ThuisbatterijenPremium

Thuisbatterijen: wat u uw klanten moet vertellen

De vraag naar thuisbatterijen stijgt en samen met de groei van deze nieuwe technologie stijgen ook de klantenvragen. Het blijkt dat er nogal wat onduidelijkheid en misverstanden de ronde doen bij hen. We geven u een overzicht van de 7 meest gestelde vragen en het antwoord daarop.

1
Hoewel de batterijtechnologie in de lift zit, zijn de terugverdientijden momenteel nog zeer lang

1: Waarom moet een klant een thuisbatterij installeren?

In de meeste gevallen zullen het klanten zijn die een zonnepaneleninstallatie hebben of laten plaatsen, die ook aankloppen voor een thuisbatterij. Zonne-energie heeft voor een gemiddeld gezin een eerder ongunstig opwekkingspatroon: de productie is maximaal overdag met een piek net na de middag, terwijl het grootste verbruik in residentiële woningen ’s morgens en vooral ’s avonds plaatsvindt. In feite gebruiken zonnepaneeleigenaars zonder opslagcapaciteit het standaard elektriciteitsnet als batterij: overdag wordt er op geïnjecteerd, ’s avonds wordt er elektriciteit vanaf gehaald. Uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld gezin ongeveer slechts 27% van de opgewekte elektriciteit op het moment zelf verbruikt.

2
De dimensionering is van het allergrootste belang.
Zelfs een minieme fout kan een grote impact hebben op de terugverdientijd

2: Is het voor mijn klanten rendabel om nu een thuisbatterij te installeren?

De thuisbatterij wint aan belang doordat het sowieso voordeliger is om de door uw installatie opgewekte energie zelf te gebruiken in plaats van op het net te steken

De elektrische wagen als thuisbatterij
8 artikels
Alles over energiestockageOntdek ons digitaal magazine over energiestockage
Lees magazinechevron_right
3
Blokschema van een bestaande pv-installatie met geïntegreerde omvormer. Er is een extra omvormer nodig tussen net en batterij
4
Blokschema van een nieuwe pv-installatie met geïntegreerde omvormer

3: Zijn er goedkopere alternatieven?

Gezien de lange terugverdientijden loont het inderdaad de moeite om te bekijken of er geen laaghangend fruit is dat makkelijker kan worden geplukt. Uw klanten kunnen zelf al meerdere acties ondernemen om hun verbruik beter af te stemmen op hun opbrengst. Vaak volstaat het al om te kijken naar de grote verbruikers en deze overdag in te schakelen. Een gebouwenbeheerssysteem met slimme sturing is in veel gevallen een investering die zich sneller terugbetaalt dan een thuisbatterij.

4: Heeft de klant een speciale omvormer nodig?

Het antwoord hierop hangt af van de situatie: Gezinnen die al een PV-installatie hebben, beschikken wellicht niet over een bidirectionele omvormer. Hun omvormer was oorspronkelijk enkel bedoeld om de gelijkspanning van de zonnepanelen op het net te zetten, niet vice versa. Bij batterijen is deze bijkomende richting wél vereist. Er zijn twee opties: een aparte omvormer bijplaatsen voor de batterij, of een batterij met geïntegreerde omvormer plaatsen. Voor nieuwe installaties wordt veelal die laatste optie gekozen. Dat heeft het voordeel dat batterij en omvormer door één producent zijn ontworpen en dus afgestemd zijn op elkaar. Wie voor een aparte omvormer en batterij opteert, moet zorgen dat zij compatibel zijn.

5: Welke batterijcapaciteit moet ik aanbieden?

Een gemiddeld huishouden van 4 personen verbruikt ongeveer 4.500kWh op jaarbasis. In dat geval is een opslagsysteem van 5 kWH in principe voldoende. Omdat de terugverdientijd sowieso al lang is, is een optimale dimensionering absoluut nodig. Bij een onderdimensionering zal de gebruiker te veel energie van het net moeten halen op piekmomenten. Een te hoge dimensionering betekent dan weer meer aankoopkosten en te weinig afname van de batterij, wat dan weer nefast is voor de levensduur.

6: Kan een klant zonder zonnepanelen ook een thuisbatterij laten plaatsen?

Technisch is dat perfect mogelijk, maar financieel weinig interessant. De enige winst die zou kunnen worden geboekt, is elektriciteit tijdens de goedkope daluren op te slaan om deze vervolgens tijdens de dure uren in te zetten. De winst die hiermee geboekt wordt, zal evenwel volledig tenietgedaan worden door de kost- en werkingsprijs van de thuisbatterij. Een tweede motief is om netonafhankelijk te kunnen werken, bijvoorbeeld in off-grid huizen of als noodbatterij.

7: Uit welke batterijtypes kan ik kiezen?

De batterijtechnologie evolueert razendsnel. Vandaag bestaat het overgrote deel van de residentiële batterijen uit de lithium-iontechnologie. De verhouding capaciteit/gewicht is zeker ok voor deze types en bovendien laten ze toe om relatief snel op te laden. De meest gekende merken maken gebruik van deze technologie.

5
De grote aanbieders gebruiken voornamelijk de lithium-iontypes

Vanuit de industrie komt ook de zoutwatertechniek de markt op. Hier valt wel wat voor te zeggen, want ze beschikken over goede eigenschappen zoals de milieuvriendelijkheid en beperkt brandgevaar. Aan de contrazijde moeten we vermelden dat deze types een kleinere energiedichtheid hebben, er is dus wat meer ruimte vereist om ze te kunnen plaatsen. Het wordt in elk geval zeer boeiend om de verdere evolutie tussen lithium-ion en zoutwater in de gaten te houden.

6
Zoutwaterbatterijen zijn aan een opmerkelijke opmars bezig.
Het is nog afwachten hoe deze snel evoluerende markt zich verder zal ontwikkelen

Loodzuurbatterijen tot slot hebben het nadeel dat ze niet voor meer dan de helft mogen ontladen worden, anders verslijten ze te snel. Dat betekent in de praktijk dat een batterij met grotere capaciteit vereist is. Het grootste nadeel van loodzuur is evenwel de milieu-impact, wat ook de reden is dat deze types niet binnen het premiestelsel van de Vlaamse overheid vallen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Sammy Soetaert

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook