'Food innovation park' in opbouw IN ROESELARE

Vlaams minister voor Economie & Innovatie Hilde Crevits gaf samen met Jean de Bethune (voorzitter van POM West-Vlaanderen) en Kris Declercq (burgemeester van Roeselare) de eerste spadesteek voor het eerste gebouw op het wetenschapspark 'Food Innovation Park' in Roeselare. Met de uitbouw van deze site investeert POM West-Vlaanderen in een nieuw state-of-the-art wetenschapspark met internationale uitstraling, waar onderzoek naar voeding en gezondheid centraal staat.
Voedingscluster
Het gebouw ligt tussen de REO Veiling en onderzoekserre Agrotopia en vormt zo een cluster van vooruitstrevende spelers, gericht op de voedingssector. "De keuze voor Roeselare lag voor de hand. Het hart van de Vlaamse voedingsindustrie ligt in Midden-West-Vlaanderen. Met het Huis van de Voeding en het Joblabo Voeding werken we hier al jaren aan een sterke West-Vlaamse voedingsindustrie", vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. "Door nog nauwer samen te werken met de buren van de REO-Veiling en de collega’s van Inagro creëren we een unieke dynamiek waar de volledige voedingsketen aanwezig is; van het planten van een gewas tot het nuttigen van een voedingsproduct."
Onderzoeksinfrastructuur
De bouw van de eerste site kadert in het Europese project PROOF. Dit onderzoeksgebouw bestrijkt over twee bouwlagen een oppervlakte van 1.200 m². Centraal staat de hypermoderne grootkeuken met focus op het bereiden, bewaren en het opwarmen van maaltijden, met onder meer een industriële microgolfruimte. Daarnaast zal het gebouw ook labo’s huisvesten voor onderzoek naar voedselveiligheid, receptuur en smaakverbetering, een experimentele fitness en een consultatieruimte om spierkracht- en lichaamssamenstellingen te meten. Er worden ook smaakhokjes voorzien, waar proefpersonen de maaltijden aan een smaak- en geurtest kunnen onderwerpen.

Pilootinstallaties
"Samen met Flanders’ FOOD en VIVES bouwen we pilootinstallaties uit om voedingsbedrijven te ondersteunen in de regeneratie van maaltijden en om de bereiding en bewaring van voeding te verbeteren. Deze installaties staan ter beschikking voor iedereen die aan onderzoek wil doen", aldus Jean de Bethune. "Door de hoge nood vanuit de sector zijn de eerste pilots voorlopig gehuisvest in het Huis van de Voeding. Na oplevering van de nieuwbouw verhuizen ze naar het Food Innovation Park."
TOEKOMST
De oplevering van het eerste onderzoeksgebouw wordt verwacht in de zomer van 2022. Op termijn wordt dit onderzoeksgebouw uitgebreid met bijkomende hubs. "Een extra bijbouw met drie bouwlagen kan perfect geïntegreerd worden", vertelt Jean de Bethune. "We breiden op termijn nog uit met een incubator met HACCP-gekeurde productiehallen die plaats biedt aan startende en groeiende voedingsbedrijven. Ook een belevingscentrum waar bezoekers meer te weten komen over voeding en gezondheid en een gezondheidscentrum waar de impact van voeding op ons lichaam gemeten wordt, staan nog op de agenda."