Plantaardige voedingsproductenPremium

Gebruik van bierdraf in voedingsproducten

Hogeschool Vives onderzoekt de mogelijkheden

Met een jaarlijks volume van 230.000 ton vormt bierdraf het belangrijkste bijproduct van de brouwerij-industrie in ons land. Het grootste deel ervan wordt vandaag verwerkt in veevoeder, of wordt vergist in een biogasinstallatie. De onderzoeksgroep Food van Vives Hogeschool initieerde het project 'Draf in Galop' waar het potentieel van bierdraf in voeding verder onderzocht wordt. Omwille van de interessante nutritionele eigenschappen heeft het gebruik van draf in voedingsproducten heel wat potentieel.

Bierdraf foto 1
Het project 'Draf in galop' onderzoekt de mogelijkheden om de nevenstroom bierdraf te valoriseren

Valoriseren van nevenstromen

'Draf in galop' is een TETRA-project dat zich richt op de verschillende mogelijkheden van draf in de voedingsindustrie. TETRA is een programma voor praktijkgericht onderzoek door hogescholen voor ondernemingen en non-profitorganisaties. Het wordt georganiseerd door het VLAIO.

Bierdraf foto 2
Michaël Verlinden is onderzoeker aan Hogeschool Vives

"We bekijken in dit project de hele keten, van brouwer tot het winkelrek, op zoek naar een antwoord op de vraag hoe de brouwer zijn draf kan valoriseren richting voedingsindustrie", zegt onderzoeker Michaël Verlinden. "Binnen dit project onderzoeken we een aantal zaken die nog onduidelijk zijn voor brouwers en verwerkers. Welke droogtechnieken kunnen ingezet worden voor het drogen van draf op een economisch haalbare manier? Welke vermaaltechnieken zijn er en hoe fijn moet bierdraf vermalen worden om de voedingsindustrie te bedienen?"

"De resultaten zijn zeker interessant voor ambachtelijke en industriële bakkerijen, koekjesproducenten en producenten van vegetarische producten. We willen bedrijven de nodige kennis aanleveren waarmee ze aan de slag kunnen gaan. De studenten voedingstechnologie worden actief betrokken bij dit onderzoek."

Fibergap

'Draf in galop' focust ook op productontwikkeling op basis van modelproducten waarin drafbloem wordt geïncorporeerd. Welke invloed hebben verschillende hoeveelheden en soorten draf en verschillende zeeffracties op de bakeigenschappen? En wat is het resultaat hiervan op de voedingswaarde van het product en de nutriscore?

"Draf is rijk aan vezels en eiwitten en dat is een belangrijke driver. We zitten immers met een fibergap: consumenten eten te weinig vezels. Draf kan zeker gebruikt worden om de nutritionele waarde van o.a. brood, gebak en vegetarische burgers op te krikken. Onderzoeksanalyse op de draf van verschillende brouwers laten een grote variatie in samenstelling zien, en grote verschillen in eiwit- en koolhydraatgehalte. Dit heeft een rechtstreekse impact op de nutritionele en functionele eigenschappen van voedingsproducten. Beslist een uitdaging, want voor de voedingsindustrie is het belangrijk dat hun grondstoffen gestandaardiseerd zijn."

Bierdraf foto 3
Heel wat producten zijn gebaat bij de toevoeging van bierdraf, zoals brood en gebak

Vegetarische burger en aperohapje

Uit 'Draf in galop' groeide een tweede, meer concreet project dat luistert naar de naam 'Bierdraf als grondstof voor een plantaardige biologische vleesvervanger', gesteund door Vlaanderen Circulair. Het doel ervan is het valoriseren van de bierreststroom, biologische draf, door deze te verwerken in verschillende plantaardige en biologische producten. Hiervoor sloegen brouwer Brunehaut, producent van vegetarische producten Abinda en retailer Bio Planet de handen in elkaar. Vives treedt op als kennispartner.

"We werken aan een concrete case uit waarbij we een hele nieuwe keten opzetten tussen brouwer, voedingsbedrijf en retailer. De productontwikkeling is gefinaliseerd. We kunnen met enige trots zeggen dat binnenkort bij Bio Planet een aantal producten in de rekken zullen liggen waarin bierdraf verwerkt is. Op en top lekkere en gezonde producten die daarnaast ook nog eens bijdragen aan een circulaire economie", besluit Verlinden.

Voor meer info over beide onderzoeksprojecten: michael.verlinden@vives.be

Bierdraf foto 4
Bierdraf heeft het potentieel om het vezelgehalte van vegetarische burgers te verhogen

Logo VLAIO bierdraf

Logo Vlaanderen Circulair

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Werner Claeys
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook

Cookies

FoodProcess maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.