Food Personality Awards 2024
Met de Food Personality Awards belonen collega's en de verschillende professionele foodmagazines van Professional Media Group een reeks verdienstelijke persoonlijkheden in uiteenlopende voedingssectoren. Die prijzen werden uitgereikt tijdens de Food Discovery Days. Bij de awarduitreiking was er telkens een top 3 van genomineerde persoonlijkheden, met 1 winnaar op het hoogste schavotje.
Chocolate Personality of the Year
1. Justine Lanoo - Goût Fou
Justine wordt omschreven als een topchocolatier met een unieke en innovatieve stijl. Iemand die de grenzen van chocolade aftast. Bovendien wordt er melding gemaakt van prachtige creaties die meerdere zintuigen prikkelen... een Chocolate Personality of the Year waardig.
2. Jannes Deduytschaever - Chocolatier Deduytschaever
Jannes is runner-up en volgens de sector een jonge kerel met heel veel creativiteit die kiest voor topproducten. Hij heeft in korte tijd een prachtige zaak uitgebouwd en is een voorbeeld voor andere jongeren en chocolatiers.
3. Patrick Mertens - Chocoladehuis Boon
Patrick wordt geprezen als een echte vakman die heel collegiaal is en werkt volgens de hoogste standaarden en waarden. Hij is een creatieve duizendpoot die fantastische zoetwaren creëert voor de ruime omgeving van Limburg. Hij vervolledigt het podium van de chocoladepersoonlijkheidsprijs.
Butcher Personality of the Year
1. Stefan De Clercq - Slagerij Stefan De Clercq
Stefan De Clercq wordt voorgedragen vanwege zijn vakmanschap dat hij combineert met het talent en de passie van zijn dochter Laure die ook in de zaak werkt. Zijn inspirerende aanpak en inzet zijn een voorbeeld voor de jeugd. Hij behaalde de titel 'Butcher Personality of the Year'.
2. Joran Delbaere - Slagerij Delbaere & Vansteenkiste
Joran Delbaere verdient een nominatie voor zijn talent en vakmanschap, waarmee hij, ondanks zijn jeugdige leeftijd, zich nu al profileert als een vooraanstaande persoonlijkheid binnen de slagerswereld. Er wordt gesproken over een veelbelovende toekomst, maar hij finishte tijdens de Food Discovery Days 2024 al op een tweede stek.
3. Petra Van Beneden - Klasseslager Vermeulen
Petra Van Beneden wordt derde en kan bogen op haar grote passie, liefde en zorg voor vlees. En haar focus op de kwaliteit en behandeling van vlees en vleeswaren. Haar creativiteit en toewijding resulteren in smaakvolle vleesproducten die een lust zijn voor elke fijnproever.
Cheese Specialist Personality of the Year
1. Hilde Demarez - Hildes Kaasboetiek
Hilde Demarez steekt de kaaskroon op zak vanwege haar grote passie voor kaas en haar talent om prachtige en verzorgde kaasplanken samen te stellen. Haar liefde voor het ambacht straalt door in haar werk en maakt haar een uitstekende ambassadeur.
2. Geert Horsten en Jan Hannon - Grappe de Raisins
Geert Horsten en Jan Hannon zijn runner-up vanwege hun passie voor artisanale kazen, die met liefde en vakkennis worden gepresenteerd in hun winkel. Met hun expertise en persoonlijke aanpak helpen zij klanten bij het ontdekken van kazen en bij samenstellen van de perfecte kaasschotel.
3. Leen Dehaemers - De Kazaar
Leen Dehaemers vervolledigt het kaaspodium met haar aanstekelijke passie voor kaas en haar diepgaande kennis van het assortiment. Met oog voor detail en originaliteit biedt ze haar klanten niet alleen advies op maat, maar verrast ze ook met picknickmanden.
Baker Personality of the Year
1. Stephan Destrooper - Bakkerij & Patisserie Stephan Destrooper
Stephan Destrooper heeft aangetoond dat een goede bakker ook een goede ondernemer kan zijn door verschillende toonaangevende merken te creëren. Bovendien wordt zijn uitgebreide assortiment op ambachtelijke wijze bereid en kan Stephan rekenen op heel wat sympathie van zijn medewerkers.
2. Joost Arijs - The Bakery
Joost Arijs opende vorig jaar een nieuwe bakkerij in een design jasje. Opnieuw een topzaak naast zijn reeds bestaande patisserie en chocolaterie. Met een goed doordachte organisatie en met een verrassend en culinair aanbod kunnen we nu al spreken van een nieuwe referentie.
3. Mathieu Dierinck - Kultur Bakery
Mathieu heeft zich sterk gepositioneerd in de markt met de focus op heel lekker desem brood en bovendien is hij trendsetter in de wereld van vegan producten. Mathieu is bovendien dynamisch in zijn aanpak en kan daarom vlot inspelen op de veranderende behoeftes van de klanten.
Patissier Personality of the Year
1. Marijn Coertjens - Marijn Coertjens Patissier & Chocolatier
Marijn Coertjens behaalde de overwinning als Patissier Personality of the Year dankzij zijn succesvolle prestaties in nationale en internationale wedstrijden en events. Zijn passie, toewijding en voortdurende streven naar perfectie maken hem een opvallende en inspirerende persoonlijkheid in de patisserie wereld.
2.Lies Dhont en Maurits Van Lookeren - Tartelette
Lies Dhont en Maurits van Lookeren slepen een tweede plek in de wacht met hun unieke samenwerking als zielsverwanten in de patisserie en hun originele concept waarmee ze uitpakken. Hun passie en toewijding aan het vak straalt door in elk heerlijk en prachtig gebakken product.
3. Nicolas Arnaud - Patisserie Nicolas Arnaud
Nicolas Arnaud bezet de derde stek met zijn zalige Franse luxepatisserie en verwanten die je elke dag opnieuw wilt proeven. Zijn vakmanschap en passie voor het ambacht maken hem een ware smaakmaker in de patisseriewereld.
Food Retailer Personality of the Year
1. Familie Spegelaere - Spegelaere supermarkten
De familie Spegelaere is Food Retailer Personality of the Year vanwege hun innovatieve aanpak en focus op beleving in de supermarkt. Ze onderscheiden zich van andere supermarkten en creëren een unieke winkelervaring. Door de inzet van meerdere generaties van de familie en het ondersteunen van lokale producenten, tonen ze een sterke betrokkenheid bij de regio.
2. Karel Lambrecht - Atelier N°11
Karel verdient een tweede plek in deze categorie voor de succesvolle transformatie van een traditionele buurtwinkel naar een trendy delicatessezaak en koffiebar. Zijn focus op kwalitatieve en unieke producten, gecombineerd met een warme en gastvrije sfeer, heeft ervoor gezorgd dat de winkel een vaste waarde is geworden.
3.Marianne Veurink en David Van Saet - Vers Ateljee
Marianne Veurink en David Van Saet van Versateljee Wilrijk volmaken het podium dankzij hun passie voor voeding en de succesvolle uitbouw van Vers Ateljee als lokale verswinkel voor gezonde levensgenieters. Een uniek concept dat de lokale economie versterkt en bijdraagt aan een gezonde levensstijl.
Catering Team of the Year
Welk team heeft zich het afgelopen jaar onderscheiden door creativiteit, passie en professionaliteit in de cateringwereld? Grootkeukenverantwoordelijken konden hun eigen ploeg nomineren. Uiteindelijk stak in 2024 1 team er met kop en schouders bovenuit, ingeschreven door diensthoofd Voeding Rob van Rompuy:
Sint-Andriesziekenhuis (Tielt)
Volgens Rob van Rompuy heeft het ziekenhuis van Tielt een uitzonderlijk team van gepassioneerde professionals dat dag in dag uit werkt aan het bereiden van heerlijke maaltijden. Dat teamwork is ook te merken in meetbare resultaten: in vergelijking met een jaar terug is het aantal per dag bereide couverts gegroeid van ongeveer 400 naar meer dan 650. De gecentraliseerde keuken kreeg bovendien ook de vraag van externe partijen om hen van maaltijden te voorzien. Dit vertrouwen is een gevolg van de filosofie van de ploeg: koken met passie en ambacht. De nadruk ligt op kwaliteit en versheid, wat resulteert in maaltijden die niet alleen voedzaam zijn, maar ook heerlijk smaken.