Hernieuwbare energie

Hernieuwbare energie zal tegen eind 2030 helft van wereldwijde vraag dekken

Zonne-energie goed voor 80% van de groei

Volgens een nieuw rapport van het IEA, het Internationaal Energieagentschap, zal hernieuwbare energie, aangevoerd door zonne-energie, tegen het einde van dit decennium bijna de helft van de wereldwijde vraag naar elektriciteit dekken.

hernieuwbare energie stockfoto
De capaciteit van hernieuwbare energie zal wereldwijd de komende jaren sterk toenemen

China op kop

Dankzij beleid en gunstige economische omstandigheden zal de capaciteit van hernieuwbare energie wereldwijd de komende jaren sterk toenemen. De verwachte toename zal ongeveer gelijk zijn aan de huidige energiecapaciteit van China, de Europese Unie, India en de Verenigde Staten samen.

Het rapport 'Renewables 2024', het vlaggenschip van het IEA op dit gebied, voorspelt dat er tussen 2024 en 2030 meer dan 5.500 gigawatt (GW) aan nieuwe hernieuwbare energiecapaciteit zal worden geïnstalleerd – bijna drie keer zoveel als tussen 2017 en 2023.

Volgens het rapport zal China naar verwachting verantwoordelijk zijn voor bijna 60% van de wereldwijde hernieuwbare capaciteit die tussen nu en 2030 wordt geïnstalleerd

Volgens het rapport zal China naar verwachting verantwoordelijk zijn voor bijna 60% van de wereldwijde hernieuwbare capaciteit die tussen nu en 2030 wordt geïnstalleerd, op basis van de huidige markttrends en het huidige beleid van overheden.

Dat zou betekenen dat China tegen het einde van dit decennium bijna de helft van de totale hernieuwbare energiecapaciteit ter wereld zal huisvesten, vergeleken met een aandeel van een derde in 2010. Terwijl China de grootste volumes aan hernieuwbare energie toevoegt, groeit India het snelst van de grote economieën.

Zonne-energie goed voor 80% van de groei

Qua technologieën wordt verwacht dat zonne-energie alleen goed zal zijn voor maar liefst 80% van de groei in de wereldwijde hernieuwbare capaciteit tussen nu en 2030. Dat is het gevolg van de bouw van nieuwe grote zonneparken en de toename van zonnepanelen op daken van bedrijven en huishoudens.

Ondanks voortdurende uitdagingen zal ook de windsector herstellen, met een verdubbeling van de groeisnelheid in de periode 2024-2030 vergeleken met 2017-2023. Wind en zonne-energie zijn nu al de goedkoopste opties voor nieuwe elektriciteitsopwekking in bijna elk land.

Door deze ontwikkelingen zullen bijna 70 landen, die samen 80% van de wereldwijde hernieuwbare energiecapaciteit vertegenwoordigen, hun huidige hernieuwbare doelstellingen voor 2030 halen of overtreffen.

Hoewel de groei niet volledig in lijn is met het doel van bijna 200 regeringen op de COP28-klimaatconferentie in december 2023 om de wereldwijde hernieuwbare capaciteit dit decennium te verdrievoudigen, voorspelt het rapport dat de capaciteit in 2030 2,7 keer zo groot zal zijn als in 2022.

zonne-energie goed voor
Qua technologieën wordt verwacht dat zonne-energie alleen goed zal zijn voor maar liefst 80% van de groei

Volatiele hernieuwbare bronnen beter integreren

Hernieuwbare energiebronnen zullen tegen 2030 bijna de helft van de wereldwijde elektriciteit opwekken, waarbij het aandeel van wind- en zonne-energie zal verdubbelen tot 30%, volgens de prognose. Het rapport benadrukt echter dat overheden meer moeten doen om de integratie van volatiele hernieuwbare bronnen, zoals zonne-energie en wind, in elektriciteitsnetwerken te waarborgen.

Landen moeten zich ook richten op maatregelen om de flexibiliteit van hun energiesystemen te vergroten

Recentelijk zijn de tarieven voor afschakeling – waarbij opgewekte hernieuwbare energie niet wordt gebruikt – aanzienlijk gestegen, tot ongeveer 10% in verschillende landen. Om dat probleem aan te pakken, moeten landen zich richten op maatregelen om de flexibiliteit van hun energiesystemen te vergroten.

Een gerichte aanpak om beleidsonzekerheden weg te nemen, vergunningverleningsprocessen te stroomlijnen, en 25 miljoen kilometer aan elektriciteitsnetten te bouwen en moderniseren, evenals het bereiken van een opslagcapaciteit van 1.500 GW tegen 2030, zou het mogelijk maken om nog meer energie uit hernieuwbare bronnen op te wekken.

Aandeel hernieuwbare energie stijgt naar 20%

Dankzij de enorme groei van hernieuwbare elektriciteit wordt verwacht dat het aandeel van hernieuwbare energie in het totale energieverbruik zal stijgen naar bijna 20% in 2030, vergeleken met 13% in 2023. Tegelijkertijd blijven hernieuwbare brandstoffen, het onderwerp van een speciale hoofdstuk in het rapport, achter. Dat onderstreept de noodzaak van gericht beleid om sectoren te verduurzamen die moeilijk te elektrificeren zijn.

Het halen van internationale klimaatdoelen vereist niet alleen een versnelling van de uitrol van hernieuwbare elektriciteit, maar ook een aanzienlijke versnelling van de invoering van duurzame biobrandstoffen, biogassen, waterstof en e-brandstoffen. Aangezien deze brandstoffen duurder blijven dan hun fossiele tegenhangers, zal hun aandeel in de wereldwijde energie in 2030 naar verwachting onder de 6% blijven.

Staat van productie

Het rapport onderzoekt ook de staat van de productie van hernieuwbare technologieën. De wereldwijde productiecapaciteit voor zonnepanelen zal tegen eind 2024 naar verwachting meer dan 1.100 GW bedragen, meer dan het dubbele van de verwachte vraag.

De wereldwijde productiecapaciteit voor zonnepanelen zal tegen eind 2024 naar verwachting meer dan 1.100 GW bedragen

Hoewel dit aanbodoverschot, voornamelijk geconcentreerd in China, heeft geleid tot een daling van de moduleprijzen – die sinds begin 2023 meer dan gehalveerd zijn – betekent het ook dat veel fabrikanten grote financiële verliezen lijden.

Gezien de groeiende internationale aandacht voor industriële concurrentiepositie, zal de productiecapaciteit voor zonnepanelen in zowel India als de Verenigde Staten tegen 2030 naar verwachting verdrievoudigen, wat de wereldwijde diversificatie ten goede komt.

Het produceren van zonnepanelen in de Verenigde Staten is evenwel drie keer zo duur als in China, en in India twee keer zo duur. Beleidsmakers moeten volgens het rapport overwegen hoe ze een evenwicht kunnen vinden tussen de bijkomende kosten en de voordelen van lokale productie, met inachtneming van belangrijke prioriteiten zoals banencreatie en energiezekerheid.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook