BioproductenPremium

BioVLAM 2024 bekroont nieuw tomatenras

Vitaetom beloond met bioprijs

winnaar bioVLAM
BioVLAM-winnaars Koen en Annelies Van Hauteghem, geflankeerd door Marijke Van Ranst & Filip Fontaine (links) en Guy Vandepoel & Marina Sablon (rechts)

Bioteler Koen Van Hauteghem van Vitaetom wint de BioVLAM 2024, de prijs voor innovatie en duurzaamheid in bio. Zijn biologisch bedrijf met groenteteelt onder glas teelde voor het eerst biologische Ruby Red-tomaten, een robijnrode trostomaat.

Vierde BioVLAM

logoStilstaan is geen optie... en al zeker niet voor de Vlaamse biosector. Biologische bedrijven moeten blijven innoveren en pionieren. Daarom bekroont de BioVLAM, een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM, voor de vierde keer een gepassioneerd en innovatief bio-ondernemer.

Ieder jaar gaat de BioVLAM op zoek naar een toonaangevende bio-ondernemer met een vernieuwende kijk op product(ie) of proces in de biosector. De laureaat wordt gekozen uit vijf door de vakjury genomineerde bedrijven. In de vakjury zetelen vertegenwoordigers van de sectororganisaties en VLAM.

Winnaar Vitaetom

De juryleden bezochten elk van de vijf genomineerden om het bedrijf met eigen ogen te beoordelen op innovatiegehalte, aandacht voor duurzaamheid en passie voor bio.

Voor zijn vernieuwende biologische teelt van de Ruby Red trostomaten, bekroont de vakjury Koen Van Hauteghem, zaakvoerder van bioglasteeltbedrijf Vitaetom, als laureaat van de BioVLAM 2024. Van Hauteghem ontving de BioVLAM-award 2024 uit handen van Guy Vandepoel, voorzitter van VLAM. Als onderdeel van de prijs zal Van Hauteghem het komende jaar als Ambassadeur voor Bio optreden.

Koen Van Hauteghem reageert enthousiast op zijn prijs:” Ik vind het een hele eer om deze prijs in ontvangst te mogen nemen en de biosector het komende jaar te mogen vertegenwoordigen als ambassadeur.”

Koen Van Hauteghem
Koen Van Hauteghem (Vitaetom)

Levenskrachtige tomaten

De jury oordeelde dat Vitaetom zijn naam niet heeft gestolen: het verbindt zijn 'vita' - of levenskracht - aan de ‘tom’ van de tomaten.Vitaetom diende een sterk dossier in en de vakjury vond het bijzonder interessant dat een specifiek groenteras het onderwerp van de nominatie uitmaakte. Met Ruby Red kaapt hij een tweede nominatie voor de BioVLAM 2024 weg: in 2022 werd hij genomineerd voor zijn nieuwe, duurzame serre.

Niet vanzelfsprekend om een gangbare tomatenvariëteit
voor het eerst biologisch te telen

De jury was onder de indruk van de succesvolle, positieve start van de teelt van het tomatenras Ruby Red, dat Koen Van Hauteghem voor het eerst biologisch teelde. Dat is immers lang niet vanzelfsprekend voor een gangbare tomatenvariëteit; er bestond geen teelthandleiding voor. Van Hauteghem en zijn team moesten verschillende obstakels overwinnen zoals de juiste plantafstand en de watergift die deze tomaten precies nodig hebben.

Biosignaal

Deze tomatenteelt gebeurde op vraag van de retail, die de biotomaten met robijnrood vruchtvlees graag aan zijn klanten wilde aanbieden. Zo opent bio de deuren voor de uitbreiding van zowel het biotomatenareaal als de variatie binnen de biotomaten.

Moed om te vernieuwen en durf om te proberen

Vitaetom geeft met zijn nieuwe bioteelt een mooi signaal naar de sector: deze kan extra omschakeling naar biologische glasteelt immers goed gebruiken. Koen Van Hauteghem toont de moed om zijn aanbod te vernieuwen en de durf om een nieuwe teelt uit te proberen.

Ruby Red tomaten nu ook biologisch
Colruyt verkoopt de (niet-bio) Ruby Red al enkele jaren, en Bio-Planet - onderdeel van de Colruyt-groep - wilde deze smaakvolle tomaat graag in bio aanbieden.
De vraag om te starten met de teelt van biologische Ruby Red tomaten belandde bij tomatenexpert Koen Van Hauteghem, die veel ervaring heeft met biotomaten onder glas. In zijn serres van 20.000 m² produceert hij jaarlijks maar liefst 300.000 kilo tomaat.rubyred
De Ruby Red bleek niet de gemakkelijkste tomaat om biologisch te telen. Er moesten verschillende obstakels overwonnen worden. Plantafstand uit een gangbare teelt kan een teler bv. niet zomaar overnemen want in niet-bioteelt telen ze op steenwol en bioteelt in volle grond. Ook de juiste watergift moest al doende worden afgesteld. Omdat de bioplanten in volle grond groeien, vraagt ook de bemesting extra aandacht: de voedingsstoffen van de mest komen in de bodem en vergen meer tijd om door de plant te worden opgenomen. De planten krijgen nu tijdelijk extra biologische bladvoeding.
Van Hauteghem: “Ondanks deze extra aandachtspunten is Ruby Red echt een superproduct. Deze tomaat heeft geweldig veel smaak, essentieel voor de consument. We hopen nieuwe consumenten ervan te overtuigen hoe lekker biotomaten wel kunnen zijn”.
De toekomst oogt rooskleurig voor Ruby Red: BelOrta liet recent weten dat ze het areaal voor Ruby Red volgend jaar verviervoudigen omwille van de grote vraag.

Vijf genomineerden 2024

Voor de BioVLAM editie 2024 waren opnieuw een vijftal knappe projecten genomineerd.

vleterbeekBioboerderij De Vleterbeek

Bioboerderij De Vleterbeek (Poperinge) stapte in een Europees onderzoeksproject dat het welzijn van pluimvee en varkens wil verbeteren.

Een innovatieve buitenhut op de weide voor biozeugen en biggen verhoogde hun comfort. Bovendien maakt de hut ook beter zichtbaar voor klanten hoe de dieren de kans krijgen om hun natuurlijke gedrag te vertonen.

blommmBlommm

Blommm (Gent) is de eerste biogecertificeerde bloemenwinkel in België met een 100% lokaal en biologisch aanbod van verse bloemen van lokale bioproducenten.

Geen enkele bloem bij Blommm heeft ooit een vliegreis gemaakt, en waar mogelijk worden de boeketten op de fiets geleverd.

frujiPajottenlander

Pajottenlander (Meise) - biopionier sinds 1987 - lanceerde ‘Fruji’, zeven bruisende biofrisdranken op basis van lokale, verse, biologische vruchtensappen.

De pure smaak van natuurlijke bio-ingrediënten staat helemaal voorop. De biofrisdranken bevatten geen additieven, wat past bij het motto van Fruji: 'one sip closer to nature'.

ter heule‘t Goed ter Heule

‘t Goed ter Heule (Lauwe) beoogt als gemengd biobedrijf om volledig zelfvoorzienend te zijn.

Het streeft in alles naar de kortste keten, no waste en duurzaamheid. De groenteresten van zelfpluk en resto gaan naar de dieren en de mest gaat naar het land, zo is de biocirkel rond.

ruby redVitaetom

Vitaetom (Zwijndrecht) teelde dit jaar voor het eerst biologische ‘Ruby Red’ pruimtrostomaten.

Een nieuwe bioteelt is een grote uitdaging, maar de eerste oogst leverde een goed resultaat op. Vitaetom wil consumenten laten kennismaken met deze smaakvolle, biologisch geteelde tomaten.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Dieter Devriendt

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook