Belgen kiezen vaker voor voedingssupplementen
Steeds meer Belgen kiezen voor producten die hun lichaam en geest een duwtje in de rug geven. Uit een studie van Test Aankoop (2024) blijkt dat 53% van de Belgen het afgelopen jaar voedingssupplementen nam. Tetra Pak, expert in voedselverwerking en -verpakkingsoplossingen, legt uit waar producenten op moeten letten en waar consumenten best waakzaam voor blijven.
Volgens de meest recente Tetra Pak Index let 70% van de ondervraagde consumenten vandaag meer op hun gezondheid dan enkele jaren geleden. Voedingssupplementen horen daar voor velen bij. 53% van de Belgen nam ze het afgelopen jaar. Zeven op de tien deed dit om tekorten, zoals vitaminen of mineralen, aan te vullen, een kwart (24%) voor meer energie en 15% voor gewrichtsproblemen.
“Steeds meer voedings- en drankenmerken combineren smaak met een extra gezondheidsvoordeel. In de winkelrekken duiken almaar meer producten op met functionele ingrediënten zoals vitaminen, mineralen, eiwitten of biotica”, zegt Maria Sigala, Communications Manager Zuid-Europa, Iberia, Frankrijk en Benelux bij Tetra Pak.
Slimme drankjes voor drukke dagen
Functionele producten spelen vooral in op elementen als leeftijd, gezondheidscondities en levensstijl. De vergrijzing zorgt er bijvoorbeeld voor dat voedingsbedrijven meer aandacht geven aan oudere consumenten, met aangepaste formules voor hun lichaam en levensfase.
Levensstijl speelt ook een grote rol. Wie vaak sport of een drukke dag heeft, zoekt producten die energie geven of helpen focussen. Kant-en-klare functionele drankjes bieden dan een simpele oplossing. Je neemt ze makkelijk mee, drinkt ze waar en wanneer je wil, en ze bevatten vaak precies de juiste mix aan voedingsstoffen.
Kwaliteit begint bij de buitenkant
Let wel: niet elk supplement is even betrouwbaar. Uit onderzoek van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) blijkt dat de helft van de voedingssupplementen die via postpakketten aankomen, niet voldoet aan de regelgeving. Sommige producten bevattenmedicinale stoffen zoals sildenafil of sibutramine, en dat is bij wet verboden. Er gelden ook strikte eisen voor etikettering en reclame, zoals de vermelding van de naam van het product, de ingrediëntenlijst, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en waarschuwingen voor bepaalde groepen.
“Voor functionele dranken speelt verpakking een dubbele rol”, vervolgt Sigala. “Ze beschermt de inhoud van het product om de voedingswaarde te bewaren én helpt om aan de regelgeving te voldoen. Bovendien bestaan onze drankenkartons voor ongeveer 75% uit karton, 21% uit polymeren en 4% uit aluminium om de impact op het milieu te verkleinen. Kortom, ondersteunen we met onze wereldwijde ervaring en sterk netwerk voedingsbedrijven in drie grote uitdagingen: de kwaliteit van het product bewaren, zorgen voor gebruiksgemak – ook onderweg – en tegelijk kiezen voor duurzame verpakkingen.”
