'Robotica faciliteert duurzame ontwikkelingsdoelen voor de voedingsindustrie'
PROF. DR. IR. BRAM VANDERBORGHT
KEYNOTE SPREKER TIJDENS FOOD PROCESS SEMINAR
Gratis registreren voor Food Process Seminar
Op donderdag 21 november 2024 vindt het inspirerende kennis- en netwerkevent Food Process Seminar plaats in Gent. Deze themadag brengt voorlopers en specialisten op het vlak van duurzaamheid en automatisering binnen de voedingsindustrie samen voor boeiende lezingen, technische innovaties, casestudies en getuigenissen uit de praktijk. Één van de specialisten is Bram Vandenborght, professor aan VUB.
Automatisering heeft voedselverwerkingsprocessen grondig veranderd. De integratie van robotica binnen de voedingsindustrie vermindert niet alleen kosten, maar biedt ook enkele cruciale sociale uitdagingen het hoofd, zoals het ondersteunen van de steeds ouder wordende bevolking en het verbeteren van de werkomstandigheden. Ecologische overwegingen spelen hierbij eveneens een belangrijke rol.
Deze drie fundamentele aspecten – economische efficiëntie, sociaal welzijn en ecologische duurzaamheid – worden gevat binnen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Robots spelen een dubbele rol in deze context, als zowel een katalysator voor als een uitdaging bij het behalen van deze doelstellingen.
In de presentatie wordt er dieper ingegaan op de specifieke rollen voor collaboratieve robots (cobots) en exoskeletten bij het bevorderen van deze doelen. Daarnaast worden innovatieve technologieën verkend, zoals zelf-herstellende zachte grijpers en hun implicaties voor de toekomst van de voedingsindustrie.
Wie is Bram Vanderborght?
Prof. dr. ir. Bram Vanderborght behaalde zijn doctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel in 2007. Hij verrichtte verder onderzoek aan het JRL lab in AIST Tsukuba (Japan) en werkte als post-doc aan het Italiaans Instituut voor Technologie. Sinds 2009 is hij professor aan de VUB. Na het binnenhalen van een ERC starting grant coördineert hij momenteel drie Europese projecten over slimme en zelf-herstellende materialen voor zachte robots. Zijn onderzoeksinteresses omvatten onder andere de samenwerking tussen mens en robot voor gezondheidszorg en productie, met concrete oplossingen zoals exoskeletten, protheses, sociale robots, drones en cobots. Hij is geaffilieerd met imec, als wetenschappelijk medewerker.