Op bezoek bij inspirerende voedingsbedrijven
Duurzaamheid, personeelsbeleid en kweekvis
Bij Food Process gaan we graag op bezoek bij u, de lezer en producent van voeding en drank. Zo weten we wat er speelt onder de voedingsbedrijven en kunnen we inspirerende verhalen aanbieden over hoe succesvolle bedrijven omgaan met deze uitdagende tijden. In dit artikel zetten we enkele recente bedrijfsprofielen voor u op een rijtje.
GADUS
AGRISTO
BRUSSELS BEER PROJECT
PROTEALIS
FISHWAY
LA LORRAINE
Gadus belevert grootste Belgische retailketens
Gadus heeft als visverwerker een aanvoer van over de hele wereld en een distributiekanaal dat zich uitstrekt over heel België. Voor de toelevering van verse vis is het bedrijf uit Nieuwpoort afhankelijk van veel externe factoren, terwijl retailers verwachten dat ze kort op de bal kunnen spelen om ook zogeheten 'promoactie-bestellingen' aan te kunnen.
"Door dat uitgebreide visgebied gaat het over tientallen verschillende vissoorten: van zalm en tonijn tot kabeljauw, rog of tong, maar ook schaaldieren. Alles samen goed voor zo'n 6.000 ton per jaar. Al die vissen kunnen wij hier fileren, ontvellen, ontschubben, ontgraten en volgens het juiste gewicht portioneren. Vervolgens verpakken we de verwerkte vis op ijs, in een gemodificeerde atmosfeer (MAP) of in diepvriesverpakkingen. Tot slot voorzien we die individuele verpakkingen van de juiste etiketinfo volgens de orders van onze afnemers, die grote Belgische retailers zijn", zegt plantmanager Jan Mangelschots.
"Om de stijgende energieprijzen enigszins op te vangen, investeerden we eerder al in zonnepanelen en in efficiëntere machines. Daar kwam onlangs nog een nieuw ammoniak gekoeld systeem bij, wat een hoger rendement heeft dan de freongassen die we hier voorheen gebruikten voor de koeling. Waterrecuperatie is bij ons geen optie, maar we bekijken natuurlijk wel waar we ons waterverbruik kunnen terugdringen."
Lees meer over de visverwerking bij Gadus!
Hoe groeit een frietreus zonder pijn?
Met de recente miljoeneninvestering in Noord-Frankrijk maakt Agristo de jongste jaren een forse groei door, en er liggen nog meer ambitieuze plannen op tafel. Zo'n snelle opmars brengt uitdagingen met zich mee qua 'change management' en de aanwerving van nieuwe medewerkers. Wat dat laatste betreft, geldt het bedrijf echter als voorbeeld voor de hele sector, ondanks het huidige tekort aan technische profielen.
Door de forse groei is er ook een continue zoektocht naar nieuwe medewerkers of 'Potatoholics', zoals ze die daar noemen. Voor de hele groep zijn nu 1.200 mensen aan de slag, maar dat moeten er dus nog – ondanks de hoge automatisatiegraad – een pak meer worden. Voor de geplande capaciteitsverdubbeling in Wielsbeke gaat men binnenkort op zoek naar 100 extra medewerkers en de investering in Escaudoeuvres gaat zelfs gepaard met 350 directe banen.
"In 2019 stapten we mee in het duaal leren-traject, dat toen werd uitgerold als een samenwerking tussen de technische scholen en de bedrijven. Zo bieden wij elk schooljaar enkele scholieren de kans om bij te leren op onze werkvloer, met een gedegen begeleiding door onze medewerkers. We laten hen meedraaien met onze ervaren technici en de leerlingen worden daarvoor vergoed. Uiteraard hopen wij met deze inspanningen nieuwe medewerkers te kunnen aantrekken. Dat blijkt een succes, want van alle studenten die hier zo startten, is er nu een groot gedeelte vast aan de slag bij ons", stelt HR Business Partner Soetkin Joosten.
Lees meer over het personeelsbeleid bij Agristo!
Nieuwe duurzame productie moet Belgisch bierimago opfrissen
Zet een groep Amerikanen, Brazilianen, Britten, Portugezen én natuurlijk Belgen bij elkaar om een biertje te brouwen, en je krijgt gegarandeerd vuurwerk. Dat heeft het initiatief 'Brussels Beer Project' (BBP) wel uitgewezen. Hoewel deze culturele mengelmoes de meest uiteenlopende en diverse ingrediëntencombinaties bedenkt, brouwt de internationale biergroep er niet zomaar op los. Er is één belangrijke voorwaarde: duurzaam brouwen.
Een zo beperkt mogelijke impact op het milieu is daarom het uitgangspunt van het Brusselse bedrijf, dat in 2013 begon en met een productie van twintigduizend hectoliter per jaar momenteel een relatief kleine speler is. Dat gecontroleerde groei voorop staat, bewezen oprichters Morvan en De Brauwere door de export naar grote markten buiten Europa, zoals de VS – goed voor 10 procent van de omzet – twee jaar geleden acuut te stoppen.
BBP streeft naar een zo circulair mogelijk brouwproces. Het bedrijf hergebruikt tonnen broodresten per jaar en werkt bovendien met zelfgeproduceerde gerstemout op basis van regeneratieve landbouw, dus technieken waarbij de bodem en biodiversiteit beter beschermd zijn. Ongeveer een derde van de productie gaat via deze duurzame landbouwmethode en het idee is om de regeneratieve productie stilaan uit te breiden naar 75 procent.
Lees meer over de duurzame bierproductie bij Brussels Beer Project!
Een jong Gents bedrijf bewijst dat sojateelt hier kan
Soja is niet meer weg te denken uit de Europese keuken. Rijk aan eiwitten, onverzadigde vetten, ijzer en vitamine B1 is deze van oorsprong Chinese peulvrucht onmisbaar in vlees- en zuivelvervangers. Gezond én duurzaam – zou je zeggen althans. Er kleven namelijk nadelen aan. Zo leidt de teelt tot ontbossing in het Amazonegebied. De wereldwijde verscheping van soja zorgt voor hoge uitstoot. Bovendien past de extreme importafhankelijkheid niet in het EU-streven om onafhankelijker in de wereld te staan.
Kortom, uiteenlopende problemen waar het Gentse Protealis een oplossing voor zoekt: soja híer produceren in plaats van importeren. Dat gaat goed, nog op kleine schaal weliswaar. Sinds de start in het voorjaar van 2021 heeft Protealis zes variëteiten op de markt gebracht. Het jonge bedrijf verkoopt de sojazaden aan verdelers die ze doorverkopen aan boeren verspreid door Europa.
Dat is bijzonder, want zo dicht bij huis gebeurt sojateelt nauwelijks. Niet zonder reden. "De sojasoorten zijn niet aangepast aan de bloeiomstandigheden in Noordwest-Europa", zegt Protealis-ceo Benjamin Laga. "Wat bijvoorbeeld de bloei-inductie betreft is de plant sterk afhankelijk van de daglengte. 's Zomers zijn de dagen hier lang en de originele sojasoorten reageren daarop door niet te bloeien." Doorgaans groeit de plant het best bij een temperatuur van 30 graden en een daglengte van 14 uur. Een ideaal seizoen telt minstens 180 warme zonnige dagen – daar komen we in Vlaanderen bij lange na niet aan.
Lees meer over de sojaproductie bij Protealis!
Na kweekvlees nu ook kweekvis, van Belgische makelij, in de spotlights
Vis is de belangrijkste eiwitbron ter wereld, maar hoelang nog? De industrie kampt met grote uitdagingen zoals verontreiniging en afname van biodiversiteit in de oceaan. Bovendien dreigen vissoorten uit te sterven door overbevissing en opwarming van de zee door klimaatverandering. Er verdwijnt meer vis dan er bij komt. Kortom: minder vangst is noodzakelijk, maar vooralsnog neemt de visconsumptie alleen maar toe.
Hoe kunnen we aan de vraag blijven voldoen zonder de natuur en het milieu te belasten? Kweekvis kan een oplossing zijn. Dat verwachten althans Nina Coolsaet en Sam Van de Velde, oprichters van Fishway. De start-up, gevestigd in Bio-incubator Leuven die onderdak biedt aan twintig à dertig biotechbedrijven, moet eraan bijdragen dat echte vis uit zee straks (deels) vervangen kan worden door in labo's geproduceerde vis: de zogenoemde kweekvis.
Niet door volledig afgewerkte zalmfilets of zeebaarzen van de lopende band te laten rollen. Fishway hoopt in eerste instantie een leverancier te worden van ingrediënten voor voedingsmiddelen, zoals baby- en ouderlingenvoeding en huisdierenvoeding. Een voorbeeld: de omega 3-vetzuren in deze producten komen normaal uit visolie, maar die hoopt Fishway straks te kunnen leveren zonder dat daar vette vis voor nodig is.
Lees meer over de productie van kweekvis bij Fishway!
Groene innovatie in de bakkerijsector
Binnen de voedingsverwerkende industrie is duurzaamheid niet langer een optie, maar een noodzaak. La Lorraine Bakery Group is met zijn concrete initiatieven een ambassadeur van ambitieus duurzaamheidsstreven en heeft duurzaamheid geïntegreerd in elke laag van zijn bedrijfsvoering, van inkoop en productie tot samenwerking met leveranciers en het terugdringen van voedselverspilling.
"We willen niet dat onze duurzaamheidsstrategie een programma is dat enkel op papier leeft in de kantoren van ons management. Daarom hebben we onze duurzaamheidsstrategie vanaf het begin verweven met onze bedrijfsprocessen en projecten. De invulling is heel concreet en praktisch, en voor elk belangrijk project hebben we een businessmanager die het voortouw neemt", zegt chief sustainability officer Nele Van Malderen.
Met projecten als regeneratieve landbouw en de inzet op hernieuwbare energie laat La Lorraine zien hoe bedrijven niet alleen kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld, maar er ook economisch voordeel uit kunnen halen. "Duurzaamheid is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor de bedrijfsresultaten. Let wel, elk project is pas duurzaam als het ook zakelijk relevant is. Source for good en Source for growth moeten hand in hand gaan om van een ambitieus duurzaamheidsbeleid een succesverhaal te maken."