WERK MET GROENTENTHEMA'S VOOR UNIEK BARBECUEAANBOD
BARBECUEGEBEUREN LAAT ZICH INSPIREREN DOOR GEZONDE EN EXOTISCHE TRENDS
Nog nooit was barbecueën zo populair. De winterbarbecue is in opmars, maar samen met de eerste zonnestralen krijgen de mensen zomerse barbecuekriebels. Barbecueën is een sociaal gebeuren in feeststemming, waarbij de traditie van vlees en vis op de grill met wat sla en dipsausjes plaats moet ruimen voor creatieve en gezonde recepten.

Seizoensgroenten uit eigen streek of de exotische toer op
Een BBQ-feest in openlucht doet mensen dromen van vakantie, van verre bestemmingen… en dat levert inspiratie voor heel wat variatie in barbecuerecepten. Naast vlees, vis en gevogelte zijn de mogelijkheden met groenten eindeloos. Sommigen houden het bij seizoensgebonden biogroenten uit eigen regio, anderen laten zich verleiden door exotische producten uit alle hoeken van de wereld. Ook voor vegetariërs kan een BBQ een feest worden, dat kan starten met een gevuld witloofblaadje, een verfrissend glaasje gazpacho of komkommersoep als appetizer. De klassiekers op het barbecuebuffet houden nog altijd stand: kleurrijke combinaties van sla, tomaat, komkommer, geraspte worteltjes, boontjes, bloemkool, radijsjes… met de traditionele dressings.

smakelijke gerechten, zoals dit Griekse slaatje
Presentatie met een eigen accent
Het aanbod is tegenwoordig zo uitgebreid dat je voor thema's kunt kiezen. Dat kan door aan het groenteassortiment bepaalde kruiden of specerijen toe te voegen, vergezeld van originele dressings. Verse munt, basilicum, oregano, koriander, tijm, olijven of noten, pijnboompitten, dadels, vijgen, rozijntjes…maken dan net het verschil en geven extra cachet. Yoghurt of kwark zijn een uitstekende basis voor een licht, gezond dipsausje of dressing als alternatief voor zwaardere olie- en mayonaisesauzen. Kleurrijk afgewerkte schotels of kommen met slacombinaties, aardappel-, pasta- en rijstsalades afgewisseld met dipsausjes en dressings zijn blikvangers die je barbecuebuffet een rijkelijke, luxueuze indruk geven. Naast een selectie koude groentebereidingen kan je op de BBQ ook eindeloos experimenteren met warme groenten.
Rauwkost
Verscheidene leveranciers spelen in op de gezonde trend en bieden originele salades aan voor wie zelf niet genoeg inspiratie heeft. Daarom ontwikkelde een producent 'zonnige salades' die ook uitermate geschikt zijn voor de BBQ, met in het gamma groentesalades coleslaw, komkommersalade en seldersalade. Het Flandria-label biedt een waaier aan slasoorten, kers- en andere tomatenrassen, paddenstoelen, paprika's, groene kruiden enz. Voor een origineel textuur- en smaakcontrast kan je een bloemkoolcouscous mengen met mais, feta, olijven. Een rodebietsalade garandeert een opvallend kleuraccent en smaakt uiterst fris.
Ook aardappelbereidingen mogen in onze contreien niet ontbreken. Naast de klassieke aardappelsalade presenteert een leverancier een pittige versie met spekjes, de 'potato salad caramba'. De zoete aardappel is een kleurrijke nieuwkomer met een lichtjes zoete en kruidige smaak, die het uitstekend doet bij de BBQ, als groentesnack, rauw in reepjes gesneden, met een yoghurtdipsausje.

Italië en Griekenland passen helemaal in het barbecueplaatje met felrode tomaten, met basilicum en mozzarella, pestosausjes, pastasalades, komkommer-, olijven- en fetacombinaties. Een van de trendsetters in saladeproducten speelt daarop in met pasta pomodori, pasta pesto, pasta Toscana en als uitspringer 'noodle lovers'. Nog een nieuwigheid is de Griekse risoni: een Griekse pastasalade met fetakaas.
Helemaal gezond en trendy zijn de 'energiesalades': taboulé oriental, taboulé Bombay, quinoa, zwarte quinoa en linzensalade, met als nieuwkomer bulgur met rode biet. Voor de veeleisende consument zijn er 'kant-en-klare' verpakkingen van 175 g en 350 g en verpakkingen voor de koeltoog van 1 kg en 2 kg. Ook couscous en de Griekse orzo en kritharaki lenen zich perfect om te combineren met gegrilde mediterrane groenten in kleurrijke salades. Tot slot levert Mexico eveneens inspiratie, met onder meer een salade van quinoa met guacamole.
WARME GROENTEN
Wanneer je groenten rechtstreeks roostert, is het essentieel om ze voldoende met ollie te bestrijken. Het aanbod verse groenten dat hiervoor in aanmerking komt is enorm uitgebreid.
Het label Best Choice, verkrijgbaar in vele Belgische supermarkten, voert groene asperges in, een ideale, vitaminerijke groente voor op de BBQ. In een aluminium schaaltje, met olijfolie, zijn ze in 7 minuten gaar op de grill. De zoete aardappel is een gezond en lekker alternatief voor de gewone aardappel. Kruidenboter, pesto, tzatziki, kruiden- of geitenkaas, zure room, kwark of yoghurt met groene kruiden geven een extra boost aan gepofte aardappelen in de schil, die je best even voorkookt voor je ze in hun aluminium jasje op de grill verder gaart. Little gem is een uitstekende slasoort om te grillen naast de klassieke paprika, aubergine of courgette. Probeer ook eens een verse maiskolf, bestreken met korianderboter, die je in zijn eigen bladerjasje (kaf) op de grill roostert.

Bij vis kan je groentepapillotten serveren van prei, venkel en wortel. Kleurige groentespiesjes met daartussen een takje tijm en rozemarijn passen zowel bij vlees als vis. Er bestaan ook kant-en-klare barbecuesauzen, saladevinaigrettes, chili, chutneys, exotische sauzen zoals chimichurri, chipotl-mayo…
PRIJSKAARTJE
Groenten zijn nooit de dure component van een barbecue. Als je groenten in het juiste seizoen koopt van lokale productie, zijn ze vers en niet duur. In ons 4-seizoenenlandje is de zomer ideaal als BBQ-seizoen met een gevarieerd groenteaanbod.
Voor u samengevat
• Het barbecuegebeuren wint aan populariteit met aandacht voor meer groenten en gezonde, creatieve recepten, geïnspireerd door alle wereldculturen
• Kleurrijke rauwkostsalades krijgen extra cachet door een originele samenstelling met een persoonlijk toegevoegde toets van kruiden of noten
• Exotische rauwkost- en pastasalades zitten in de lift
• Serveer koude, warme of gegrilde groenten met een fris dipsausje of een pittige originele barbecuesaus
• Groenten zijn niet het duurste ingrediënt van de BBQ, zeker niet als je de seizoenen en lokale producten respecteert