Circulaire economiePremium

Fevia helpt sector met duurzaamheidsrapportering 

Fevia: 'Wat eten we morgen?'
De duurzaamheidsroadmap ‘Wat eten we morgen?’ van Fevia bekijkt wat nodig is voor een duurzaam voedingssysteem

Meer dan 95 procent van onze voedingsbedrijven is een kmo. Voor hen is het niet makkelijk om alle regelgeving over de Europese duurzaamheidsrapportering te volgen. Daarom heeft Fevia, de federatie van de Belgische voedingsbedrijven, de belangrijkste uitdagingen voor de sector onder de loep genomen. “Onze voedingsbedrijven kunnen en willen bijdragen aan een duurzaam en veerkrachtig beleid. Het in kaart brengen, het beperken en het voorkomen van de sociale en ecologische risico’s horen daarbij”, zegt Anneleen Malesevic, duurzaamheidsadviseur bij Fevia. 

Wat eten we morgen?

Fevia: 'Wat eten we morgen?'2
 Anneleen Malesevic, duurzaamheidsadviseur bij Fevia

In de duurzaamheidsroadmap ‘Wat eten we morgen?’ bekijkt Fevia wat er precies nodig is voor een duurzaam voedingssysteem. Deze roadmap bevat verschillende KPI’s en doelstellingen. Malesevic: "Door de oefening op sectorniveau te maken, willen wij het werk voor kmo’s verlichten en hen een leidraad aanreiken voor het opstellen van hun eigen duurzaamheidsstrategie. De thema’s en onderwerpen uit de officiële bronnen zijn namelijk zeer breed en uitgebreid. Wij zijn hieraan begonnen en hebben al een eerste doorlichting gemaakt voor onze sector."

"Zo zijn er vier prioriteiten: lekkere voeding die bijdraagt aan een gezonde levensstijl, zonder dierenleed; het versnellen van de groene transitie zodat onze bedrijven steeds slimmer en meer circulair kunnen omspringen met water, energie en verpakkingen; een veilige en motiverende werkplek waarin mensen blijven groeien en bijleren; lokale productieketen die concurrentieel blijven in binnen- en buitenland."

Nog veel onduidelijkheden

Daarnaast hebben volgens Fevia ook andere actoren hun rol te spelen. Zo heeft de financiële wereld een cruciale investeringsrol in de ontwikkeling van duurzamere bedrijfsmodellen en is de overheid verantwoordelijk voor het uittekenen van het kader waarin bedrijven kunnen verduurzamen.

"Kleine bedrijven zijn voorlopig vrijgesteld, maar zullen indirect toch met rapportering te maken krijgen"

"Momenteel merken we dat er veel onduidelijkheden en tegenstrijdigheden zijn door de veelheid aan nieuwe duurzaamheidswetgevingen. Hoewel bijvoorbeeld de CSRD de kmo’s uitsluit van hun toepassingsgebied, komen grote bedrijven wel bij hen aankloppen voor gegevens."

"Dit leidt tot vele vragenlijsten van grote klanten naar hun (kleine) leveranciers. De administratieve last is hierdoor niet te overzien. Met Fevia trekken we regelmatig aandacht voor deze problematiek. Zulke omslachtige procedures en bureaucratie gaan namelijk voorbij aan het doel van deze wetgevingen, een beter milieu en sociaal veerkrachtige samenleving."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Werner Claeys
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook