Inspelen op vakantiegevoel doet kaasverkoop in zomer pieken
Kaas als perfecte smaakmaker

De zomer staat voor vakantie. Wanneer de temperaturen naar aangename hoogtes stijgen kiest de consument voor lichte maaltijden die snel te bereiden zijn. Hierin spelen kazen een belangrijke rol. Apart als aperitief of dessert, maar zeker ook als smaakmakende maaltijdbegeleider in bereidingen en slaatjes. De kazen worden vaak afgestemd op de drankkeuze van de klant. Dit is of een glas wijn of een aperitief of een verfrissend glas bier. Voor alles bestaan er aangepaste kazen.
Zomerassortiment
Het vakantiegevoel van de klant weerspiegelt zich in diens aankoopgedrag. Winterse, zware, romige kazen bijvoorbeeld laat men links liggen. Er wordt resoluut gekozen voor het zomerse assortiment, licht verteerbaar met een frisse smaak. Hierin vind je tal van kazen met kruiden of met fruit, mediterraanse kazen en geitenkazen.

Lichte kazen met pit
vallen sowieso meer op in de toonbank door hun kleur. Door hun zuiderse smaken waant de klant zich bij het eten ervan zo op vakantie.
Geitenkaas op kop
Mediterraanse kazen zoals mozzarella en feta worden erg gesmaakt. Ze worden in tal van gerechten gebruikt, met als pluspunt dat ze koud verwerkt kunnen worden. Uit eigen regio is geitenkaas overduidelijk de favoriet in de zomerperiode. Deze wordt af en toe verrijkt met smaken zoals olijf, basilicum of honing voor een extra smaaksensatie. Deze kazen zijn de standaard geworden in vele slaatjes, en daarom hebben verschillende fabrikanten een kruimelversie op de markt gebracht, om die kazen zo nog gemakkelijker te kunnen verwerken.

Grillen op de bbq
Zomer en barbecue gaan hand in hand. Niets leukers dan op een warme dag eten te bereiden op de grill. Waarom dan ook geen kazen gebruiken boven de brandende houtskool? Het is eens iets anders, en ook een uitstekend alternatief voor het groeiende aantal vegetariërs. Halloumi is dé grillkaas bij uitstek omdat die niet smelt. Daardoor is deze kaas ideaal om op de barbecue te gebruiken. Er bestaat ook een Belgische versie van deze Griekse kaas, namelijk Berloumi.
Smeltkazen

Verwerk kaas in uw bereidingen
Kazen in slaatjes of op de barbecue worden apart gekocht en geconsumeerd. Het assortiment kazen in de toonbank moet dan ook gevarieerd zijn. Evenzeer is er grote vraag naar bereidingen waarin kaas verwerkt zit. Hier is het belangrijk om uw klanten te gaan inspireren.
Kaas op een stokje
Verschillende soorten kaas kunnen dienen als vulling in creatieve vleesgerechten, zoals in een rollade of een varkenshaasje. Bereid de zomerse (maaltijd)salades of zomerstamppotjes met frisse kazen. Brochettes zijn razend populair in warme periodes, de kleine porties op een stokje passen helemaal in het concept van een snelle maaltijd. Ook hier kunnen kazen een rol spelen, bijvoorbeeld een brochette met geitenkaas, spek, ui en paprika. Simpel en lekker.

Aperotime
Snelle hap
Wraps met kaas zijn eenvoudig klaar te maken en kunnen snel worden opgegeten. Het grote voordeel ervan is dat u er alle kanten mee uit kunt. Ze zijn ideaal om enkele producten uit uw zaak extra in de kijker te zetten of te gaan combineren. Zo is een wrap op basis van pesto-limoenroomkaas in combinatie met zalm een voltreffer, of nog kip met een roomkaas op basis van basilicum en olijf.
Inzetten op kaas
Omdat vele mensen op reis zijn in de zomerperiode, kent de verkoop sowieso een lichte daling. U kunt uw verkoopcijfers opkrikken door volop in te zetten op kaas, een lekker product dat gemakkelijk verkoopt. De kaasproducenten doen er ook alles aan uw zaak te ondersteunen. Ze bieden uw zaak heel wat promomateriaal of inspiratie voor gerechtjes om origineel voor de dag te komen.

INSPIREER UW KLANTEN
THEMA'S DOEN DROMEN
Dompel uw zaak onder in een bepaalde sfeer, waardoor uw klanten sneller geneigd zullen zijn om een speciale kaas te kopen. Zo kunt u met een Zwitsers thema de bergwandelaar misschien wel verleiden tot een Radlerkaas om helemaal in de sfeer van een zomerse bergwandeling te komen. Speel ook in op actuele thema’s, zoals het EK voetbal. Thuis voor de televisie geniet men graag van een extra stukje kaas.
PROEVEN DOET KOPEN
Een kaasplankje is ideaal om een mooie zomeravond mee te starten als aperitief of om af te sluiten als dessert. Uw klanten zullen dan ook makkelijk te overhalen zijn om het aan te kopen. Laat hen tijdens het wachten een selectie kazen proeven, en ze zijn in een mum van tijd overtuigd.
GEEF RECEPTEN MEE
Zomerse gerechtjes moeten licht verteerbaar zijn en snel bereid kunnen worden. Het ontbreekt uw klanten echter vaak aan inspiratie. Werk daarom eenvoudige recepten uit waarin uw assortiment kazen gebruikt wordt. De klant zal u dankbaar zijn voor de tips, en u stimuleert uw verkoop.
Recept inspiratie
Tongrolletjes met Brugge Oud-waterkerspesto en pastasalade
Ingrediënten
- 20 scharrolletjes
- 40 g Brugge Oud, korst verwijderd
- 1 teentje look
- 1 flink handvol waterkers, alleen de blaadjes
- 20 g geroosterde hazelnoten + extra ter garnering
- 2 el citroensap
- 4 el olijfolie
- peper en fleur de sel
Voor de pastasalade
- 300 g Griekse pasta
- groentebouillon
- ½ rode ui
- teentje look
- 1 courgette
- 120 g gehakte zwarte olijven
- zeste van 1 citroen
- peper en zout
Bereidingswijze
- Stoom de tongrolletjes in 7 minuten gaar.
- Maak de pastasalade. Kook de Griekse pasta gaar in groentebouillon volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel met koud water en laat oed uitlekken. Snipper de ui, pers de look en snijd de courgette in blokjes. Bak ui en look samen glazig in olijfolie. Voeg de courgette toe en bak even mee. Neem van het vuur, roer er de gekookte pasta door en maak aan met een extra scheutje olijfolie, zwarte olijven, citroenzeste, peper en zout.
- Maak de pesto. Snijd de Brugge Oud in stukjes. Pers het teentje look. Mix Brugge Oud, look, waterkers, hazelnoten, citroensap, olijfolie en fleur de sel samen tot een gladde pesto in de foodprocessor. Voeg eventueel extra olijfolie toe als de pesto te droog is. Proef en kruid naar smaak bij met fleur de sel en zwarte peper.
- Schik telkens 5 tongrolletjes, wat pastasalade en een paar lepeltjes pesto op een bord. Werk
af met geroosterde hazelnoten.
Broodpizza met villa provence
Ingrediënten
- Turks brood
- sjalot
- knoflook
- tomaten passata
- rode tomaten
- gele tomaten
- groene olijven
- Villa Provence kaas
- verse oregano
- zout en peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd het Turks brood door de helft, zodat je een onder en bovenkant hebt. Snipper de sjalot en de knoflook fijn, roer ze door de tomatenpassata, voeg zout en peper naar smaak toe. Snijd de tomaten in plakjes en de olijven in ringetjes, schaaf de kaas in dunne plakken.
- Besmeer de broodhelften met de tomatensaus en beleg met de plakjes tomaat en de olijven. Verdeel de Villa Provence erover en garneer met blaadjes oregano en eventueel met zout en peper.
- Bak de pizza’s op een bakplaat voor 15 minuten, of tot de kaas mooi gesmolten is. Snijd in punten en serveer warm.
Caesar salad met Tête de Moine AOP
Ingrediënten
- Balsamicovinaigrette: 2 el balsamicoazijn en 2 el olijfolie
- 250 g kerstomaatjes
- 1 el olijfolie
- 1 zakje notensla
- enkele zwarte olijven
- 6-8 roosjes Tête de Moine AOP
- zout, peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Balsamicovinaigrette: meng in een kom de azijn met het zout en de peper. Voeg al roerend de olijfolie toe. Zet koel.
- Bestrijk de kerstomaatjes met de olijfolie. Rooster 18 minuten in de oven. Zet apart
- Meng in een kom de vinaigrette door de notensla. Verdeel de salade over de borden met de kerstomaatjes, de olijven en de roosjes Tête de Moine AOP. Bestrooi met peper.
Met dank aan Treur Kaas, Dupont, Vandersterre, Switzerland Cheese