Hoe zit het nog met kweekvlees en vleesvervangers?
Opkomende industrie kent ups en downs
Vleesvervangers - en zeker kweekvlees - waren de voorbije jaren aan een steile opmars bezig. Daar lijkt nu een einde aan gekomen te zijn, met heel wat bedrijven die het steeds moeilijker hebben. Wat speelt er in deze sector en hoe oogt de toekomst? Wij zetten even al het nieuws over kweekvlees en vleesvervangers op een rijtje.
NA KWEEKVLEES NU OOK KWEEKVIS
EINDE GROEI VLEESVERVANGERS
PLANTAARDIGE PRODUCTEN IN HET DAL
KWEEKVLEESPRODUCENTEN HEBBEN HET MOEILIJK
VLEESVERVANGERS GOED VOOR HET MILIEU
HOE GEZOND ZIJN VLEESVERVANGERS?
BOEREN TEGEN KWEEKVLEES
KWEEKVLEES PROEVEN IN NEDERLAND
KWEEKVLEES IN DE SCHAPPEN VAN DE VS
Na kweekvlees nu ook kweekvis, van Belgische makelij, in de spotlights
Hoe kunnen we aan de vraag blijven voldoen zonder de natuur en het milieu te belasten? Kweekvis kan een oplossing zijn. Dat verwachten althans Nina Coolsaet en Sam Van de Velde, oprichters van Fishway, dat zich specialiseert in vis geproduceerd in labo's: de zogenoemde kweekvis. "Wij willen de gezonde aspecten behouden, dus de eiwitten en vetzuren, zonder de contaminanten die visvangst met zich meebrengt. Het gaat ons om de ingrediënten. Wij geloven niet in het imiteren van iets wat al bestaat en willen echte vis niet van de menukaarten schrappen."
Lees meer over Belgische kweekvis!
Groei vleesvervangers komt voorlopig ten einde
Hoewel vleesvervangers beter dan ooit vertegenwoordigd zijn in onze supermarkten, lijkt er nu toch een einde te komen aan de spectaculaire opmars van deze producten. Dit segment was de voorbije jaren een van de snelst groeiende productgroepen, met flinke investeringen tot gevolg. Nu staat de markt van vleesvervangers echter stevig onder druk, met onder meer een implosie van het aandeel van Beyond Meat.
Lees meer over de markt van de vleesvervangers!
Hoe kunnen plantaardige vleesvervangers uit het dal kruipen?
De markt voor vleesvervangers op basis van planten (PBMA) begint zich te schikken naar een realistischer groeiperspectief. De groeiverwachtingen voor vleesalternatieven waren de afgelopen jaren dan ook te optimistisch. Europese fabrikanten van vleesalternatieven en voedselverkopers rationaliseren zowel de productiecapaciteit als hun aanbod aan de consument. Dit betekent niet dat we deze voedselcategorie moeten afschrijven, maar spelers zullen ze wel moeten heruitvinden.
Lees meer over de toekomstperspectieven van vleesvervangers!
"70-90% van spelers in kweekvlees zullen failliet gaan in 2024"
Op papier lijkt kweekvlees een no-brainer. In tegenstelling tot plantaardige opties, die voor veel consumenten nog steeds niet helemaal aanslaan, belooft het de allure van 'echt' vlees zonder de ethische en ecologische bagage die gepaard gaat met het plunderen van onze oceanen en het fokken van miljarden dieren voor voedsel. In de praktijk is er echter geen draaiboek voor het op grote schaal produceren van vlees en is het financieringsklimaat drastisch veranderd. 2024 is dan ook een bijzonder moeilijk jaar voor deze industrie, waarin het kaf van het koren gescheiden wordt.
Lees meer over de markt van kweekvlees!
Vleesvervangers maken significant verschil in uitstoot volgens VN
Volgens een rapport van de VN-milieudienst UNEP, gefinancierd door de Belgische overheid, kan het gebruik van vlees- en zuivelalternatieven aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van de voedselketen. Momenteel is de veesector verantwoordelijk voor 14% tot 20% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, maar het rapport waarschuwt dat de vleesconsumptie tegen 2050 kan toenemen met de helft. Vleesvervangers worden gezien als een milieuvriendelijker alternatief.
Lees meer over de milieu-impact van vleesvervangers!
Hoe gezond zijn vleesvervangers nu echt?
ProVeg Nederland onderzocht onlangs de voedingswaarde van vleesvervangers. Het onderzoek laat zien dat er grote verschillen zijn in gezondheid tussen verschillende soorten vleesvervangers, net zoals die er zijn tussen verschillende soorten vleesproducten. Dit betekent dat er eigenlijk op productniveau gekeken moet worden welke vleesvervangers het gezondst zijn. Veralgemenen is dus lastig en bovenal misleidend. De meeste gezonde vleesvervangers zijn te vinden in de categorieën die onbewerkt dierlijk vlees vervangen, zoals plantaardige kipstukjes en rul gehakt.
Lees meer over de voedingswaarde van vleesvervangers!
Wereldboerenorganisatie spreekt zich uit tegen kweekvlees
De Wereldboerenorganisatie WFO (World Farmers' Organisation) heeft zicht onlangs expliciet uitgesproken tegen kweekvlees. De WFO vertegenwoordigt wereldwijd meer dan 1,2 miljard boeren en heeft hierdoor heel wat impact. Weinig verrassend wil de WFO vol inzetten op traditionelere landbouw.
Lees meer over het standpunt van de boeren over kweekvlees!
Kweekvlees mag binnenkort geproefd worden in Nederland
Kweekvlees is tot nu toe nog steeds verboden. Het is zelfs niet toegestaan om ervan te proeven, ook niet door onderzoekers in een gecontroleerde omgeving. Dit hindert vanzelfsprekend de verdere ontwikkeling van kweekvlees, dat op het vlak van dierenwelzijn en landgebruik heel wat voordelen biedt. Hoewel er nog discussie is over de werkelijke ecologische impact van kweekvlees – volgens de één maar een fractie van 'regulier' vlees, volgens de ander op het vlak van CO2-uitstoot een pak erger – is het alleszins een alternatief dat verder onderzoek waardig is. Nu mag er in Nederland ook effectief kweekvlees geproefd worden.
Lees meer over het proeven van kweekvlees in Nederland!
Toestemming om kweekvlees te verkopen in de VS
Na Singapore in 2020 is het nu ook in de VS toegestaan om kweekvlees te verkopen. Het Amerikaans Ministerie van Landbouw heeft de Californische bedrijven Upside Foods en Good Meat namelijk toestemming gegeven om gekweekt kippenvlees op de markt te brengen.