Volromige Tête de Moine AOP
De Zwitserse ster van uw kaastoog

Tête de Moine AOP werd voor het eerst gecreëerd in 1192, door monniken in de abdij van Bellelay in het Zwitserse Juragebergte. De naam betekent letterlijk monnikshoofd, een verwijzing naar de kenmerkende tonsuur of kale kruin.
Traditionele methode
De toevoeging Appellation d'Origine Protégée of kortweg AOP waarborgt dat de lekkernij in het gebied van oorsprong geproduceerd, verwerkt en veredeld is. Tête de Moine AOP wordt vandaag nog in minder dan tien dorpskaasmakerijen gemaakt volgens strikte voorschriften. De kaasjes rijpen minstens tweeënhalve maand op dennenhouten planken. De rijke, rauwe koemelk bezorgt de kaas haar heerlijk romig mondgevoel. De kaas heeft kruidige tonen, een licht scherpe smaak en een subtiele zoete nuance, en de textuur smelt op de tong.

Heerlijke blikvanger
Vóór het degusteren wordt de kaas geschraapt. Vroeger gebeurde dat met een mes, tegenwoordig met een speciale schaaf, een zogenoemde girolle. Zo ontstaan elegante roosjes die absoluut de aandacht trekken. Dankzij het schrapen komt een groter oppervlak in contact met de lucht, wat de structuur van de zuivel verandert en de rijke aroma's vrijmaakt.
Tip
Het schrapen gaat het makkelijkst als de Tête de Moine AOP net uit de koelkast komt. Roosjes Tête de Moine AOP doen het uitstekend op een kaasplank, of vergezeld van pikante vleeswaren. Daarnaast zijn ze ideaal om hartige taarten, salades, soepen of hapjes mee af te werken. Receptideeën vindt u op kaasuitzwitserland.be.
IJSKELDERSTRAAT 21-23
1060 SINT-GILLIS
+3223408420
infobnl@scm-cheese.com
www.switzerland-cheese.be
