SAMEN VEERKRACHT VINDEN
boek over arbeidsorganisatie in voedingsfabrieken

De gezondheidscrisis laten we stilaan achter ons. Nu komt het erop aan om veerkrachtig aan een relance te bouwen. Makkelijk is dat niet. Heel wat medewerkers in voedingsbedrijven zijn immers blijven produceren; vaak in moeilijke omstandigheden. En dat heeft zijn tol geëist. Een toverformule bestaat niet, maar er zijn wel do’s en don’ts die uw bedrijf op pad helpen.
Boek
In het boek 'Samen op smaak gebracht – Over het organiseren van arbeid in voedingsfabrieken van de toekomst' beschrijven auteurs Lieven Eeckelaert en Frank De Craecker hoe uw bedrijf door slimme ingrepen in zijn arbeidsorganisatie scherper naar buiten komt. Met een hoger reactievermogen, maar zonder uw mensen onder druk te zetten. Integendeel: door hen in het juiste samenspel te brengen, verhoogt u de veerkracht van iedereen.
Samen op smaak gebrachtEen bedrijf productiever en klantgerichter maken, en tegelijkertijd zorgen voor meer 'werkgoesting' en betrokkenheid bij de medewerkers? Dat kan. Het boek 'Samen op smaak gebracht' reikt hiervoor een recept aan. Dit bevat acht hoofdingrediënten, gepresenteerd in de vorm van het Workitects-organisatiecanvas. Net als bij een echt recept moet u bij het ontwerpen en ontwikkelen van een slagkrachtige organisatie specifieke stappen volgen; met de nodige creativiteit en voldoende aandacht voor de eigen context.
De vele cases en getuigenissen in dit boek tonen dat u de wend- en werkbaarheid van een organisatie kan verbeteren. Dit doet u door slimmer (samen) te werken en samen met uw medewerkers de organisatie op smaak te brengen.
In hun boek geven arbeidsorganisatie-experts Lieven Eeckelaert en Frank De Craecker van Workitects (voedings)bedrijven goesting om aan de slag te gaan. Laat u inspireren. Vraag uw exemplaar hier gratis aan: www.alimento.be/boek-WIFI2020.
WIFI2020
Vijf voedingsbedrijven die deelnamen aan het project WIFI2020 (Workplace Innovation in the Food Industry) krijgen in dit boek het woord. WIFI2020 was een vierjarig verandertraject, gesubsidieerd door VLAIO. Alimento ging hiervoor een alliantie aan met Flanders’ FOOD en Workitects. Volgende bedrijven namen de handschoen op: Vandemoortele (Factory of the Future), Eclair, Libeert, Remo-Frit en Délino. Stap voor stap sleutelden zij aan hun nieuwe arbeidsorganisatie.
Dat begon met het scherpstellen van visie en waarden. De bedrijven brachten in kaart waarvoor ze staan en waar ze naartoe willen. Een leidmotief binnen aanwerving en opvolging, maar ook voelbaar op de werkvloer. Voorts kregen teams een andere indeling, met meer verantwoordelijkheden en meer mogelijkheden om zichzelf te organiseren. Stevige investeringen zagen het licht; ook in opleiding om iedereen in het verhaal mee te krijgen. En the key to success volgens de projecttrekkers in de bedrijven: meer en vooral betere communicatie in alle richtingen. Over de individuele, team- en bedrijfsprestaties; over nieuwe klanten; over de dagplanning; over wat de vorige shift deed enz. De top trok naar de vloer en collega’s stemden onderling beter af. Er werd gesleuteld aan een open bedrijfscultuur, waarbij ook het leiderschap grondig werd herzien: minder afstand, meer coachend.
De ultieme arbeidsorganisatie voorschotelen, kan niemand
WERKMETER
Wat dat allemaal opleverde? Impactanalyses lieten bij elk van deze bedrijven performantieverbeteringen zien. Maar even bijzonder waren de resultaten op menselijk vlak. Wat het effect van de ingrepen in de arbeidsorganisatie op de werknemers was, werd gemonitord via de Werkmeter. Dit is een werknemersbevraging die peilt naar werkbeleving.
De Werkmeter liet het volgende zien:
- Bij de 400 bevraagde werknemers nam de werkbaarheid gemiddeld met 10% toe.
- De nood aan recuperatie nam af met 12%. Dit is een belangrijke indicator van stress en uitputting, en een voorspeller voor gezondheidsklachten en absenteïsme.
- Medewerkers hadden maar liefst 22% minder vaak de intentie om het bedrijf te verlaten.
- Werknemers die meer kansen kregen om in hun job zaken uit te proberen en zich te ontwikkelen, toonden een sterkere motivatie en bevlogenheid.
- Autonomie bij het invullen van de dagplanning bleek een belangrijke buffer tegen stress.
- Stresserende piekmomenten kunnen met een sterkere betrokkenheid en/of tevredenheid gepaard gaan, maar enkel als mensen voelen dat ze grip hebben op de situatie.
- Een goede teamwerking, waarbij werknemers er 'samen' voor gaan, biedt een mentale buffer tegen wijzigende planningen en tijdsdruk.
Arbeidsorganisatie ontwikkelen
De ultieme arbeidsorganisatie voorschotelen, kan niemand. Wel leerden de trekkers van de WIFI2020-bedrijven hun bedrijf beter kennen. Ze maakten doordachte keuzes om hun organisatie te ontwikkelen; richting meer slagkracht, meer samenhorigheid en meer veerkracht. En laat dat nu net de dingen zijn die we vandaag meer dan ooit nodig hebben.
Advies rond personeel
Lieve Ruelens is adviseur onderzoek & ontwikkeling bij Alimento, het sectorale opleidingsfonds van de voedingsindustrie. Ze houdt de vinger aan de pols van de uitdagingen rond personeel en organisatie bij voedingsbedrijven en werkt mee aan de ontwikkeling van nieuwe ondersteunende initiatieven op dit vlak.
De Alimento-groep staat ten dienste van meer dan 4.400 voedingsbedrijven die samen bijna 91.000 mensen tewerkstellen. De dienstverlening geldt voor de werknemers van de paritaire comités 118 (arbeiders) en 220 (bedienden).