VAATWASSERS: INNOVATIES GARANDEREN PERFECTE RESULTATEN IN MINDER TIJD
Ecologie cruciaal, maar niet allesbepalend
De veeleisende consument verwacht heel wat van zijn vaatwasser. Een propere vaat blijft natuurlijk primordiaal, maar daarnaast spelen ook andere criteria een rol. Snelheid in eerste instantie, gevolgd door het geproduceerde geluid en de ecologische troeven. Decibels zijn ook van tel; meer en meer mensen hebben een open keuken die in direct contact staat met de leefruimte. Dan is een stille machine natuurlijk onontbeerlijk. Ecologie wint aan belang, maar is niet allesbepalend. Als de gebruiker ziet dat het gaat om een energieklasse A+++ is dat dikwijls voldoende. De meeste modellen beantwoorden hier tegenwoordig sowieso aan.
NOG PROPERDER
Slimme sproeiarmen
Diverse snufjes zorgen voor een zo proper mogelijke vaat. Jaren geleden werd de satellietsproeiarm geïntroduceerd. De veelzijdige dubbele rotatie van deze arm werkt vanuit voortdurend veranderende hoeken zodat het kookgerei perfect gereinigd wordt. Terwijl dit snufje vroeger alleen beschikbaar was in het topsegment, komt ze vandaag meer en meer voor op de basismodellen. Een ander - gepatenteerd - wassysteem bestaat uit een cirkelvormige drager die rond zijn eigen as draait, met daarop een sproeiarm die in tegenovergestelde richting roteert met verschillende gerichte sproeigaten. Dit wassysteem zorgt voor een optimaal wasresultaat én minder waterverbruik.
Krachtige sproeidruk
Nieuw zijn opties die zorgen voor een intense reiniging in een afgebakende zone. Dankzij de extra krachtige stralen en eventueel hogere temperaturen bieden ze een nog intensiever en krachtiger programma in de onderste korf. Sterk bevuilde potten en pannen, of schotels met hardnekkige etensresten zoals lasagnebereidingen hoeven niet vooraf gespoeld of ondergedompeld te worden om ze weer zuiver te krijgen. Heel wat modellen zijn uitgerust met sensoren voor perfecte afwasresultaten. Ze controleren de troebelheid/bevuilingsgraad van het water en bepalen zo de ideale temperatuur, de hoeveelheid en het tijdstip voor het toevoegen van vers water.
SNELLERE PROGRAMMA'S
Snelheid is duidelijk één van de bepalende criteria bij de keuze. De consument wil zijn kostbare tijd efficiënt benutten. Hij verkiest een vaatwasser die een snelle cyclus uitvoert zodat hij dezelfde avond nog een tweede lading kan verwerken. Fabrikanten zetten daar dan ook massaal op in. In zoverre dat tijd bij een een toonaangevend merk voortaan de leidraad is. Hier krijgt de gebruiker de mogelijkheid om te opteren voor een snel programma van 30 minuten boven de 50°C voor een perfect afwasresultaat. Toestellen van andere merken zijn bijvoorbeeld uitgerust met een snel programma op 45° of 38°C. Deze programma's, die eveneens een dertigtal minuten duren, voldoen om licht vervuilde vaat proper te krijgen. Sinds kort zijn er ook 1 uur programma's die op 65°C wassen en drogen. Ideaal voor matig vuile vaat, zelfs met een volle lading. Naast die klassieke programma's zijn er machines uitgerust met een toets voor het instellen van een variabele snelheid. Met deze functie wordt de duur van een programma gedeeld door 3. Een cyclus van 3u30 duurt dan maar 1u10, met dezelfde was- en droogprestaties. Bij andere merken wordt de wascyclus verkort tot 55%, afhankelijk van het geselecteerde programma.
STILLER DAN OOIT DOOR BETERE ISOLATIE
Stilte is zeker een belangrijk criterium voor eindconsumenten. Vaatwassers worden jaar na jaar beter geïsoleerd met efficiëntere materialen. Daarnaast zijn er ook specifieke programma's die toelaten om nog stiller af te wassen. Wanneer u die inschakelt, gaat de dB-waarde met 2 tot 3 punten omlaag. De stilste topmodelllen op de markt produceren slechts 39 en zelfs 37 dB; dat is zeer stil. De meerderheid van de vaatwassers produceert ongeveer 42-44 dB. Om dezelfde afwasresultaten te krijgen, doen de superstille toestellen wel langer over een wasbeurt. Ideaal dus om 's nachts te laten draaien. Stillere programma's zijn mogelijk dankzij nieuwe invertermotoren. Bij een bepaald merk zorgt een innovatief hydraulisch systeem aan de onderkant van de kuip ook voor een lager geluidsniveau.
ECOLOGISCHE ASPECTEN
Minder elektriciteit
Zoals gezegd neemt een ecoprogramma meer tijd in beslag. De consument bepaalt zelf wanneer hij deze functie wil inschakelt. Maar hoe zit het met andere programma's en opties: hoeveel verbruiken die en hoe ecologisch zijn ze precies? Daar spelen sommige merken op in met een nieuwe generatie vaatwassers voorzien van een gebruikersinterface waarmee de consument kiest voor een programma in functie van de beschikbare tijd: 30, 60 of, 90 minuten. Hij krijgt tegelijk feedback over het verbruik, m.a.w. hoe ecologisch het specifieke programma is. Want opties zoals 'extra krachtig' voor een grondige reiniging zorgen tevens voor meer verbruik.
Minder water
Het waterverbruik werd aanzienlijk verminderd in de laatste decennia. Sommige machines hebben standaard een lager waterverbruik dankzij waterrecirculatie. Ze gebruiken hierdoor effectief minder dan 7 liter per cyclus. Bepaalde types zijn voorzien van functies om het waterverbruik te verminderen als extra optie bij een gewoon programma. Andere modellen zijn uitgerust met intelligente sensoren die onder meer de hoeveelheid water aanpassen volgens de mate van vervuiling (vast en vloeibaar). Ten slotte is er de functie voor halve belading die water en energie bespaart.
Minder vaatwasmiddel
Autodosering is al langer op de markt. Een dergelijk systeem meet de optimale hoeveelheid wasmiddel af overeenkomstig het gekozen programma; dit bespaart geld en voorkomt problemen met zeepresten of spoelen. Een wereldprimeur is een gepatenteerde autodoseerfunctie met behulp van een powerdisk, een schijf met 200 gram detergent, zout en glansspoelmiddel. Afhankelijk van de intensiteit van het gekozen programma en/of de graad van vervuiling van het vaatwerk wordt er tussen 14 en 28 gram per wasbeurt gebruikt. Het toestel bepaalt op welk moment er product wordt genomen. Kiest u voor automatisch, dan treedt een voorgeprogrammeerd schema in werking. Dit systeem is veel ecologischer dan all-in-onetabletten. Deze zijn dikwijls overgedoseerd. Dit is slecht voor de machine; slijtage treedt sneller op, en dan moet het apparaat vervangen worden. Gebruikt u minder product, dan gaat het toestel langer mee.
BETERE DROOGRESULTATEN
Diverse technologieën worden aangewend om een perfect droog resultaat te krijgen. Vaak wordt daarbij de natuurlijke luchtstroom gebruikt om de droogcyclus af te ronden. De deur gaat automatisch enkele centimeter open tijdens het laatste deel van de cyclus. Zo krijgt u een optimale droging en daalt de energiekost. Een andere benadering is het innovatieve dubbele luchtcirculatiesysteem. Dit is een volledig gesloten luchtcirculatiesysteem dat stoom uit de vaatwasser onttrekt en afvoert, en in de plaats daarvan koele lucht in de vaatwasser blaast. Zo zijn de binnenkant van de vaatwasser en de vaat volledig vrij van stoom en vocht wanneer u de deur opent. Een ander merk belooft betere droogresultaten dankzij zeoliet. Dit mineraal geeft warmte af bij contact met vocht. De elementen worden in een tank onder de kuip van de vaatwasser geplaatst. Stoom wordt uit de binnenkant van de vaatwasser onttrokken, condenseert in water en wordt volledig afgevoerd. Ondertussen wordt ook een warme luchtstroom verdeeld in de kuip om elk stuk vaatwerk te drogen. Zowel de vaat als de machine zijn compleet stoomvrij wanneer het toestel geopend wordt. Dankzij de verbeterde droogresultaten kan de vaat zo in de kast, zowel glazen - zonder opgedroogde kalkdruppels - als plastic voorwerpen. Door zijn samenstelling is plastic immers een van de moeilijkst te drogen materialen.
UITGEKIENDE LAADCAPACITEIT
Hertekende besteklade
Ondertussen wordt ook de nodige aandacht besteed aan de optimalisering van de laadruimte. Dit gebeurt op verschillende manieren. Een derde laadniveau dankzij een besteklade (tot 14 en zelfs 15 couverts) wordt meer en meer gewaardeerd door de eindconsument. Een besteklade uit 2 afzonderlijke delen die over elkaar schuiven is handig. Zo passen er in de 2e mand aan één kant nog grotere glazen of potten. Met een besteklade is een bestekkorf niet meer nodig en dus komt er extra plaats vrij in de onderste mand.
Flexibele ruimte
Verder zijn sommige integreerbare vaatwassers zowel beschikbaar in 81,5 cm als in 86,5 cm hoog. Met die extra hoogte is er wel 10% meer volume in de vaatwasser, ideaal voor grote borden of heel hoge glazen. Bij andere XXL-modellen is het technische gedeelte onderaan kleiner, voor extra centimeters winst. In sommige toestellen met intensieve zones past het vaatwerk verticaal, wat ook weer ruimte bespaart. Dikwijls zijn de manden in hoogte verstelbaar op 3 niveaus. Dit zorgt voor een optimale laadcapaciteit in de onderste en bovenste mand. Grotere borden kunnen op die manier zonder problemen in de onderste mand, zonder plaats te verliezen in de 2e mand. Een merk verandert het korfdesign voor meer flexibiliteit dankzij bijvoorbeeld neerklapbare spikes. Zo is er plaats voor verschillende types vaatwerk: glazen en potten, kommen en hele grote borden. Een siliconen afwerking houdt wijnglazen stabiel zodat ze niet bewegen.
Ergonomisch laden
Naast een grote laadcapaciteit is gebruiksgemak ook een belangrijk element. Er zijn onder meer telescopische rails die moeiteloos glijden, om de korven nog gemakkelijker in- en uit te laden. Eén type laat u zelfs toe de onderste mand zachtjes te verschuiven en op te tillen tot werkhoogte, zodat u niet hoeft te bukken bij het inladen of leegmaken.
EXTRA HYGIËNE
Bij heel wat toestellen zit een hygiënische functie. Vaak is deze combineerbaar met de meeste programma's. Hierbij wordt een temperatuur van 70°C langer aangehouden tijdens het glansspoelen. Ideaal voor de hoogst mogelijke hygiëne-eisen, bijvoorbeeld voor huishoudens met jonge kinderen of allergielijders. bacteriën krijgen hierbij geen kans.
KNAPPE DESIGNS - OPVALLEND ONOPVALLEND
Vrijstaande vaatwassers worden steeds minder gevraagd. Op 10 vaatwassers worden er nog 3 vrijstaande verkocht. Ze maken wel nog 25% uit van de markt, zeker voor wat de vervangmarkt betreft. Zowel bij vrijstaande als ingebouwde modellen zien we een toename van de vraag naar gekleurde exemplaren. Naast wit zit zwart nu ook in het standaardaanbod vrijstaande vaatwassers. Zwart roestvrijstaal is immers een algemene trend in de keuken. Binnen het segment inbouw en zeker voor nieuwe keukens zien we steeds meer volledig integreerbare toestellen waarbij het bedieningspaneel onzichtbaar is als het toestel gesloten is. De consument wil zijn vaatwasser zo discreet mogelijk.
Op het vlak van afwerking hechten designers zowel belang aan de binnenkant als aan de buitenkant. Dit uit zich in:
- - premium korven met een designhandgreep
- - ledverlichting in de kuip, bij bepaalde toestellen met instelbare kleurkeuze
- - strakke lijnen bij de toestellen en displays
- - premium TFT-kleurendisplay (= verbeterd lcd-scherm)
- - touch bedieningspaneel, zwart bedieningspaneel
- - speciale scharnieren zodat vaatwassers in keukens met een plint van slechts 5 cm kunnen ingebouwd worden
CONNECTIVITEIT EN BEDIENING OP AFSTAND
Voor jonge gezinnen
Connectiviteit en bediening op afstand via smartphone of tablet zijn nog niet echt mainstream. Of de klant er klaar voor is, hangt grotendeels af van zijn leeftijd. Jonge gezinnen staan er wel voor open. De evolutie komt langzaam op gang. Met deze technologie is het o.a. mogelijk om het toestel op afstand te bedienen en te starten. Vooraf wordt het favoriete programma ingesteld, en ook de start wordt uitgesteld. Of u krijgt een seintje wanneer de wasbeurt afgelopen is. U programmeert het toestel om elke dag om 7 u te beginnen, of stelt hem zodanig in dat hij drie keer in de week op hetzelfde uur eindigt. In de toekomst beschikken meer en meer toestellen over een homeconnectiviteitsfunctie. Nu al worden tips voor het gebruik van het toestel gedeeld.
De consument kan ook pushberichten krijgen wanneer hij zijn voorraad vaatwasmiddel moet aanvullen.
Onderhoud
Eén merk zet met connectiviteit in op onderhoud. Sommige technische interventies worden gemakkelijk vermeden op voorwaarde dat het onderhoud optimaal is. Door de consument stap per stap te begeleiden, en tijdig te verwittigen voor een onderhoudsbeurt. Is er toch een storing waarvoor interventie noodzakelijk is, dan geeft de gebruiker de foutcode door die automatisch gegenereerd wordt.