Stroomfactuur kan gevoelig stijgen in 2025
De distributienettarieven mogen volgend jaar met meer dan 30 procent stijgen. Dat heeft de Vlaamse energieregulator VREG beslist. De stroomfactuur van een gemiddeld gezin dreigt zo tot honderd euro per jaar duurder te worden.
Toegelaten inkomen
De VREG heeft het toegelaten inkomen vastgelegd, het maximale bedrag dat de elektriciteitsdistributienetbeheerders mogen ontvangen uit de periodieke nettarieven. Dat bedraagt in 2025 2,358 miljard euro, 31% meer dan het toegelaten inkomen van vorig jaar. De stijging heeft voornamelijk te maken met:
- de forse toename van de (federale) transmissienettarieven van hoogspanningsnetbeheerder Elia in 2025. Die verklaart de helft van de stijging. De federale energieregulator CREG keurde de transmissienettarieven voor de periode 2024-2027 eind 2023 goed;
- de hogere rentes op de financiële markten en de grote, noodzakelijke investeringen in het elektriciteitsdistributienet;
- geen vergoeding om een deel van de kosten te compenseren die de distributienetbeheerders maken voor de opkoop van groenestroomcertificaten aan minimumsteun. De Vlaamse begroting voorziet daar in 2025 geen middelen voor.
De nettarieven zijn goed voor ongeveer een derde van de totale stroomfactuur en hebben dus een significante impact.
Nettarieven voor aardgas dalen licht
Het toegelaten inkomen voor de aardgasdistributienetbeheerders daalt beperkt in 2025. Het bedraagt 544 miljoen euro. Dat is 2% lager dan het toegelaten inkomen van vorig jaar. Lagere netkosten verklaren die licht dalende trend.
Nu moeten de distributienetbeheerders tariefvoorstellen opmaken. Die voorstellen dienen ze over enkele weken in bij de VREG voor goedkeuring. Pas na die goedkeuring zijn de definitieve nettarieven voor 2025 gekend.