Verpakkingen

Duurzame voedselverpakkingen: opportuniteiten en uitdagingen

Peter Ragaert van Pack4Food overliep op het Food Process Seminar de huidige trends bij voedselverpakkingen, gedreven door recente duurzaamheidsinitiatieven, zoals de op til staande PPWR (Packaging & Packaging Waste Regulation). Tezelfdertijd wordt ook de wetgeving rond voedselveiligheid grondig herzien. Dit brengt uitdagingen met zich mee, maar biedt ook kansen.

3 pijlers

"Bij voedselverpakkingen zijn er drie belangrijke pijlers: functionaliteit, gebruiksgemak en duurzaamheid. Typisch gaat het om multilayer verpakkingen, met verschillende materialen of verschillende soorten plastics, maar die combinaties zijn niet goed recycleerbaar. Heel wat verpakkingssamenstellingen zullen dus moeten wijzigen om aan de komende recycleerbaarheidsvereisten te voldoen, zonder evenwel de houdbaarheid van de verpakte producten in het gedrang te brengen. Daarom mag je de verpakking nooit loskoppelen van het product, in het bepalen van de juiste samenstelling", gaf hij als belangrijke boodschap mee.

Gedeelde verantwoordelijkheid

"Het optimaliseren van de verpakking is overigens de verantwoordelijkheid van alle stakeholders in de verpakkingsketen. Dat start bij het ecodesign, waarbij je geen of minder verpakkingsmateriaal kan gebruiken. Het gebruik van recycleerbare en gerecycleerde materialen is een andere strategie. Hiervoor zijn er vandaag al diverse design for recycling guidelines ter beschikking, voor verschillende materiaalsoorten: RecyClass, CEFLEX en 4evergreen. Ik raad aan om die alvast te bekijken, als voorbereiding op de komende wetgeving", tipte hij. "Tot slot onderzoeken wij ook de mogelijkheden van hergebruik en het gebruik van hernieuwbare materialen, als onderdeel van ecodesign."

Peter Ragaert besprak de ecodesign-strategieën: refuse, reduce, recycle, reuse en renew
Peter Ragaert besprak de ecodesign-strategieën: refuse, reduce, recycle, reuse en renew

Maar die verantwoordelijkheid reikt dus verder dan de verpakkings- en voedingsproducenten. "Voor een goede recyclage is ook een adequaat inzamel- en sorteersysteem nodig. Qua collectie is er dringend nood aan een wereldwijde aanpak en een grotere inzet op statiegeld. Bij het sorteren zijn digitale watermerken en artificiële intelligentie de nieuwste technologieën. En voor de recyclage zelf biedt chemische recyclage meer mogelijkheden dan de mechanische recyclage die nu gangbaar is."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door ing. Wouter Verheecke

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook