FOOD PROCESS SEMINAR 2024
KEYNOTESPREKERS
Gratis registreren voor Food Process Seminar
Meer over Food Process Seminar
Derving in voorraadoptimalisatie: de trade-off tussen beschikbaarheid en derving
DOOR STEVEN PAULY (SLIMSTOCK)
Wanneer we spreken we over duurzaamheid in de food industry, dan is derving van voedsel één van de zaken dat meteen in ons opkomt. Het voorkomen ervan begint bij bedrijven en vooral in voorraadoptimalisatie liggen er kansen. Hoe betrek je derving in je voorraadstrategie? Hoe bepaal je hoeveel derving er maximaal mag plaatsvinden? En welke voorraadinitiatieven zorgen voor minder derving en hogere beschikbaarheid? Deze vragen en nog meer worden in deze presentatie beantwoord.
Wie is Steven Pauly?
Steven Pauly is onderzoekswetenschapper bij Slimstock, dat gespecialiseerd is in forecasting en voorraadoptimalisatie. In deze rol onderzoekt en ontwikkelt hij oplossingen voor complexe industrievragen. Hij dient ook als internationaal expert op het gebied van voorraadbeheer en forecasting, waar hij lezingen geeft over Data Science, voorraadoptimalisatie en de combinatie van beiden. Binnen zijn functie heeft hij ook een kennisplatform en een onderzoeksafdeling mee opgezet.
Verduurzaming van voedingsindustrie m.b.t. innovatie
DOOR LARS ROBA (FLANDERS' FOOD)
Tegen 2030 wil men in Vlaanderen 10% van de energiedragers vergroenen in de niet energie-intensieve industrie, waaronder de meeste voedingsbedrijven vallen. Er zijn al enkele technologieën die het potentieel hebben om de voedingsindustrie versneld de energietransitie te laten inzetten. Er heerst echter onzekerheid bij bedrijven welke technologieën nu juist het meest geschikt zijn en welk effect dit zal hebben op de productkwaliteit en processtabiliteit. Met het project Rethink Energy 4 Food willen Flanders' FOOD, Flux50, Fevia Vlaanderen en verschillende kennisinstellingen het potentieel van energietechnologieën aantonen en voedingsbedrijven er vertrouwd mee maken.
Wie is Lars Roba?
Lars Roba studeerde af als bio-ingenieur en werkt nu al 4 jaar als innovatiemanager bij Flanders' FOOD. In deze functie volgde hij verschillende digitaliseringsprojecten op en sinds dit jaar is er een nauwe samenwerking tussen Flanders' FOOD en Flux50 op het thema energie in de voedingsindustrie.
Robotica faciliteert duurzame ontwikkelingsdoelen voor de voedingsindustrie
DOOR PROF. DR. IR. BRAM VANDERBORGHT
Automatisering heeft voedselverwerkingsprocessen grondig veranderd. De integratie van robotica binnen de voedingsindustrie vermindert niet alleen kosten, maar biedt ook enkele cruciale sociale uitdagingen het hoofd, zoals het ondersteunen van de steeds ouder wordende bevolking en het verbeteren van de werkomstandigheden. Ecologische overwegingen spelen hierbij eveneens een belangrijke rol. Deze drie fundamentele aspecten – economische efficiëntie, sociaal welzijn en ecologische duurzaamheid – worden gevat binnen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Robots spelen een dubbele rol in deze context, als zowel een katalysator voor als een uitdaging bij het behalen van deze doelstellingen. In de presentatie wordt er dieper ingegaan op de specifieke rollen voor collaboratieve robots (cobots) en exoskeletten bij het bevorderen van deze doelen. Daarnaast worden innovatieve technologieën verkend, zoals zelf-herstellende zachte grijpers en hun implicaties voor de toekomst van de voedingsindustrie.
Wie is Bram Vanderborght?
Prof. dr. ir. Bram Vanderborght behaalde zijn doctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel in 2007. Hij verrichtte verder onderzoek aan het JRL lab in AIST Tsukuba (Japan) en werkte als post-doc aan het Italiaans Instituut voor Technologie. Sinds 2009 is hij professor aan de VUB. Na het binnenhalen van een ERC starting grant coördineert hij momenteel drie Europese projecten over slimme en zelf-herstellende materialen voor zachte robots. Zijn onderzoeksinteresses omvatten onder andere de samenwerking tussen mens en robot voor gezondheidszorg en productie, met concrete oplossingen zoals exoskeletten, protheses, sociale robots, drones en cobots. Hij is geaffilieerd met imec, als wetenschappelijk medewerker.
Duurzame voedselverpakkingen: opportuniteiten en uitdagingen
DOOR PETER RAGAERT (UGENT/PACK4FOOD)
Peter Ragaert is professor aan de Universiteit Gent en is tevens actief bij Pack4Food. Zijn presentatie focust op trends in voedselverpakkingen, mede gedreven door recente ontwikkelingen op vlak van duurzaamheidsinitiatieven (vb. PPWR). In deze transitie mag de functionaliteit van voedselverpakkingen nooit uit het oog verloren worden. De verpakking dient namelijk de kwaliteit en veiligheid van voedselproducten te garanderen. Dit zal in de presentatie toegelicht worden aan de hand van enkele concrete kernboodschappen.
Wie is Peter Ragaert?
Peter Ragaert leidt, samen met An Vermeulen, de organisatie Pack4Food die een samenwerkingsplatform is tussen de voedings- en verpakkingsindustrie, onderzoeksinstituten en andere stakeholders in voedselverpakkingen. Verder is Peter professor in voedselverpakkingstechnologie aan de Universiteit Gent, met een focus op biogebaseerde en composteerbare alsook recycleerbare kunststoffen. Een van de belangrijkste elementen in zijn onderzoek is de relatie tussen verschillende samenstellingen van verpakkingsmaterialen en het effect op de houdbaarheid van voedingsproducten.
Snel en flexibel slimme camera's uitrollen met artificiële intelligentie
DOOR ROB SALAETS (FLANDERS MAKE)
Slimme camera's spelen ook in de voedingsindustrie een grote rol in kwaliteitsinspectie. Dergelijke camera's kennen echter steeds meer toepassingen: het optimaliseren van procesinstellingen, het herkennen van vreemde objecten en het meten van de productiviteit. Het uitrollen van slimme camera's gebaseerd op artificiële intelligentie gaat normaal gepaard met het verzamelen en annoteren van een grote gevarieerde set van voorbeeldafbeeldingen. Die stappen herhalen zich bij iedere nieuwe of aangepaste toepassing. Om een kleinere opstartkost en grotere flexibiliteit van AI te garanderen kan er gewerkt worden met synthetische datasets, wat deze technologie heel wat praktischer maakt.
Wie is Rob Salaets?
Rob Salaets is burgerlijk ingenieur en werkt ondertussen al 4 jaar als onderzoeksingenieur bij Flanders Make. Zijn werk focust op het capteren en integreren van domeinkennis in slimme tools voor de maakindustrie. Specifiek gebruikt hij onder andere synthetische afbeeldingen om slimme camera's te trainen, een techniek die nu ook in de landbouw- en voedingsindustrie wordt ingezet.
Waarom en - vooral - hoe aan duurzaamheidsrapportage beginnen?
DOOR ANN PEETERS (AGORIA)
Deze presentatie overloopt de uiteenlopende vereisten voor duurzaamheidsrapportage voor bedrijven, op basis van hun grootte, omzet en balanscijfers. Welke bedrijven moeten wat rapporteren, tegen wanneer en hoe kan deze rapportage concreet worden gestart? Daarnaast worden de verschillende belanghebbenden geïdentificeerd die behoefte hebben aan dergelijke informatie, zoals investeerders, klanten, regelgevende instanties en de bredere gemeenschap. Tot slot worden er praktische tips en strategieën aangeboden om de uitdagingen in verband met duurzaamheidsrapportage aan te gaan. Indien u het bos niet meer door de regulerende bomen ziet, biedt deze presentatie helderheid!
Wie is Ann Peeters?
Ann Peeters is een ingenieur met een brede interesse in nieuwe technologische ontwikkelingen, gericht op het aanwenden van innovaties om groeiende bedrijven te helpen bij het behalen van hun ambitieuze doelstellingen. Haar focus bij Agoria ligt op management, product- en procesontwikkeling, subsidieaanvragen en zakelijke strategieën. Specifieke interesses zijn onderzoek, opstart van pilootprojecten, partnerships en innovatieve technologieën, waarbij de laatste jaren een specialisatie is ontstaan op het vlak van duurzaamheid naar bedrijven met een CSRD-verplichting toe.