KazenPremium

Jonge kaasmeester met eigen winkel

Ten Huize Van Kaas Van Ons

Iris Van Onsem
Met Kaas Van Ons bereikte de kaaspassie van Iris Van Onsem een hoogtepunt

Iris Van Onsem biedt met Kaas Van Ons sinds augustus 2024 Waregem en omstreken een selectie van de beste kazen. De winkel was voorheen de plek waar ze een job aannam en er de passie voor kaas herontdekte. Delicatesse sprak met de jonge kaasmeester en winkeleigenares.

"Als studentenjobs heb ik altijd al in retail of in horeca gewerkt", begint Iris Van Onsem haar verhaal. "In 2017 was ik op een dag ruim op tijd onderweg naar een sollicitatie en kwam ik voorbij de toenmalige kaaswinkel van Sabine Verkinderen. Die zocht op dat moment versterking dus ging ik af op het wervingsbord en stapte ik binnen. We voelden meteen een klik. Ik kon diezelfde week nog proefdraaien. Uiteindelijk heb ik er tot 2022 met een deeltijds contract gewerkt in combinatie met andere zelfstandige opdrachten in de horeca. Ik begon bij Kaas&Co in de keuken en bij de bestellingen en draaide daarna ook mee in de winkel. Onder het mentorschap van Sabine kon de passie voor kaas volop openbloeien. Voorheen had ik als jobstudent ook al eens gewerkt in Hildes Kaasboetiek (Deinze)."

kaasplank
De kaasschotels van Kaas Van Ons: "Klanten vertrouwen vaak op onze expertise"

Inspiratiereis en kaascursus

kaassnijden
Een inspiratiereis, zelfstudie, een opleiding kaasmeester en de nodige passie waren de ingrediënten voor Iris haar kaasexpertise

Tijdens de jaren als medewerkster in de kaaswinkel werkte Iris aan haar kaaskennis. "Tijdens een inspiratiereis naar de Gruyère-streek ontdekte ik meer over kaas en de manier waarop die gemaakt wordt. Dat heeft echt indruk gemaakt en de liefde verder aangewakkerd. Vervolgens ben ik mij gaan verdiepen in kaas."

"Kaas is gewoon ook een mooi en dankbaar product"

"Wat hielp, was dat ik ook in de leer ben gegaan bij Ann Keymeulen van l'Art du Fromage. Ik volgde er de opleiding tot kaasmeester en kon die succesvol afronden. Dat was een echte leerschool waarbij mijn kaaskennis vooral theoretisch verrijkt werd. Kaas is gewoon ook een mooi en dankbaar product. Met het oog op duurzaamheid en dierenwelzijn valt er ook heel veel rond te vertellen. "

Iris en logo
Iris Van Onsem en het logo van Kaas Van Ons in de winkelruimte te Waregem

Eigen kaaswinkel

In 2022 nam Sabine Verkinderen na 30 jaar afscheid van haar kaaswinkel die toen Kaas&Co heette. Er werd een overnemer gevonden maar een jaar later stond de winkel in de Jozef Duthoystraat (Waregem) opnieuw te koop.

"Toen wilde ik mijn kans wel wagen", verklapt Iris. "Ik nam contact op met de verkoper en deed een eerste bod. De onderhandelingen duurden langer dan gewenst, maar uiteindelijk haalde ik mijn slag thuis. Het leek mij ook een meer dan logische keuze. Ik kende de winkel van binnen en van buiten, wist dat de zaak gekend was in de streek en ook met het cliënteel was ik bekend. Bovendien heb ik nog altijd een nauw contact met Sabine, die me altijd steunt met tips & tricks maar vooral ook veel reclame voor de zaak maakt."

Sinds augustus 2024 is de voormalige Kaas&Co opnieuw open, ditmaal als de kaaswinkel van Iris Van Onsem, die de winkelnaam veranderde naar 'Kaas Van Ons'.

"Dat bekte wel goed en ik vond het leuk om een stuk van mijn achternaam in de naam van de kaaswinkel te verwerken. Ook het logo - een kaasbol met stukjes die de K verbeelden - is speels en geeft een nieuw elan aan de 'doorstart' van de winkel."

gevel Kaas van Ons
Kaas Van Ons is gevestigd op de Jozef Duthoystraat 8 te Waregem 

Uitgebreid aanbod

Naast de 200 kaassoorten zet Kaas Van Ons ook het concept van Sabine verder: een combinatie met traiteur en charcuterie. "Voor de traiteurmaaltijden werk ik nog altijd met chef Geert, die al jaren zorgt voor een constante, hoge kwaliteit. We bieden klassieke maaltijden aan met een twist. Zo kiezen we bijvoorbeeld voor verse pasta. Op die manier differentiëren we. We merken dat het ene product - dus kaas - de aankoop voor het andere product - charcuterie of traiteur - versterkt en het koopgedrag stimuleert. We hebben momenteel ook vrij uitgebreide openingsuren, om zeker van bij het begin onze klanten zoveel mogelijk van dienst te zijn."

rijpcel
Een van de drie separate rijpcellen bij Kaas Van Ons waarmee Iris zorgt voor de affinage 

Eigen rijpcellen

De kazen komen voornamelijk van kleine boerderijen, al dan niet rechtstreeks geleverd of afgehaald. Ook via Zwitserland koopt de jonge kaasmeester een breed aanbod aan kazen in. "We blijven ver weg van de standaard industriekazen... we kopen bij gespecialiseerde leveranciers, met speciale aandacht voor rauwmelkse kazen.

Voor de affinage beschikt Kaas Van Ons over eigen rijpcellen. "De overleden echtgenoot van Sabine werkte voor een koelcelfabrikant en heeft zelf nog de drie kwalitatieve rijpcellen in het pand geplaatst. Per cel variëren we de temperatuur en luchtvochtigheid om de kazen in optimale vorm te kunnen aanbieden aan onze klanten."

vleeswaren
Het aanbod vleeswaren dat een alternatief vormt voor de kazen van Kaas Van Ons

Advies & vertrouwen

In haar persoonlijke aanpak hecht Iris veel belang aan een vertrouwensband met de klant.

"Veel klanten vertrouwen vaak op onze expertise. Ze weten misschien wel wat ze al dan niet lekker vinden, maar kunnen dat niet koppelen aan kaassoorten, laat staan specifieke merknamen."

"Deskundig advies en persoonlijke raad worden nog altijd heel hard geapprecieerd"

"Daarin kunnen wij een grote rol spelen en maken we het verschil met een grote retailer. Deskundig advies en persoonlijke raad worden nog altijd heel hard geapprecieerd. Het geeft zoveel voldoening wanneer een klant je het vertrouwen schenkt om een kaasplank samen te stellen en ze tevreden konden smullen."

Samen sterk

Iris Van Onsem is met haar 29 jaar nog een jeugdige verschijning in de sector, en dat brengt ook een frisse wind. 

"Ik hou helemaal niet zo van dat individualisme waarbij elke winkeleigenaar zeer sterk zijn business afschermt en zich terugtrekt op zijn eiland. Er komt heel veel bij kijken om vandaag de dag een zaak te runnen, dus kan het maar helpen om ervaringen uit te wisselen. Een eigen zaak runnen, is 'trial & error', maar samen staan we sterk!"

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Dieter Devriendt

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook

Cookies

Delicatesse maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.