Danny & Inge maken beste gehakt
Kristallen Kroon 2024 voor Merelbeekse Keurslager
Op donderdag 24 oktober vond de jaarlijkse Kristallen Kroon-wedstrijd - met 'gehakt' als thema - plaats bij Coovi Ceria in Anderlecht. Keurslager Danny & Inge uit Merelbeke werd als winnaar uitgeroepen door de jury o.l.v. chef Albert Verdeyen. Bij de scholen leverde de originele gehaktcreatie van KOGEKA Sint Jozef (Geel) hen de overwinning op.
Gehakt op hoog niveau
Op locatie van Coovi Ceria, de winnaar van de scholencup vorig jaar, vond de Kristallen Kroon 2024 plaats. De wedstrijd onder keurslagers had dit jaar als thema 'gehakt', dat door de juryleden zowel in rauwe vorm als in gebakken vorm (hamburger) werd geproefd. Bovenin de toren in Anderlecht, met rond om rond zicht op de Brusselse skyline, werd de finale tasting gedaan en maakte de jury de top 3 bekend.
Een 160-tal inzendingen van Keurslagers over het hele land werden bij de preselecties eerst door de lokale werkgroepen geproefd en beoordeeld. Daarvan werden 30 laureaten doorgestuurd naar de gezamenlijke proefronde in Anderlecht op donderdag 24 oktober. Gedurende de dag werd daaruit een top 5 samengesteld, die door een jury 's avonds nog eens finaal geproefd werd. Het was uiteindelijk juryvoorzitter Albert Verdeyen - de chef die 'stoemp' beroemd maakte - die de top 3 kon aankondigen.
Techniciteit & delicate smaakbalans
"De finalisten lagen heel dicht bij elkaar", stak de Brusselse chef van wal. "Tijdens het keuren van het gehakt keken we eerst naar de kleur en textuur, die in grote mate bepaald worden door de verhoudingen tussen vlees en vet. Ook de structuur is belangrijk; bij een goed gehakt zie je zelfs de lijnen van de gehaktmolen, waar het mengsel idealiter tweemaal wordt doorgehaald. In de proeffase beoordeel je de textuur nog grondiger, en is er ook aandacht voor de kruiding. Vroeger werd sulfiet gebruikt ter bewaring, en dat gaf ook smaak. Nu dat verleden tijd is, moet extra zout zorgen voor smaak en bewaring, maar de gehele kruiding moet wel een delicate smaakbalans behouden."
Albert Verdeyen was onder de indruk van de inzendingen: "Belgische slagers zijn echt wereldtop ... iets om fier op te zijn. De manier waarop wij de spieren scheiden, maakt het verschil. Grote kop, kleine kop en filet mignon worden in België opgedeeld terwijl men in andere landen dat alles in één stuk snijdt. In het buitenland is er zeker ook goed vlees te vinden, maar onze manier van bewerken is van een ander niveau. Onze Belgische slagers hebben zo veel te bieden, ze verdienen meer waardering."
Merelbeke en Geel aan het feest
Tweede Kristallen Kroon voor Danny & Inge
Uiteindelijk werd Keurslager Danny & Inge - Danny Almey en Inge De Neve uit Merelbeke - bekroond voor hun gehakt. Voor hen was het niet de eerste deelname aan de wedstrijd; ze wonnen eerder ook al in 2019 de Kristallen Kroon, toen voor de lekkerste waterzooi.
"Deze Kristallen Kroon is een ongelooflijk geschenk voor onze slagerij, net zoals het dat in 2019 was", klinkt het bij een zichtbaar geëmotioneerde Danny Almey. "Onze slagerij is er al sinds 1994 en we hebben al verschillende keren deelgenomen aan deze wedstrijd. We vreesden eerst dat we de opdracht wat onderschat hadden, want er komt toch heel wat kijken bij het gehakt maken. Uiteindelijk waren wij wel heel blij met ons eindresultaat en dan doet het dubbel deugd dat je beloond wordt voor het harde werk. Ik denk dat we met de finalisten wel allemaal aan elkaar gewaagd waren, maar de jury kon toch nog een onderscheid maken, zelfs op dat hoge niveau. We zijn dolgelukkig."
Om de top drie te vervolledigen, was Antoon Debou (Keurslagerij De Fijnkost uit Rumbeke) de dichtste runner-up. Jean-Baptiste Declerck (Keurslager Declerck uit Kaprijke) strandde op de derde stek.
Beste gehaktcreatie van KOGEKA
Naar goede gewoonte was er ook een nationale scholencup tijdens de Kristallen Kroon. Ditmaal kregen de scholen niet dezelfde opdracht als de professionele slagers, maar moesten ze een creatieve gehakttoepassing maken. Elke school mocht twee projecten indienen, waarvan de punten dan samengeteld werden. De schotel pompoentjes (een mengsel van fijn gehakt, pompoenvruchtvlees, spek en ajuin) en de creatie met traag gegaard buikspek, varkensgehakt en ajuin plaatste KOGEKA Sint Jozef uit Geel uiteindelijk op het hoogste schavotje. PIVA (Antwerpen) en Atheneum Diksmuide vervolledigden het podium. Coovi Ceria TAC (technisch adviseur coördinator) Olivier Dumoulin overhandigde de scholencup aan praktijkleraar Steve Havermans.