Die Keure in Brugge wil drukkerij sluiten, tot 65 banen bedreigd
Bij de Brugse Drukkerij-Uitgeverij Die Keure wordt het sociaal overleg opgestart over de intentie tot sluiting van de drukkerijtak, die op 25 juni werd aangekondigd in een bijzondere ondernemingsraad. Volgens gedelegeerd bestuurder Alexis Bogaert zijn er tot 65 banen bedreigd.

Die Keure in Brugge is een bekend familiebedrijf met uitgeefactiviteiten van educatief materiaal voor scholen en professionele uitgaven voor onder andere juristen en bedrijfskundigen. De drukkerijactiviteiten zijn gediversifieerd met offset, digitaal printen, zeefdruk en afwerking. De drukkerij bedient klanten van over de hele wereld. Die Keure Printing is gespecialiseerd in high-end kunstboeken, commercieel kwaliteitsdrukwerk en magazines over kunst, fotografie, architectuur, mode, muziek en lifestyle.
Dalende oplages en prijsdruk
De gepubliceerde jaarcijfers van Die Keure over het jaar 2024 zijn niet dramatisch. Op een omzet van 35 miljoen euro wordt een winst van 120.000 euro geboekt. Het bedrijf heeft 205 mensen in dienst. Achter deze cijfers schuilen twee werelden. De uitgeverij is goed voor meer dan 70 procent van de omzet en is winstgevend. De drukkerijactiviteiten staan voor bijna 30 procent van de omzet en draaien verlies. In 2021 werd de productie al gesaneerd, toen werden een twaalftal banen geschrapt.
Die Keure Printing produceert voor een internationale niche die volgens Alexis Bogaert geconfronteerd wordt met dalende oplages en een niet-aflatende prijsdruk. “We zien onze markt al twee jaar op rij structureel dalen met meer dan tien procent. We hebben alle mogelijke oplossingen onderzocht. Het is zeer moeilijk om tegen de stroom in te roeien. Dit is geen lichtzinnige intentie”, zegt de topman.
Bogaert wil volop inzetten op het sociaal overleg om een oplossing te vinden voor de 65 banen die bedreigd zijn. De gedelegeerd bestuurder ziet mogelijkheden binnen de uitgeverijtak van Die Keure. “Als we de productie moeten uitbesteden, hebben we misschien ook meer mensen nodig die deze flow voorbereiden en opvolgen. Ook in onze logistiek en distributie zijn er misschien mogelijkheden. Of - en over hoeveel dit gaat, kunnen we vandaag niets zeggen aangezien we dit nog ten gronde dienen te onderzoeken. We kijken ook naar opportuniteiten bij ons zusterbedrijf INNI Group in Kortrijk.” Alexis Bogaert wil zoveel mogelijk opties openhouden om de getroffen medewerkers te heroriënteren.