven op het dragen van hoofdbescherming attent maken en nauwlettend op de naleving toezien. Het is echter beter voor iedereen als werknemers ze uit zichzelf en, nog beter, met plezier dragen. Dat is een hele uitdaging. Toch is het de moeite waard. Wereldwijd gebeuren de meeste ongelukken op de werkvloer terwijl werknemers geen PBM dragen. Zo blijkt uit recent onderzoek van het Amerikaanse bureau voor arbeidsstatistiek dat bij 84% van de ongelukken met hoofdletsel de gewonde geen helm op had. Uit ander Amerikaans onderzoek blijkt dat oogbescherming het meest miskende beschermingsmiddel is: veel werknemers met oogletsel droegen geen of ongeschikte oogbescherming ten tijde van het ongeluk. En ook gehoorbescherming scoort hoog op de lijst weinig populaire en niet-gedragen middelen.
TRENDS
Nu leggen werknemers niet met een vooropgezet plan hun veiligheid in de waagschaal. Ze maken eerder een afweging of het ingeschatte veiligheidsrisico (op lange termijn) opweegt tegen de hinder van oncomfortabele, in de weg zittende en wellicht zelfs onaantrekkelijke middelen op het moment zelf. Welke trends dienen zich zoal aan die de bereidheid om ze te dragen en dus de veiligheid kunnen vergroten?
Comfort
Op nummer 1 op het verlanglijstje staat meer draagcomfort, zo wijzen veel studies uit. Dat kan inderdaad beter. Het is niet ongebruikelijk dat personeel zwaardere bescherming draagt dan nodig is. Zo vinden veel werknemers hun helm te zwaar of te heet om voortdurend te dragen. Daarom hebben ze de neiging hem af te doen als het even kan. Zwaarder betekent niet automatisch meer bescherming. Dankzij de vooruitgang in materiaaltechnologie en slimme ontwerpen, is er nu veel meer keuze in lichtere producten die veilig én comfortabel zijn. Ook aan de hitte kan iets gedaan worden met innovatieve luchtventilatie en het aanbrengen van meer steunpunten in de helm. Bij veiligheidsbrillen denken de meesten aan de bescherming tegen rondvliegende projectielen. Microscopisch kleine stofdeeltjes kunnen echter ook aanzienlijke schade aan de ogen toebrengen. Daarom zijn brillen waar een schuimlaag de ogen hermetisch afsluit, zinvol. Omdat de lens daardoor kan beslaan, roepen deze brillen nogal wat weerstand op. Recente technologische ontwikkelingen die het beslaan van de bril tegengaan, komen echter aan dit bezwaar tegemoet. Voor gehoorbescherming is het belangrijk om de bescherming tegen het juiste geluidsniveau te combineren met het gebruiksgemak. Er zijn intelligente gehoorbeschermings- en communicatiesystemen in ontwikkeling, die vooral ook in lawaaiige omgevingen zowel bescherming bieden als conversatie mogelijk maken.
i-PBM
Elke werknemer zijn eigen bescherming. Aangepast aan zowel zijn persoonlijke kenmerken als aan zijn smaak. Veel beschermingsmiddelen zijn standaardproducten. Ze liggen op de plank, zitten in een grote bak of hangen massaal aan een haakje. In een tijd waarin alles individueel wordt, hoeven beschermingsmiddelen niet achter te blijven. Het aanpassen van de veiligheidsbril aan de gebruiker is een onmiskenbare trend. Te denken valt aan een bril op maat, bifocale veiligheidslenzen maar ook een zelf gekozen framekleur is niet zo moeilijk te realiseren. Helmen passen evenmin altijd even goed. Elk hoofd is anders en een simpele verstelbare binnenframe is niet altijd afdoende. Dit kan ondervangen worden door elke werknemer een eigen helm te geven, aangepast aan zijn hoofd en individuele wensen. Dankzij nieuwe technologieën voor precisie-engineering kan dit op industriële schaal bewerkstelligd worden. Ook voor gehoorbescherming geldt dat niet iedereen dezelfde maat heeft. Er zijn nieuwe testtechnieken op de markt om te bepalen welke maatvoering het beste bij iemand past, zodat gehoorbescherming voor elke individuele werknemer geschikt gemaakt kan worden. En gelet op alle trendy koptelefoons, hoeft een eigen touch geen onoverkomelijke belemmering te zijn. Te meer omdat een aangepast en stijlvol product met aandacht voor details de waarschijnlijkheid vergroot dat mensen ze opzetten en zich daarbij goed voelen als ze aan het werk zijn.
Smart
Hoe slimmer beschermingsmiddelen zijn om per situatie werknemers te beschermen, hoe eerder mensen geneigd zullen zijn om bescherming te dragen. Niet voor elke situatie zijn immers dezelfde middelen geschikt of nodig. Een ingebouwde chip of sensor kan bij het betreden van de werkvloer en tijdens het werk antwoord geven op de vragen of middelen werkelijk geschikt zijn voor het doel, of iemand de goede bescherming draagt, welke gevaren acuut optreden en hoe lang ze bescherming bieden. Dat is niet alleen handig voor het management maar kan ook de werknemer realtime meer inzicht geven in het gebruik en prestatie van zijn beschermingsmiddelen, zodat hij betere keuzes kan maken. ?