Delicatesses

Persoonlijkheden in de bloemetjes op Artisan

Food Personality Awards 2025

Tijdens Artisan in Kortrijk Xpo werden op dinsdag 30 september de Food Personality Awards 2025 uitgereikt. 7 uitzonderlijke foodprofessionals werden er in de kijker gezet als persoonlijkheid van het jaar.

Op het inspiratieplein Deli (hallen 2 & 1) reikten de foodmagazines van PMG op 30 september 2025 tijdens vakbeurs Artisan zowel de Food Personalities of the Year als de Belgium Chocolate Awards uit. Met een heuse awardceremonie, bijgewoond door ruim 150 foodprofessionals, werden persoonlijkheden met uitzonderlijke verwezenlijkingen in 7 verschillende categorieën in de spotlights gezet. Daarnaast waren ook de Belgium Chocolate Awards aan hun dertiende editie toe. Daarbij werden in 6 categorieën prijzen uitgereikt. 

Persoonlijkheden bekroond

handdrukDe 'Food Personality Awards' is een initiatief van de foodmagazines van Professional Media Group. Het doel van deze award is om foodprofessionals te bekronen die zich onderscheiden op het vlak van kwaliteit, innovatie en duurzaam ondernemen. Zo geven zij het goede voorbeeld voor hun collega’s in hun ambachtelijke stiel.

Het waren de sectororganisaties, leveranciers en referenties uit de branche die namen doorgaven. Wie meerdere nominaties kreeg, won plaatsen in de ranking. Deze ronde telde mee voor 50% van de punten. Daarna is er nog een online stemming bij de lezers van de foodmagazines die ook meetelt voor 50% van de punten.

Omdat iedere genomineerde stuk voor stuk een vakman, vakvrouw of team is waarvoor de sector respect heeft, verdiende iedereen al een welgemeende proficiat. Voor iedere genomineerde was er daarom een certificaat van laureaat voorzien.

Een dergelijk event is uiteraard maar mogelijk met de ondersteuning van partners. De Food Personality Awards konden rekenen op de steun van Imperial Meat Products. Andy Lievens en Gregory Lievens reikten daarom de eerste twee prijzen uit namens de sponsor.

Catering Team of the Year: Kliniek Sint-Jozef (Pittem)

catering team

De eerste prijs in de prijsuitreiking ging naar het cateringteam van het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Jozef te Pittem.

Het team werd genomineerd voor de uitzonderlijke inzet waarmee het dagelijks met dagverse ingrediënten en creativiteit gerechten 'from scratch' bereidt. Zelfs de patisserie wordt deels in eigen keuken gemaakt. Wat dit team echt bijzonder maakt, is de warme sfeer, teamspirit en verbondenheid. Ze serveren meer dan maaltijden: ze brengen comfort, zorg en trots op het bord.

Butcher Personality of the Year: Bart Maertens (Slagerij Maertens - Brugge & Sijsele)

butcher

Bij de Butcher Personality of the Year is het niet verrassend dat de teamcaptain van de Belgian Butcher Bulls aan het feest was. Na de opvallende vierde plek van het zeskoppige team op de World Butcher Challenge scoorde Bart Maertens nu ook individueel.

Zijn slagerij Maertens wordt geprezen als een jonge, dynamische slagerij waar goesting en vakmanschap centraal staan. Met eigen gekweekte runderen, huisbereide producten en een sterk team combineren ze er traditie met vernieuwing.

Cheese Specialist of the Year: Leen Dehaemers (De Kazaar - Ieper)

cheese

Nadat de sponsor twee foodpersoonlijkheidsprijzen overhandigde, was het voor de volgende categorieën aan Dieter Devriendt, bladmanager van de foodmagazines bij PMG. 

De eerste award vanuit zijn handen ging naar de Cheese Specialist of the Year: Leen Dehaemers.

Zij wordt geprezen als een kaasmeester met passie en flair. Vanuit haar liefde voor het vak begeleidt ze klanten met raad en daad in hun keuze voor unieke kazen en verrassende pairings. In haar winkel in Ieper vind je verfijnde kaasplanken, maar ze geeft ook originele kaasfeestjes op locatie. Leen van De Kazaar is gedreven, creatief en altijd op zoek naar smaakvolle uitdagingen.

Baker Personality of the Year: Frank Van Hecke - De Bakkerij (Sint-Niklaas)

bakker

De 'warmste bakker van Sint-Niklaas' kon zijn nominatie als Baker Personality verzilveren. 

Frank Van Hecke heeft een hart voor puur vakmanschap en heerlijke desembroden. Zijn 'De Bakkerij' en haar essentie is gemalen graan met water en veel tijd, zonder verbeteraars of bewaarmiddelen. Haar puurheid is op basis van natuurlijke desem, die zorgt voor licht verteerbaar brood boordevol smaak. Zijn toewijding proef je in elk product: origineel, verteerbaar en met liefde gemaakt. Hij blijft vernieuwen, zoekt constant naar smaakvolle delicatessen - zoals zijn ambachtelijke panettone - en creëert een plek waar klanten zich écht welkom voelen.

Patissier Personality of the Year: Joost Arijs - The Bakery (Gent)

patissier

Al vaak genomineerd en op het podium beland, maar nu kon Joost Arijs ook het hoogste schavotje betreden als Patissier Personality of the Year 2025.

Hij wordt algemeen erkend als een van de meest toonaangevende patissiers van België. Zijn creaties worden omschreven als juweeltjes: perfect uitgevoerd, vernieuwend en tot in de puntjes afgewerkt – vaak met een bijna Japanse precisie. In zijn patisseriezaken in Gent & Antwerpen brengt Ter Groene Poorte-alumnus Joost Arijs een verfijnde mix van klassieke en moderne smaken, met een ongeëvenaard oog voor detail.

Joost moest helaas verstek laten voor de uitreiking, maar hij krijgt die award in zijn zaak persoonlijk overhandigd.

Food Retailer Personality of the Year: Marieke Versavel (Versavel - Ieper & Poperinge)

food retailer

Twee Carrefour Express-winkels met eigen warme bakkerij runnen, dat is niet niets.

Marieke Versavel - Food Retailer Personality of the Year - slaagt erin met haar team. Ze wordt geprezen om haar aanstekelijke positiviteit en vernieuwende aanpak. Ambacht en service staan centraal in het familiebedrijf Versavel, dat in 1932 werd opgericht en al 4 generaties lang winkels uitbaat. In augustus opende ze een derde vestiging in Ieper.

Haar passie voor retail, haar teamspirit en groeigericht ondernemerschap maken van haar een gedreven kracht in de sector.

Chocolate Personality of the Year: Wim Vyverman (Chocolade-Atelier Vyverman - Sint-Niklaas)

chocolade

Tussen de genomineerden voor Chocolate Personality of the Year zaten een aantal juryleden van de Belgium Chocolate Awards, maar daarvan is toch gevestigde waarde Wim Vyverman die in 2025 de titel kon binnenhalen.

De topchocolatier met een ongeëvenaarde passie en creatieve flair verrast keer op keer, bijvoorbeeld met zijn bekroonde creaties zoals de ‘Monkey Bar’ en ‘Mallow Stick’. Zijn pralines en chocoladefiguren blinken uit in smaak, vorm en afwerking. In zijn winkel met demoruimte in Sint-Niklaas proef je topkwaliteit én beleef je het chocoladevak. Wim is een ware ambassadeur van de Belgische chocolade.

BAKER
BAKER PERSONALITY: Frank Van Hecke
BUTCHER
BUTCHER PERSONALITY: Bart Maertens
CATERING TEAM
CATERING TEAM: Kliniek Sint-Jozef Pittem
CHEESE
CHEESE SPECIALIST PERSONALITY: Leen Dehaemers
CHOCOLATE
CHOCOLATE PERSONALITY: Wim Vyverman
FOOD RETAIL
FOOD RETAILER PERSONALITY: Marieke Versavel
1/6

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook