Noord-Hollandse Gouda
Eeuwenoude traditie, dat proef je!

van Noord-Hollandse weidemelk en met uiterst uniek recept
We weten allemaal dat Nederland de bakermat is van Gouda-kaas. Maar de échte Gouda die vind je terug in Noord-Holland. Gemaakt door lokale kaasmakers van Noord-Hollandse weidemelk en volgens een uniek én beschermd receptuur: dat zijn de ingrediënten van de romige Noord-Hollandse Gouda die al meer dan 100 (!) jaar op ambachtelijke wijze gemaakt wordt. En de kers op de taart? Dat is de gesloten keten van boer tot consument waardoor er kwaliteit en transparantie gegarandeerd worden doorheen het volledige proces van kaasmaken. Een geslaagd recept, nu en in de toekomst!
eeuwenoude traditie

is één van de geheimen voor de pure smaak van de Noord-Hollandse Gouda
Het recept van de échte Noord-Hollandse Gouda-kaas is al sinds 1916 te proeven en blijft een goed geheim. Bij iedere hap proef je de romige, volle, lichtzoute smaak die intenser wordt naarmate de leeftijd van de kaas toeneemt. De volle smaak start allemaal bij de unieke, zilte bodem die eigen is aan de Noord-Hollandse regio waar onze koeien meer dan 120 dagen per jaar grazen. Nadien gaan de lokale kaasmakers van Lutjewinkel aan de slag met de hoogwaardige weidemelk. Aan hun jarenlange vakmanschap dat van generatie op generatie doorgegeven wordt, kan niets tippen! Na het kaasmaken houden onze kaasmeesters het ambachtelijke rijpingsproces op vurenhouten planken nauwgezet in de gaten en zorgen zij ervoor dat de kaas voldoet aan de strenge eisen van Noord-Hollandse Gouda. Pas wanneer de kaas aan alle eisen voldoet, geven onze kaasmeesters de kaas vrij en kunnen kaasliefhebbers van overal ervan smullen!
Het rode zegel als keurmerk
Terwijl sporters een medaille krijgen voor uitmuntende prestaties en je topwijnen herkent aan een speciaal keurmerk, zo werkt het ook bij kaas: echte Noord-Hollandse Gouda herken je aan het Rode Zegel. Ons jarenlange vakmanschap werd beloond door de toewijzing van een beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Het BOB logo, verenigd in het Rode Zegel, is een garantie op de eigen, volle smaak van Noord-Hollandse Gouda en garandeert dat de kaas volgens de regels van de Noord-Hollandse kunst gemaakt werd.

Internationale awards
3 keer goud
Noord-Hollandse Gouda valt niet alleen in de smaak bij Nederlandse en Belgische consumenten. Ook vakjury's van internationale kaaswedstrijden weten de topkwaliteit van de échte Gouda te waarderen. Ieder jaar worden onze smaak en kwaliteit beloond met medailles. In 2023 won de lekkerste Gouda van Nederland maar liefst 3 keer goud op de International Cheese & Dairy Awards, de meest prestigieuze kaaswedstrijd ter wereld!
kwaliteit en duurzaamheid gaan hand in hand
Naast een transparante keten, is duurzaamheid een even belangrijke schakel doorheen de productie van de Noord-Hollandse Gouda. Een van de belangrijkste onderdelen hiervan vormt het samenwerken met lokale boeren, waarbij we continu samen de lat verhogen op het vlak van duurzaamheid. Maar ook tijdens het kaasmaken zelf wordt de focus gelegd op het verduurzamen van het proces. Zo werd er al door verschillende initiatieven – zoals een circulair waterzuiveringssysteem – maar liefst 40% minder CO2-uitstoot gerealiseerd. Kwaliteit, smaak en duurzaamheid doorheen de hele keten, nu en in de toekomst!
