VloerbekledingPremium

Waterbestendig laminaat: de slimme oplossing voor vochtige ruimtes

Duurzaam, eenvoudig te plaatsen, kleurvast en onderhoudsvriendelijk

badkamerDe badkamer is de meest voorkomende plaats voor een pijnlijke uitschuiver. De juiste vloer kiezen, is hier dus cruciaal. Naast het visuele aspect, moet er rekening worden gehouden met slijtvastheid, onderhoudsgemak en waterresistentie. Bovendien willen steeds meer woningeigenaars en projectontwikkelaars hun vloerbekleding doortrekken in alle ruimtes, inclusief de badkamer. Waterresistente laminaatvloeren spelen hier handig op in en bieden een grote verscheidenheid aan dessins en formaten, gecombineerd met optimale technische eigenschappen. Een mooie oplossing voor tijdelijk vochtige ruimtes, zoals de badkamer.

Vroeger versus nu

vochtige ruimtesVroeger was het gebrek aan waterbestendigheid ook een nadeel van laminaat. In vochtige ruimtes gingen de vloeren dan zwellen en uitzetten, waardoor de naden omhoog kwamen.

De voorbije jaren hebben fabrikanten daar hard aan gewerkt waardoor er nu steeds meer oplossingen zijn voor vochtige ruimtes. Laminaatvloeren kunnen vandaag perfect worden geplaatst in badkamers en andere ‘wet rooms’. Wel moeten ze worden afgewerkt met de juiste accessoires om de randen die tegen de muren komen ook tegen water te beschermen.

Tijdelijk vochtige ruimtes

Opgelet: de ene vochtige ruimte is de andere niet. Waterresistente laminaatvloeren zijn enkel geschikt voor tijdelijk vochtige ruimtes, zoals badkamers, waar gemorst water binnen een korte tijdspanne terug opgedroogd wordt. Permanent vochtige ruimtes, zoals zwembaden en sauna's, zijn dusdanig langdurig vochtig en warm dat de waterbelasting langer dan 24 uur kan duren. Laminaat is daarom niet geschikt voor een sauna of zwembad.

vochtige ruimtesWaterbestendig maken

Laminaat voor tijdelijk vochtige ruimtes is specifiek behandeld om de vloer te beschermen tegen binnendringend vocht en ze waterbestendig te maken. De opbouw is in principe net hetzelfde als bij gewone laminaatproducten, maar ze krijgen wel een extra behandeling van de kliksystemen en voegen met een waterafstotend product. Zo kan het water de HDF niet aantasten.

Daarnaast draagt een zeer sterk loc-systeem, wat de voeg tussen de planken uitzonderlijk dicht maakt, bij tot een goede waterbestendigheid. De kwaliteit van de HDF speelt hier trouwens een belangrijke rol. HDF met een zeer hoge densiteit verhoogt de resistentie tegen vocht en versterkt het loc-systeem.

Kortom, al deze behandelingen zorgen ervoor dat laminaatvloeren tot 24 uur bestendig zijn tegen water.

Ondergrondvoorbereiding

De ondergrondvoorbereiding voor een waterbestendige laminaatvloer is identiek aan die van gewoon laminaat. De ondergrond moet droog, proper, vlak en egaal zijn bij het leggen. Er dient ook een watervaste onderlaag mét dampscherm te worden gelegd op de ondergrond om het loopcomfort te garanderen en het loopgeluid te minimaliseren.

vochtige ruitmesPlaatsingsmethodiek

Ook de plaatsing van laminaat in vochtige ruimtes is net hetzelfde als van niet-water-bestendig laminaat. Waterbestendig laminaat zit kant-en-klaar in de verpakking; er is dus geen extra behandeling nodig. De vloer wordt zwevend geplaatst en de panelen kunnen simpelweg met het kliksysteem in elkaar worden geklikt.

Afwerking

Wat de afwerking van de vloer betreft, is er wel een verschil tussen waterbestendig en gewoon laminaat. De randen van waterbestendig laminaat dienen correct te worden afgekit met een watervaste kit en er moet worden gebruikgemaakt van watervaste plinten en profielen om de vloer volledig waterbestendig te maken.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door An De Maere

Lees ook