MANUFAKTURE geeft ambitieuze foodateliers alle ruimte
Op zoek naar een (nieuwe) plek voor uw foodatelier? MANUFAKTURE is het nieuwste paradepaardje van Abattoir, de trendy markt en voedingshotspot in Brussel. Vanaf juni 2025 staan 10 ruimtes ter beschikking van voedingsbedrijven die er hun b2b-atelier willen vestigen.
Klassieke winkelstraten worden steeds hybrider: retail en horeca vullen elkaar mooi aan. De afgelopen jaren zagen we nog iets anders: de opmars van foodmarkets. En dan zijn er hotspots die alles op één plek aanbieden! Abattoir, in de Brusselse gemeente Anderlecht, is zo’n populaire hotspot. De slachthuisactiviteiten duren nog enkele jaren, de site verandert gaandeweg in een som van foodmarket, marktplein, winkels en b2b-foodateliers.
Masterplan
Het masterplan voor de slachthuissite in Anderlecht oogt veelbelovend. Abattoir wordt steeds meer een bruisende hotspot in onze hoofdstad. De foodmarket en de wekelijkse markt op vrijdag, zaterdag en zondag zijn een begrip in Brussel en ver daarbuiten. Nog op de site: een urban farm, de Kookmet/Dreamkitchen en een wekelijkse Boeremet (ook bekend als afterwork-plek). Abattoir is een plek waar kan worden gewinkeld, gewerkt en straks ook gewoond. Eind 2026 verrijst Kotmet, met winkels en erboven studentenkoten. En dit jaar al opent MANUFAKTURE!

MANUFAKTURE
In juni 2025 wordt MANUFAKTURE opgeleverd, een nieuw gebouw met daarin ruimte voor een tiental foodateliers met desgewenst kantoorruimte. Opzij komt er een bistro, boven de ateliers (en de technische ruimtes, net als de kantoorruimte op de mezzanine) is er een twee verdiepingen tellende parkeergarage voor 350 auto’s. Terzijde: er worden plannen gemaakt voor de aanleg van een urban rooftopzwembad!
Het 6.000 m² grote gebouw biedt ruimte voor maximaal 10 foodateliers – het is mogelijk om meerdere ateliers te huren en er is één atelier dat in een L-vorm anderhalve keer zo groot is als het standaardatelier. Zo’n standaardatelier is 318 m² groot, met daarachter telkens een (afsluitbare) logistieke zone van 158 m² met loskades en twee sectionale poorten. Huurders kunnen vanaf juni met de inrichting beginnen. Abattoir is geen overheidsbedrijf, zodat snel kan worden geschakeld.

Productie of distributie
Kandidaat-huurders van de foodateliers zijn bij voorkeur kmo’s of zelfstandigen, met inbegrip van start-ups of scale-ups! Een voorwaarde is dat de activiteiten voedingsgerelateerd zijn, met productie of distributie. De ruimtes worden casco aangeboden, wat toelaat het atelier naar eigen wensen af te werken. De technische ruimte boven het atelier is klaar om technieken op maat te installeren. Uiteraard werd toekomstgericht gedacht, door geen gasaansluiting te voorzien en door de aanleg van een geothermisch systeem voor een zuinig energiegebruik.
Mogelijk zijn o.m. vlees- of visateliers, chocolade-ateliers, een koffiebrander, een microbrouwerij, een traiteur, een bakkerij, een distributeur van voedingsproducten (ook diepvries) etc. Handig om te weten is dat Abattoir een milieuvergunning heeft voor de hele site en dat de meeste courante activiteiten binnen die milieuvergunning passen.
Waarom hier?
Abattoir is een populaire hotspot en het gloednieuwe MANUFAKTURE is kwalitatief (isolatie, bouwtechnieken, geothermie, brandveiligheid …). Brussel heeft bovendien een groot potentieel van medewerkers – Actiris kan helpen bij het vinden van de juiste medewerkers.
Abattoir heeft een eigen sorteerpark voor afval en op de site zijn diverse partners te vinden, o.m. een fietsencargobedrijf (voor leveringen in Brussel) en ook vzw Cultureghem, een sociaal-economische broedplek voor creatieve projecten – men verwerkt er bijvoorbeeld voedseloverschotten. Voor sommige huurders is de combinatie met Foodmet of de wekelijkse markt een pluspunt, voor rechtstreeks contact met consumenten. En wie een atelier wil huren én de bistro wil uitbaten, neemt best snel contact op met Abattoir.
Bereikbaarheid en medewerkers
Omgeven door het Kanaal (met fietspad), twee metrostations, twee treinstations (Zuid en West) en bus- en tramhaltes is de site goed bereikbaar met het openbaar vervoer of met de fiets, een troef voor medewerkers uit de Brusselse regio. Nog een reden om hier een atelier te vestigen – of naartoe te verhuizen – is dat het Brussels Gewest start-ups en jonge ondernemers begeleidt en soms ook premies toekent. MANUFAKTURE is trouwens een EFRO-project, met steun van Europa en het Brussels Gewest.
Neem contact op met Abattoir voor een bezoekje aan MANUFAKTURE!
ROPSY CHAUDRONSTRAAT 24 BUS 48
1070 BRUSSEL
+3225215419
info@abattoir.be
www.abattoir.be
Manufakture | Abattoir
