Consument koopt bewust PFAS-vrije kookpotten
De fabrikanten van kookpotten hebben de laatste jaren niet stilgezeten. Ze ontwikkelden steeds meer potten en pannen zonder PFAS, voor downdraftvuren, in allerlei soorten materiaal, met één tot zeven lagen. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen gebeurd op het vlak van de deksels. Afneembare grepen zijn veelgevraagd voor kleine keukens. De kunst is om als handelaar de juiste technische kennis te hebben om het gepaste advies aan elke klant te kunnen geven.
Grote concurrentie
Tijd om een update te geven van de markt van de kookpotten nu die weer helemaal stabiel is na corona. Tijdens die periode gingen de consumenten massaal thuis in de potten roeren, wat uiteraard een gunstig effect had op de verkoopcijfers.
De algemene markttendens blijkt op dit moment licht positief te noemen. De grootste uitdaging voor onze respondenten is om eruit te steken in een sector waar het aanbod alleen maar groeit. Zelfs merken die van oorsprong geen affiniteit hebben met kookpotten en pannen, lanceren die toch. De concurrentie is bijzonder groot, en dat in alle prijsklassen.

De Cicla-reeks van Beka Cookware, kookpotten van gerecycleerd inox of roestvrij staal
Nieuwigheden
PFAS-vrij en anti-aanbaklaag
Het merendeel van de verkochte pannen hebben een anti-aanbaklaag. Het nadeel van een pan met een anti-aanbaklaag blijft dat die geen leven lang meegaat. Lacor (verdeeld door Siloo) bedacht recent de reeks Trichef, een collectie braadpannen met anti-aanbaklaag. Een andere nieuwigheid bij die producent is de Kale-braadpan, 100% PFAS-vrij.
Consumenten vragen inderdaad uitdrukkelijk naar PFAS-vrije pannen de laatste tijd, of beter: PFAS-vrije anti-aanbaklaagpannen, die door zowat alle merken nu worden opgepikt. Al blijven daarnaast roestvrijstalen bakpannen zonder anti-aanbaklaag zeker een vaste waarde, net als naar kookgerief dat uit gerecycleerd materiaal bestaat.

Gekleurde potten en pannen, zoals deze van BergHOFF, vallen goed in de smaak
Voor downdraftvuren
Als we het over recente productontwikkelingen hebben, mogen we zeker de potten en pannen voor downdraftvuren niet vergeten (met afzuigsystemen geïntegreerd in de kookplaat), zegt BergHOFF. Ze hebben een glazen deksel met geïntegreerde luchtkanalen voor een optimale stoomafvoer. Een andere trend die we zien is dat design steeds belangrijker wordt en dat hippe, gekleurde pannen goed in de smaak vallen.
Inox, koper, gietijzer en aluminium
Zoomen we in op het materiaal van de kookpotten, dan stellen we vast dat de voorkeur zonder twijfel blijft uitgaan naar inox kookpotten (rvs of roestvrij staal). Ze zijn ook een lang leven beschoren. Regelmatig zien nieuwe mooie reeksen het licht. Ook op het vlak van bakpannen.

Koperen PFAS-vrije pannen Prima Matera van Amo Benelux/deBuyer
AMO Benelux/de Buyer verdeelt onder andere mooie koperen PFAS-vrije pannen die ook geschikt zijn voor inductie. Ook de alom gekende plaatstalen pannen, die door het gebruik een natuurlijke anti-aanbaklaag krijgen. Naast inox en koper blijft er vraag naar geëmailleerde gietijzeren potten (dankzij de email zijn ze makkelijk schoon te maken en roesten ze minder snel), gietijzeren potten (veel gebruikt voor stoofgerechten), aluminium potten (zeer licht) en niet te vergeten de keramische potten en pannen.

De 5-laagse Culinary-serie van Kuhn Rikon (La Cucina Import)
Tot zeven lagen
Naast de eenvoudige kookpannen met 1 laag (singleply), zijn er de rvs-potten met triple body voor een gelijkmatige warmteoverdracht: een roestvrijstalen onderste laag, een warmtegeleidende tussenlaag in aluminium, en een roestvrijstalen binnenzijde. Er bestaat natuurlijk ook vijflaags materiaal: roestvrij staal/drie lagen aluminium/roestvrij staal. Of zeven lagen: voor superieure warmtegeleiding en ideaal voor gerechten die een nauwkeurige temperatuurcontrole vereisen. Bij La Cucina Import kwamen er recent series inox kookpotten met verschillende lagen opbouw bij, zoals de multilayer pan 3-laags met een aluminium kern en de 5-laagse Culinary-serie van Kuhn Rikon.

Pompoenvorm
Ronde kookpotten vormen het grootste aandeel in de verkoop (minstens 90%). Alleen al voor de gelijkmatige warmteverdeling. Ovale vormen zijn beter voor grotere stukken voedsel zoals een kip. Ovale vormen passen vaak ook beter in de oven. Le Creuset bracht in 2024 de ‘bloesem campagnard’ uit (platte vorm met ‘bloesem gevormd’ deksel) en hun bekende pompoenpan is intussen een bestseller.

Afneembare grepen
Naast het materiaal, het aantal lagen en de vorm van een kookpot of pan, spelen nog veel andere (technische en vormelijke) eigenschappen in het aankoopproces. Klanten verlangen meestal dat potten in de vaatwas kunnen, wat al eens een beperking/compromis inhoudt. Of gerief dat in de oven kan. Beka stelt vast dat er in de afgelopen jaren een verschuiving geweest is naar kookpotten die ontworpen zijn voor kleinere keukens of voor consumenten die weinig opbergruimte hebben. Hun reeks Evolution heeft voor die reden speciale afneembare grepen. Als die handgrepen bovendien nog ergonomisch en hittebestendig zijn, is de consument helemaal tevreden.
Slimme deksels
Deksels vastzetten
BK Cookware merkt terecht op dat een kunststof greep minder snel warm wordt, maar een roestvrijstalen greep is vaak verfijnder. Een kunststof greep kan wel minder goed tegen de hitte van een oven dan een roestvrijstalen greep. Verder zijn producenten steeds inventiever voor wat deksels betreft: ‘slimme’ deksels met geïntegreerde stoomopeningen zijn gewoongoed geworden.
Of deksels die je kan ‘vastzetten’ in de pot om het afgieten te vergemakkelijken. Glazen deksels zijn ook in omdat je dan beter het kookproces kan volgen.

Collectie van BK Cookware, gemaakt van 100% gerecycled aluminium
met een PFAS-vrije keramische antiaanbaklaag en extra krasbestendig
Stoomventiel en afgietrand
Verder nog deksels met gaatjes zodat de overtollige stoom kan ontsnappen. Zie in dit verband ook wat we hoger schreven over de potten voor downdraftvuren. In het rijtje innovaties passen nog de ingebouwde stoomventielen. Voor de volledigheid in verband met het afgieten: kookpotten met een uitstulpende afgietrand met daarachter gaatjes om het vocht door te laten bij het afgieten, bestaan maar behoren niet tot de meest verkochte.
Duurzame potten
Over het duurzaamheidsapect van kookpotten en pannen kunnen we kort zijn: op het vlak van communicatie is het zeker een troef als merken kunnen zeggen dat hun kookpotten van gerecycleerd roestvrij staal, gerecycleerd gietijzer of gerecycleerde aluminium zijn gemaakt.
Must do’s in uw winkel
Verschillende prijsklassen
Op naar het verkooppunt. Het is ideaal als u per merk verschillende prijsklassen en formaten in huis heeft. Een beperkte stockageruimte is in principe geen probleem omdat de meeste merken snel kunnen leveren. In oktober moet ingekocht worden voor de eindejaarsperiode. Voor de andere momenten waarop kookpotten goed verkocht worden (moederdag, vaderdag, bbq-seizoen …) moeten de bestellingen minimaal een maand voor datum geplaatst worden.
Het is ideaal als u per merk verschillende prijsklassen
en formaten in huis heeft
Communicatiemateriaal en accessoires
Sommige leveranciers voorzien in tafels en displays om de kookpotten en pannen mooi op te presenteren. Verder hebben ze vaak wobblers, showcards en posters ter beschikking. En kunnen ze u ondersteunen met kookdemo’s instore. Als u accessoires in de buurt presenteert zoals pannenlappen, schorten, vergieten, stoommandjes, deksels met stoomgaten, gardes, tangen, schuimspanen, spatels en pollepels, kunt u al snel een on-topverkoop genereren.
VIJF TIPS OM DE VERKOOP TE BOOSTEN
- Communiceer over duurzaamheid. Vermeld de belangrijkste kenmerken bij elk type kookpot/pan, zodat de klant al meteen basisinformatie meekrijgt.
- Maar vooral: doe uitgebreid kennis op over de verschillende materialen van kookpotten zodat u het juiste advies kan geven aan elk type klant.
- Werk met thema’s: soeppannen in de winter bijvoorbeeld.
- Verander regelmatig de presentatie in uw winkel.
- Organiseer promoties (voorbeeld: gratis pollepel bij aankoop van een soeppan). Kondig uw acties aan op sociale media en/of schakel uw leverancier in.
Met dank aan: Amo Benelux/deBuyer, Beka Cookware, BergHoff Belgium, BK Cookware, Kook 51, Le Creuset, La Cucina Import en Lacor/Siloo.