Ontdek hoe Yves zijn energiekosten halveerde zonder comfortverlies
Toen Yves Desmet (55) negen jaar geleden een nieuwbouwwoning liet optrekken, koos hij voor een toekomstbestendig huis: superieure isolatie, vloerverwarming, ventilatie en slimme sturingen. Dat blijkt intussen een slimme keuze, en niet alleen op het vlak van comfort.
Yves legt uit: "Ik kijk graag naar de toekomst, en negen jaar later is het duidelijk: isolatie is nog belangrijker geworden, net als hernieuwbare energie. Een energiemanagementsysteem is ondertussen even onontbeerlijk als verwarming.”
De focus van dat slimme systeem is over de jaren uitgebreid van comfort verhogen naar energie en geld besparen. Dankzij software-updates blijft Niko Home Control zich aanpassen aan de nieuwe noden en omstandigheden.
Energie besparen
Rond 2015 draaide een energiesysteem vooral rond ‘domotica’: comfort en sferen op het gebied van licht en verwarming. Zo programmeerde Yves bijvoorbeeld een aantal routines op basis van zijn gewoontes. Bij het slapengaan drukt hij op de alles uit-knop waardoor alle lichten uitgaan en de verwarming een graadje lager gaat.
De verwarming is onderverdeeld in vier zones (badkamer, douche, leefruimte, slaapkamers), elk met hun eigen temperatuur en timing. Yves gebruikt zijn systeem zelfs als alternatief voor een (duur) alarm. Als er een indringer in de tuin is, beginnen de buitenlichten te flikkeren als afschrikking.
Zelfverbruik
Dat soort individueel te regelen routines blijft handig, maar sinds de energiecrisis van 2022, de komst van het capaciteitstarief en de digitale meter is de nadruk binnen Niko Home Control meer komen te liggen op maximaal zelfverbruik.
Bovendien kan alles ondertussen draadloos worden aangestuurd. Yves installeerde negen jaar geleden voor 1,5 kW zonnepanelen. Ondertussen liggen er al voor 9 kW piek zonnepanelen op zijn dak. In 2022, toen de gasprijzen explodeerden, liet hij een elektrische boiler installeren met een buffervat van 150 liter om meer van zijn zonnestroom te kunnen profiteren.
"Ondertussen maak ik volop gebruik van de Solar Mode voor maximaal zelfverbruik en geniet ik negen maanden per jaar van gratis warm water. Van december tot in maart neemt de gasketel het over. Die elektrische boiler verdiende ik op een paar maanden terug."
Lage energierekening
En dat allemaal zonder comfortverlies en met als gevolg een energierekening waar menig consument jaloers op zal zijn, makkelijk de helft van een vergelijkbare woning. Met dank aan de Peak Mode, waarmee het systeem pieken in het verbruik afvlakt, en de gebruiksvriendelijke interface, die het huishouden van Yves inzicht geeft in het dagelijkse verbruik.
"Als we de wasmachine opzetten, gaat de boiler automatisch uit. Als de zonnepanelen veel stroom leveren, krijgen we een melding op de smartphone en zullen we al eens een wasje insteken dat anders zou blijven liggen. Ik verwacht dat het systeem in de toekomst ook klaar zal zijn voor de dynamische stroomtarieven om nog meer te besparen."
Geen batterij nodig
Ondertussen rijdt Yves met een elektrische wagen die hij de hele zomer lang met gratis zonnestroom heeft opgeladen. "Een thuisbatterij heb ik niet nodig, ik kan de overvloedige stroom gewoon kwijt in mijn auto. Een tip: kies wel voor een laadpaal die load balancing toelaat."
De toekomst
Over pakweg een jaar of vijf, als zijn gaswandketel aan vervanging toe is, plant Yves te investeren in een warmtepomp, zodat hij ook zijn gasverbruik tot nul kan herleiden en nog meer eigen stroom verbruiken. En dat allemaal dankzij zijn slim energiesysteem dat blijft evolueren.