Keukenteam van PPC Pittem is Catering Team of the Year
Op de Food Personality Awards, die uitgereikt werden op de Artisan beurs in Kortrijk Xpo, kreeg het keukenteam van psychiatrie PPC Pittem de prijs Catering Team of the Year. “Ze serveren meer dan maaltijden, want ze brengen comfort, zorg en trots op het bord”, klonk de motivatie. “We koken zoveel mogelijk met dagverse producten, onder meer uit ons voedselbos”, zegt diensthoofd Voeding Rob Van Rompuy. “En alle aardappelen en melk komen van een boer in de buurt die dagelijks levert. In de toekomst zou ik nog meer op die manier willen werken.”
Foodprofessionals bekronen
Tijdens de vakbeurs Artisan in Kortrijk Xpo op 30 september werden de Food Personality Awards uitgereikt. Het gaat om een organisatie van Professional Media Group, uitgever van onder meer dit FoodServices magazine. Het doel van deze award is om foodprofessionals te bekronen die zich onderscheiden op het vlak van kwaliteit, innovatie en duurzaam ondernemen. Daarbij werden zeven uitzonderlijke persoonlijkheden en teams in de bloemetjes gezet.
In de categorie Catering Team of the Year ging het goud naar het cateringteam van het Psychotherapeutisch en Psychiatrisch Centrum (PPC) Pittem. Het team werd genomineerd voor de grote inzet waarmee het dagelijks met dagverse ingrediënten en creativiteit gerechten ‘from scratch’ bereidt en voor de warme sfeer, teamspirit en verbondenheid in het team. Het cateringteam van PPC Pittem serveert meer dan maaltijden, want ze brengen ook comfort, zorg en trots op het bord.
Aan het hoofd van het cateringteam van PPC Pittem staat Rob Van Rompuy, die er zich diensthoofd voeding mag noemen. De man is al jarenlang pleitbezorger voor betere voeding in de zorgsector.
Opsteker voor zorgsector
“Ik ben nog maar zes maanden aan de slag hier bij PPC Pittem maar voelde me al snel goed thuis binnen dit enthousiaste team”, zegt Van Rompuy, die onder meer de koksopleiding genoot aan de hotelschool SIMA in Aarschot. Later specialiseerde hij verder in grootkeukenmanagement aan Ter Groene Poorte en hij volgde nog tal van bijkomende opleidingen en cursussen. Dit onder meer rond gastro-engineering: een EPC-based benadering van voeding in de zorg, die engineering, science en arts combineert om maaltijdsystemen en processen in de gezondheidszorg te verbeteren. Het gaat om een gespecialiseerde erkende postculinaire opleiding die modulair wordt aangeboden.
Van Rompuy heeft overigens ook een zaak waar hij consulting doet voor catering in de ‘cure & care’ markt, namelijk www.tastelab.be, werkte eerder ook al als keukenverantwoordelijke bij het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt en als site-manager voor Sodexo bij het UZ Gent.
“Natuurlijk zijn we met het hele keukenteam heel tevreden met deze mooie prijs. Er waren vijf genomineerden en dan is het heel mooi om als eerste uit de bus te komen”, zegt Van Rompuy. “We zijn met een zevental mensen van het team naar de Artisan beurs gegaan en hebben er een mooie dag van gemaakt. Ik zie het ook als een mooie opsteker voor heel de zorgsector, die het niet altijd gemakkelijk heeft.”
“De ‘weg naar lekker’ is veel moeilijker in de zorg
“Wat de filosofie achter de keuken van PPC Pittem is? Wel, ik vind het belangrijk om als leidinggevende goed zorg te dragen voor mijn medewerkers. En als de medewerkers dat voelen, dan dragen ze ook goed zorg voor de patiënten en de andere medewerkers die hier komen eten in ons restaurant”, legt Rob Van Rompuy uit.
“We willen hier een sfeer van ‘hospitality’ en dus gastvrijheid en verwelkoming uitstralen. Ik zag altijd dat in de zorgsector de ‘weg naar lekker’ een stuk moeilijker is dan in een vrijetijdssfeer. Een ziekenhuis of andere zorginstelling is een andere en moeilijkere context. Dus we moeten eigenlijk extra goed ons best doen om tot een aangename maaltijdbeleving te komen.”
Van Rompuy vindt het belangrijk dat er binnen het cateringteam open en eerlijk met elkaar omgegaan wordt. “Er mogen geen taboes zijn en zaken niet melden ‘voor de lieve vrede’ is geen goede zaak”, klinkt het. “Het moet mogelijk zijn om elkaar aan te spreken over wat beter kan zonder dat dit persoonlijk genomen wordt. En ik denk dat die openheid er nu ook wel stilaan komt. Dat vormt zeker een belangrijk deel van het welslagen.”
Rob en zijn team proberen ook zoveel mogelijk te zorgen voor een mooie presentatie van de maaltijd op het bord. “In het bijzonder bij onze suggesties en salades besteden we daar echt wel aandacht aan. Ik laat onze keukenmedewerkers veel ruimte om daaromtrent suggesties te doen en dat loont echt wel”, zegt Van Rompuy.
Zelfgemaakte patisserie
Opmerkelijk is dat bij PPC Pittem veel desserts en patisserie zelf gemaakt worden; toch geen kleine opdracht. “We doen dat in de mate van het mogelijke. Als het team volledig in aantal is, dan is daar wel ruimte voor, ja. Het wordt door onze medewerkers in de keuken ook niet aanzien als een last, integendeel. Er zijn altijd wel mensen enthousiast om zelf cake te bakken. En daar zijn de patiënten hier ook steeds enthousiast over. Zelfgemaakt gebak zorgt voor warmte en gezelligheid”, klinkt het.
Nog typerend voor de keuken bij PPC Pittem is het belang van het werken met lokale leveranciers die rechtstreeks leveren én van de producten die op het domein zelf geteeld worden. “Letterlijk alle aardappelen die we gebruiken komen van een landbouwer van hier vlakbij die quasi dagelijks komt leveren. En ook de melk, die wel gepasteuriseerd wordt, komt van bij de boer.



In de mate van het mogelijke proberen we ook met verse groenten – zoals wortelen en tomaten – te werken. Maar we moeten hier natuurlijk koken voor heel veel mensen en kunnen we niet anders dan ook met ingevroren groenten in bulk te werken”, zegt Rob Van Rompuy.
“Ik vermeld toch ook graag nog ons ‘voedselbos’ hier op het domein. Dat wordt onderhouden door een enthousiaste keukenmedewerkster die ook herborist is. We telen er een grote variëteit aan groenten en kruiden die we verwerken in onze keuken. En daarbij gebruiken we dus geen pesticiden of kunstmatige meststoffen. Voor de patiënten is het ook boeiend en zelfs goed voor hun herstel om er te vertoeven.”
Afwisselend menu
Het keukenteam van PPC Pittem bestaat uit drie mensen voor de warme keuken, drie voor de koude keuken, drie voor de afwas en vier die actief zijn voor de bediening in het restaurant. ’s Morgens wordt uiteraard een ontbijt geserveerd, ’s middags een warme lunch – bestaand uit soep, hoofdgerecht en een dessertje – en ’s avonds een broodmaaltijd.
“Via een applicatie, of via touchscreens aan de wanden, kunnen de patiënten ’s morgen voor 9 uur aangeven of ze kiezen voor de dagschotel, de suggestiemaaltijd, een broodje of een vegetarische maaltijd of koude schotel. Via die weg kunnen ze ook bepaalde dieetwensen doorgeven; maar daarvoor zijn we ook in contact met de diëtist”, legt Van Rompuy uit.
“Er zit geen vast patroon in, maar ik mag wel zeggen dat het menu erg vaak wisselt. De enige constante is dat er dinsdag frietjes op het menu staan. We hebben geen vast systeem van bevraging en evaluatie maar ik volg wel regelmatig de patiënten/bewonersvergaderingen bij om zo te horen welke opmerkingen of noden er worden geuit over de maaltijden. Op termijn zou ik dat wel meer willen systematiseren.” Van Rompuy houdt eraan om regelmatig met het team eens een activiteit te doen. “Zoals samen met een busje naar de horecabeurs in Gent gaan bijvoorbeeld.”
Toekomstplannen?
“Ik zou het voorbeeld van onze boer die alle aardappelen en onze melk aanlevert graag nog uitbreiden naar andere producten zodat we het korte-keten verhaal nog sterker kunnen maken. En dat hoeft daarom zeker niet duurder te zijn”, zegt Rob Van Rompuy.
“Ik zou ook graag de mogelijkheden die er op ons eigen domein zijn, zoals met het voedselbos, nog verder uitwerken en uitbreiden. Mijn hoop is dat het werken met dagverse producten van telers en kwekers uit de omgeving in de hele sector sterker ingang mag vinden.”