Horeca Expo blijft toonaangevend voor grootkeukens en cateraars

Van 16 tot 19 november staat Flanders Expo opnieuw in het teken van innovatie, inspiratie en ontmoeting voor de Belgische horecasector. Met een uitgebreid aanbod aan apparatuur, plantaardige innovaties, voedingscomponenten en logistieke oplossingen, speelt de beurs in op de dagelijkse realiteit én de strategische keuzes van grootkeukenteams. De vakbeurs is dit jaar aan haar 36ste editie toe en profileert zich opnieuw als ijkpunt voor zorginstellingen, onderwijs, bedrijfsrestaurants en cateringbedrijven.
Totaalbeleving in acht zones
Met meer dan 600 exposanten verdeeld over acht hallen biedt Horeca Expo 2025 een breed overzicht van producten, diensten en inzichten die relevant zijn voor de grootkeukensector.
Food & Non-Food
Bent u op zoek naar de laatste trends en de nieuwste producten in de dranken- en voedingssector? U vindt ze gegarandeerd in de hallen 1 en 8, van kwaliteitsvolle ingrediënten en kooktechnieken tot afgewerkte producten. Als horecaondernemer kunt u ook uw gading vinden in het ruime aanbod van non-food exposanten.

Coffee, Tea, Sweets & Breakfast
Hal 2 baadt in een zoete sfeer met het accent op koffie, thee, zoet, ijs, bakery en ontbijt. U ontdekt er zowel producten, apparatuur als accessoires.

Snack & Fastfood
Horeca Expo is ook hét trefpunt voor de friturist, snackbaruitbater en broodjeszaakuitbater. U ontdekt er o.a. in hal 7 een ruim aanbod van leveranciers op het gebied van snacks, aardappelproducten, sauzen, oliën en vetten, apparatuur, verpakking, afvoer van vet, inrichting voor binnen en buiten ...
Kitchen Equipment
In de hallen 1 en 5 vindt u niet alleen (groot)keukens, maar ook de nieuwste en meest innovatieve keukenoplossingen. Van hightech fornuizen tot de nieuwste afwasapparatuur. Zowel de ”kleinere” chef-kok als de grootkeukens kunnen hier terecht.
Café, Bar & Nightlife
In hal 6 en achteraan in hal 1 verzamelt de crème de la crème van de Belgische brouwerijen zich. U krijgt er een overzicht van de verschillende bierstijlen die ons land rijk is. Naast de bieren zelf, is er ook aandacht voor tapinstallaties en cafémeubilair. Het nachtleven staat synoniem voor bruisend en trendy: cocktails, energiedrankjes en alcopops worden met trots aan u gepresenteerd. Hip meubilair, ledverlichting en special effects maken de beleving compleet. In hal 6 vindt u ook geluidsinstallaties, diverse muzieksystemen en rookoplossingen.

Hospitality, Hotel & Restaurant Design
Hal 3 is volledig gericht op het segment Hotel & Hospitality. De focus ligt op stijlvolle en duurzame inrichting van hotels, b&b’s en restaurants. U vindt er inspiratie voor het slaap- en zitgedeelte, de badkamer, de wellnessruimte, de lobby, de bar en het restaurant. U ontdekt er ook de nieuwste trends in high-end apparatuur en technologie die het verschil maken op het vlak van gastbeleving, efficiëntie en veiligheid.

Fast Casual
Vers en authentiek dus! In hal 4 vindt u tal van lokale producten met een ambachtelijk karakter. Maar niet enkel voeding… Het aanbod omvat ook een waaier aan healthy juices & drinks.
Chef's Place
In hal 8 vormt Chef’s Place een unieke belevingszone in een sfeervol kader waar een select aantal exposanten een topaanbod biedt van delicatessen, wijn, spirits, tableware en decoratie.
De Masterclasses bieden er de gelegenheid om van dichtbij de nieuwste trends en technieken van topchefs te volgen, met de nodige aandacht voor de harmonie tussen het gerecht en de bijhorende dranken.
Dit jaarlijkse netwerkmoment is enkel toegankelijk op uitnodiging.

Start-ups
Horeca Expo is dé springplank voor beloftevolle starters. In de hallen 2 & 4 verzamelen een mooi aanbod aan nieuwkomers in de markt die hun innovatieve producten voor het eerst voorstellen.
Grootkeukendemo's en studiedag over plantaardig koken
Op dinsdag 18 november organiseert de Vlaamse Vereniging van Grootkeukenkoks (VVG) in hal 8 een demo waarbij vijf Vlaamse hotelscholen een driegangenmenu uitwerken voor de grootkeuken. Als opdracht moeten ze een eigen creatie voorzien van een 3 gangen menu voor een gemeenschapskeuken. De samenstelling en de bereidingswijze moet beantwoorden aan de vereisten van een gezond en evenwichtig voedingspatroon.
Tijdens de demo heeft tevens “De dag van de Grootkeukenkok” plaats. Allet leden van de provinciale verenigingen worden dan ook uitgenodigd om tijdens hun bezoek aan de beurs, eveneens de demo te volgen. Er is een doorlopende receptie in de nabijheid van de demokeuken.
Woensdag 19 november staat in het teken van de plantaardige shift. De studiedag "Meer plantaardig in de grootkeuken" (Flexzalen 1 & 2) presenteert praktijkvoorbeelden van Stad Gent, UZ Gent en andere pioniers. De sessies reiken praktische tips en tools aan om zonder grote budgetten of personeelsuitbreiding plantaardige gerechten structureel te integreren. Thema’s als eiwittransitie, foodcost, nutritionele waarde en acceptatie bij de eindgebruiker komen uitgebreid aan bod.
Een overzicht van het volledige programma van seminaries en events vindt u op www.horecaexpo.be

Woensdag 19 november staat in het teken van de plantaardige shift met de studiedag "Meer plantaardig in de grootkeuken
(foto: Bonduelle)
Technologie & automatisatie als hefboom
De personeelskrapte in de grootkeuken dwingt keukenteams tot het herdenken van hun workflows. Horeca Expo speelt hierop in met een reeks technologieën:
-Slimme ovens die automatisch garen op basis van gewicht en type product en zichzelf reinigen na gebruik.
-Geconnecteerde vaatwassers met water- en energiemanagement gekoppeld aan centrale rapportering.
-Modulaire koel- en warmhoudsystemen voor piekmomenten en flexibele opstellingen.
-Software voor productieplanning, allergenenbeheer en traceerbaarheid die geïntegreerd kan worden in bestaande ERP-systemen.
Deze oplossingen maken werkdruk beheersbaar én verhogen de outputkwaliteit. Tegelijk wint duurzaamheid aan belang: energielabels, herbruikbare verpakkingen en circulaire apparatuur zijn prominent aanwezig in hal 5. Voor grootkeukens die willen benchmarken of hun CO₂-voetafdruk in kaart willen brengen, bieden diverse leveranciers meetsystemen aan.
Verhaal, beleving en lokale verankering
Ook grootkeukens zetten steeds vaker in op presentatie en beleving. In Chef’s Place (hal 8) ontdekt u servies met impact (zoals Fine2Dine’s EcoMade), lokale producten met korte ketenverhaal en ideeën voor decoratie en buffetopstelling. Voor bedrijven die naast smaak ook gastentevredenheid centraal zetten is dit een ideale zone. Lokale samenwerking – bijvoorbeeld met streekproducenten of sociale economie – wordt er als trend uitgelicht.
Innovation Awards – Winnaars
De Innovation Awards bekronen jaarlijks de meest vernieuwende producten en diensten. Dit jaar koos de vakjury zes winnaars:
FOOD: Gigi Gelato – plantaardige gelato met groenten en fruit (Greenyard Frozen Belgium)
BEVERAGES: OLMI Beetroot Beer – gefermenteerde alcoholvrije drank op basis van rode biet (OLMI Ferments)
TECHNOLOGY: Benchmarks & Trends – real-time datatool binnen Lightspeed POS
KITCHEN EQUIPMENT: Print Pen – print eetbare visuals op koffies en dranken (Cnudde)
FURNITURE & DECOR: EcoMade – 0% emissie servies (Fine2Dine)
HOTEL SUPPLIES: Your Mobile Key – kamerontgrendeling via smartphone zonder app (Hotek)
Sustainability Award
Elk jaar reikt Horeca Expo de Sustainability Award uit aan een initiatief dat uitblinkt in innovatie en verantwoordelijkheid. Dit jaar gaat de award naar FoodWIN. FoodWIN is dé referentieorganisatie in België in de strijd tegen voedselverspilling. Ze zet zich in voor een wereld zonder voedselverspilling door de krachten te bundelen met grootkeukens, hotels, restaurants en lokale overheden. En met succes! De meer dan 200 keukens die ze momenteel ondersteunen, rapporteren gemiddeld 35% minder voedselverspilling.
PRAKTISCH
Data en openingsuren:
16 t.e.m. 19 november 2025
Alle dagen open van 10u tot 19u.(woensdag tot 18u)
Locatie:
Flanders Expo
Maaltekouter 1, B – 9051 Gent
Meer info en tickets:
www.horecaexpo.be