Voedselkwaliteitscontrole

Terugroepingen en waarschuwingen

Belgische voedingsbedrijven stuurden 349 signalen uit in 2024

Terugroepingen en waarschuwingen

In 2024 riepen Belgische voedingsbedrijven 283 producten terug van bij de consumenten. Dit is een lichte stijging in vergelijking met 2023 toen 254 producten werden teruggeroepen. Verder werden ook 66 waarschuwingen uitgestuurd, hoofdzakelijk voor het niet vermelden van bepaalde allergenen op de verpakking. Het FAVV helpt voedingsbedrijven bij hun communicatie naar consumenten die dit product mogelijks hebben gekocht. Onze voornaamste zorg is immers om jullie gezondheid beschermen.

Stijging van bijna 5%

Dat we in België een hoog niveau van voedselveiligheid kennen hoeft niet te verwonderen. Dagelijks doen voedingsbedrijven er immers alles aan om veilige producten af te leveren. Het FAVV waakt er op zijn beurt over dat de bedrijven de regels naleven. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen die voedingsbedrijven nemen, kan het gebeuren dat een product toch niet voldoet aan de voedselveiligheidsvoorschriften.

Indien het product de eindconsument al heeft bereikt en de consumptie ervan een risico inhoudt, moeten de bedrijven, die tenslotte verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun producten, consumenten daarvan op de hoogte brengen. Dit gebeurde 349 keer in 2024. In 2023 was dit 339 keer het geval, een kleine stijging van bijna 5%.

David Clarinval, federaal minister van Landbouw: "Het niveau van voedselveiligheid in België is hoog, en dat is iets om trots op te zijn. Het systeem werkt: de controles zijn grondig, de bedrijven reageren snel en het FAVV waakt over de transparantie tegenover de consumenten. De lichte stijging van het aantal terugroepacties in 2024 wijst niet op een afzwakking, maar juist op een verhoogde waakzaamheid. Zo versterken we elke dag het vertrouwen van de burgers in hun voeding."

Chemisch of microbiologisch risico

Bijna de helft van de producten (42%) werden teruggeroepen omdat er een chemisch risico werd vastgesteld. Bijvoorbeeld een te hoog gehalte aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen, een te hoog gehalte aan additieven of de aanwezigheid van één of meerdere niet-toegelaten additieven. Daarnaast lag voor een derde van de productterugroepingen dan weer een microbiologisch probleem aan de basis, zoals de mogelijke aanwezigheid van een bacterie zoals Listeria, Salmonella of STEC.

Ten slotte werd 25% van de producten teruggeroepen vanwege de aanwezigheid van vreemde deeltjes, zoals kleine stukjes metaal of glas. ​In 2024 stuurden voedingsbedrijven ook 66 waarschuwingen uit, omdat allergenen niet vermeld werden in de ingrediëntenlijst (95%) of omdat er een verkeerde houdbaarheidsdatum op de verpakking stond. 

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook

Cookies

FoodProcess maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.