DANONE WIL INSPIREREN ALS FACTORY OF THE FUTURE
PIONIER op het vlak van medewerkers, duurzaamheid en innovatie

De site van Rotselaar, in Vlaams-Brabant, is een van de eerste 'hybride' fabrieken van Danone: hier worden zowel zuivelproducten als plantaardige alternatieven geproduceerd. Dit voorjaar won het bedrijf de Factory of the Future-award. "Deze erkenning bewijst dat onze productiesite niet alleen een vlaggenschip is voor Danone, maar ook in België een voorloper is", zegt fabrieksdirecteur Jurgen Berckmans. "Wij blijven investeren in onze mensen, duurzaamheid, innovatie en digitalisering, en hopen zo ook andere bedrijven in ons land te inspireren om ons voorbeeld te volgen."
Voortrekkersrol

Danone is wereldwijd actief in drie segmenten: zuivel en plantaardige producten, waters, en baby- en medische voeding. De multinational heeft vestigingen in meer dan 120 landen en telt in totaal zo’n 100.000 medewerkers. In België is het bedrijf aanwezig sinds 1930, met productiesites in Wevelgem en Rotselaar, die ook allebei over een distributiecentrum beschikken.
"Danone Rotselaar is een van de grootste productiesites in Europa en speelt een voortrekkersrol op het gebied van innovatie. Meer dan 25 jaar geleden werd Actimel hier samen met Franse onderzoeksteams ontwikkeld en gelanceerd in ons land. Daarnaast produceren wij hier nu voornamelijk Danone Fruits, Activia en Light & Free", zegt fabrieksdirecteur Jurgen Berckmans.

Dit voorjaar won deze site de Factory of the Future-award, waartoe een bedrijf voldoende moet scoren op zeven transformatie-assen. De directeur licht er een viertal uit.
networked factory
"Die award hebben we in de eerste plaats te danken aan onze lokale strategie, die volledig in lijn ligt met onze 'Company Goals 2030'", meent Berckmans. "Zo voorzien lokale melkveehouders ons van verse melk, en dat al sinds de oprichting in 1960. Zij bevinden zich in een straal van gemiddeld 70 kilometer rond onze fabriek. Voorts bevindt de partner die instaat voor de verpakking van Actimel-flessen zich hier op de site. Bovendien onderhouden we een goeie relatie met onze buren, waarbij we veel belang hechten aan een transparante communicatie. Een ander opvallend feit dat niet onopgemerkt bleef bij de jury, is dat het dikwijls Danone-medewerkers zelf zijn die met de nodige fierheid de degustaties van nieuwe producten in voedingswinkels verzorgen."
Company Goals 2030
Met haar actiekader 'One Planet. One Health', dat stelt dat de gezondheid van mensen en de gezondheid van de planeet nauw met elkaar verbonden zijn, wil Danone gezondere en meer duurzame eet- en drinkgewoonten promoten. Om deze voedselrevolutie te versnellen en duurzame en rendabele meerwaarde te creëren voor al haar stakeholders, heeft Danone negen bedrijfsdoelstellingen voor 2030 gedefinieerd.
Het bedrijf verbindt zich er bijvoorbeeld toe om op een efficiënte, verantwoorde en inclusieve manier te werken, in overeenstemming met de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. Tegen 2025 wil Danone ook een van de eerste multinationale ondernemingen worden die volledig B Corp™-gecertificeerd is.
'One Planet. One Health' inspireert de medewerkers dagelijks om een positieve impact te hebben op de samenleving. Dit heeft de Belgische entiteiten (Alpro, Dairy & Plant-Based, Waters en Specialised Nutrition) nu reeds dit certificaat opgeleverd, dat wordt toegekend aan wie voldoet aan de hoogste normen inzake milieu- en sociale prestaties.
Human Centered Organisation
De teams van Rotselaar hebben ook autonomie bij de planning van hun werk en zijn uitgerust met de nieuwste digitale tools ter ondersteuning van hun werkzaamheden. De uitrol van tablets en cobots maakt hier deel van uit.
"In het kader van specifieke projecten kunnen onze medewerkers ook geregeld andere Danone- of partnerbedrijven bezoeken, om zo nieuwe processen te leren kennen. Daarnaast volgt elke operator een uitgebreid, op maat gemaakt opleidingsprogramma, met aandacht voor doorgroeimogelijkheden. Onder de verschillende werkgroepen is de werkgroep 'Digital' een recente, nieuwe troef. Zij test digitale oplossingen, zorgt voor praktische aanpassingen om de efficiëntie te bevorderen en legt ze aan de rest van het team uit via regelmatige trainingssessies."
"Iedere medewerker is medeaandeelhouder van de onderneming"
De werkwijze in deze 'Fabriek van de Toekomst' draagt volgens de directeur bij tot de betrokkenheid van de medewerkers bij hun dagelijkse taken. "Daarbij komt nog dat iedere werknemer één Danone-aandeel heeft en dus medeaandeelhouder is van de onderneming. Daardoor krijgt iedereen - ook al onze operatoren - de kans om de toekomst van het bedrijf mee te bepalen", legt Berckmans uit. "Dit gebeurt via driemaandelijkse en jaarlijkse enquêtes over de praktische werking en de prioriteiten van het bedrijf, en over hoe de werknemers zich hierbij voelen."
ECO FACTORY

Danone heeft aangekondigd tegen 2050 wereldwijd CO2-neutraal te willen zijn voor haar volledige waardeketen. De fabriek in Rotselaar wil dit doel dit decennium al bereiken en heeft haar CO2-uitstoot al met meer dan 48% verminderd in vergelijking met 2015.
"Zo is onder meer de gebruikte elektriciteit nu al uitsluitend afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Onlangs hebben we overigens ook een nieuwe waterzuiveringsinstallatie in gebruik genomen. Sindsdien kan de fabriek tot 75% van het verbruikte water hergebruiken, waardoor meer dan 500 miljoen liter water per jaar wordt bespaard. Dit is technologie die inspireert en zal dan ook in andere Danone-fabrieken over de hele wereld worden toegepast", weet Berckmans.
Advanced Manufacturing Technologies
De machines en technologieën in Rotselaar zijn state-of-the-art en op maat gemaakt voor de site. De veiligheid van de medewerkers is cruciaal voor het bedrijf en elke 'Danoner' wordt aangemoedigd om hieraan een actieve bijdrage te leveren. De fabriek wordt ook erkend voor haar flexibiliteit en wendbaarheid.
"De jury was onder de indruk van het feit dat wij onze verpakkingen continu evalueren, met de hieraan gekoppelde evolutie naar verpakkingen met een alsmaar hogere recycleerbaarheid. Zo slaagden we er al in om de gebruikte hoeveelheid plastic in het Actimel-flesje met de helft te verminderen. Een projectteam van dertig mensen maakte bovendien de ontwikkeling van een nieuwe productielijn voor plantaardige producten mogelijk in een recordtijd van zes maanden, en dat te midden van de covidpandemie", geeft de directeur mee.

Erkenning
Bij het aanschouwen van de award houdt Berckmans eraan om de medewerkers te bedanken. "Deze mooie erkenning hadden we nooit kunnen verkrijgen zonder onze eigen mensen en de bloeiende samenwerking met onze partners. Het is dé erkenning van ons pioniers-dna binnen de groep, van de jarenlange focus om van deze productiesite een innovatieve, groene en menselijke werkomgeving te maken en zo elke dag lekkere en gezonde producten op tafel te brengen."
De award is volgens de directeur overigens geen eindpunt. "Wij blijven investeren in onze mensen, duurzaamheid, innovatie en digitalisering, en hopen zo ook andere bedrijven in ons land te inspireren om hetzelfde te doen", klinkt het nog.