Indrukwekkende transformatie tot klasseslagerij valt in de prijzen
slagerij dockx in turnhout: ambachtelijke slagerij in industrieel kader
Hoewel Erwin Dockx uit een slagersfamilie komt, was het niet altijd zijn roeping om in het vak te stappen. Toch kriebelde het al snel en verloor hij zijn hart aan de stiel. In 2007 waagde hij de sprong en nam een beenhouwerij in Turnhout over. Die heeft hij intussen weten uit te bouwen tot een succesvolle ambachtelijke slagerij die letterlijk uit z’n voegen groeide. In april 2019 opende hij de deuren van de vernieuwde en uitgebreide zaak. Met een industriële huisstijl die over de hele lijn is doorgetrokken, mag Slagerij Dockx zich dan ook trotse winnaar noemen van de Shop Design Awards 2019-2020 in de categorie Food Speciality Store!
“eten moeten de mensen altijd”
Erwin Dockx: “Hoewel ik uit een grote slagersfamilie kom, was het niet onmiddellijk een vanzelfsprekendheid of roeping dat ik ook in het slagersvak zou terechtkomen. Maar mijn grootvader zei altijd: “Eten moeten de mensen altijd”, en dat is me altijd bijgebleven. Ik ben dan ook begonnen aan de slagersschool en eigenlijk beviel me dat enorm. Alleen het leren op de schoolbanken wat niet echt iets voor mij. Ik wilde veel liever meteen beginnen werken met mijn handen. Op mijn zestiende ben ik dan op leercontract gegaan bij mijn oom Eric Havermans in Beerse. Daarna heb ik nog een korte stop gemaakt in een supermarkt om vervolgens bij mijn neef Cor Havermans gaan werken.”
Liesbeth Verstrael: “Zelf heb ik helemaal geen achtergrond in deze branche. Ik heb een opleiding als boekhouder achter de rug. Eerst heb ik gewerkt als manager bij Quick, later heb ik een managementfunctie gehad bij AS Adventure. Bij beide functies heb toch een aantal belangrijke zaken opgestoken die ik hier nu ook nog dagelijks toepas in de zaak. Denk maar aan alles wat met hygiëne te maken heeft of het opleiden van mensen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ik hier enkel de boekhouding kwam doen, maar dat veranderde al snel en nu ben ik medezaakvoerder.”
Stap naar eigen zaak
Erwin: “Het idee om een eigen zaak te hebben, heeft altijd al gesluimerd in mijn gedachten. In 2007 heb ik de stap gewaagd en nam de slagerij die hier vroeger zat over. Ik heb nog geen dag spijt gehad van die beslissing. Het is hard werken om een eigen zaak te hebben, maar ik doe het zo graag. Natuurlijk is de overstap van werken in dienstverband naar zelfstandig worden uitdagend geweest. Niet dat ik het onderschat heb, maar bij sommige zaken sta je helemaal niet stil als slagersgast.”
Liesbeth: “We hebben de slagerij op die 13 jaar dan ook enorm zien evolueren. We zijn letterlijk uit onze voegen gebarsten. Toen we op een gegeven moment de kans kregen om nog een stuk grond naast de winkel te kopen, hebben we niet lang getwijfeld. Het was nu of nooit!”
Van oudbollige naar klassevolle slagerij
Erwin: “Niet alleen was de slagerij veel te klein geworden, we waren door de beperkte grootte ook helemaal niet efficiënt aan het werken. Dankzij de uitbreiding van de winkel hebben we nu een heel groot atelier en een winkel waar zowel het personeel als de klanten niet op elkaar gepakt staan. Het is toevallig, maar de timing kon niet beter vallen. We hebben ons al vaak heel gelukkig geprezen dat we de uitbreidingen al gedaan hebben, want met corona zou dat een fiasco geweest zijn in onze vorige winkel.”
Industriële look als huisstijl
Erwin: “In 2018 hadden we de eerste ideeën over hoe we de vernieuwde winkel voor ogen zagen. Toen werd het ook meteen duidelijk dat we voor een grote verandering en dus investering wilden gaan. Ik was toen 45 en wilde nog één keer goed investeren om een winkel te hebben voor de komende 15 jaar. We wilden vooral een winkel creëren die we zelf heel mooi vonden. Het was erg belangrijk dat we onze eigen stempel konden drukken op onze zaak. Als je naar andere winkels kijkt, kan je vaak onmiddellijk zien met welke inrichter ze samengewerkt hebben, en dat wilde ik net niet.”
Gedurfde keuzes
Liesbeth: “We wilden een klassezaak met een chique uitstraling zonder dat mensen drempelvrees zouden ervaren. We waren ook niet bang om gedurfde keuzes te maken. De algemene look van de winkel kan je als industrieel omschrijven. Alles is zwart, zelfs de kleinste details.”
Erwin: “Na wat vertraging opgelopen te hebben door moeilijkheden met de bouwvergunning mochten we op 17 april 2019 we eindelijk onze nieuwe winkel voorstellen aan onze klanten. Hun reacties waren dan ook unaniem enthousiast.”
Samenwerking met frigomil
Erwin: “We hebben met meerdere winkelinrichters samengezeten maar uiteindelijk zijn we met Frigomil in zee gegaan. Zij waren onmiddellijk mee met ons verhaal en de eerste tekeningen die we kregen, zaten er al ‘boenk’ op.”
Liesbeth: “Frigomil was bovendien ook een van de enige inrichters die niet alleen focusten op hoe mooi de winkel moest worden, maar ze maakten ons ook attent op de praktische kant van ons verhaal. Zo hadden wij nog te weinig stil gestaan over hoe we ons wilden bewegen in de winkel en hoe de verschillende zones het best in elkaar zouden zitten.”
Winnaar shop design awards
Liesbeth: “Het was de Landsbond die ons aanspoorde om ons in te schrijven voor de Shop Design Awards. Uiteindelijk is het harde werk van de remodeling beloond met de Shop Design Award in de categorie Food Speciality Store en daar zijn we heel fier op! Vooral omdat elke vernieuwde winkel van vandaag heel mooi is. We zijn dan ook erg blij dat ons concept eruit gesprongen is.”
Mix van klanten
Erwin: “In het begin kreeg ik voornamelijk oudere klanten over de vloer. Dat was even schrikken, want je wil natuurlijk ook een jong publiek dat veel meer koopt en nog klant zal zijn. Maar uiteindelijk stabiliseerde zich dat en nu hebben we een hele leuke mix van klanten.”
Liesbeth: “We vinden het bovendien erg belangrijk dat elke klant zich hier goed voelt. Of je nu één kotelet koopt, of elke week veel geld uitgeeft, elke klant moet hetzelfde behandeld worden.”
Aanbod: inspelen op trends als rode draad
Erwin: “Met het groeien van de zaak is ons aanbod ook sterk uitgebreid. Vooral sinds de uitbreiding van de winkel is er veel veranderd. Zo heb ik nu veel meer huisbereide charcuterie, bereide maaltijden, een uitgebreide kaashoek en een wandkoeler met take-awayproducten. Hiermee willen we vooral inspelen op de drukbezette consument zodat ze niet te veel moeten nadenken wat ze willen eten die avond. Dankzij meer plaats in de koeltoog en de wandkoeler, kan ik alles ook veel mooier en overzichtelijker presenteren met heel wat positieve gevolgen voor de verkoop. Voor onze groenten en fruit werken we samen met een groenteboer die ons voorgesneden producten levert. Hij kijkt ook samen met ons wat zal werken in onze regio en biedt voldoende afwisseling.”
Keuze voor kwaliteit
Liesbeth: “Je merkt dat onze klanten naar ons komen omdat ze duidelijk voor kwaliteit willen kiezen. De klant polst ook heel actief naar wat zelfgemaakt is en wilt daarvoor ook iets meer betalen. De vernieuwing van de winkel heeft dat effect nog meer versterkt.”
Erwin: “In niet-coronatijden is het mogelijk om via een nummersysteem een nummertje te trekken. Zo kunnen klanten op hun gemak rondlopen in de winkel terwijl ze wachten op hun beurt.”
Versbox: meteen schot in de roos
Liesbeth: “Niet alleen op productniveau spelen we in op trends, we kijken ook altijd naar welke toestellen en machines interessant kunnen zijn. Zo hebben we onlangs geïnvesteerd in een versbox. Dat is een systeem van gekoelde lockers waar klanten hun bestelling kunnen ophalen wanneer het voor hen past. Via onze webshop plaatst men een bestelling, kiest een tijdstip van afhaling en betaalt onmiddellijk. Niet alleen kunnen klanten die gehaast zijn zo enorm veel tijd besparen, ook voor ons is het een efficiëntere manier om bestellingen te verwerken. Vroeger verliep dat allemaal telefonisch en op drukke dagen stond die telefoon niet stil. Nu kunnen mensen tot middernacht bestellen en de volgende dag vanaf acht uur hun bestelling ophalen.”
Avondshoppen
Erwin: “Toch maken we het onszelf ook niet altijd makkelijk door dat tijdslot. Soms schrik je als je ‘s morgens opstaat, over hoeveel bestellingen er moeten klaargemaakt worden. Maar we willen dat tijdslot niet aanpassen aangezien de meeste bestellingen rond 23 uur plaatsvinden. Dat is duidelijk een tijdstip waarop mensen online beginnen te shoppen.”
Liesbeth: “We hebben de versbox nu sinds augustus en het was meteen een schot in de roos en dat verbaast me eigenlijk niet. Hier in de buurt zijn er nog maar heel weinig slagers die zo’n versbox hebben. De klanten zijn er ook heel benieuwd naar als ik bijvoorbeeld de box aan het vullen ben. Zelfs het iets oudere publiek dat nog niet echt bekend is met dergelijke afhaalmogelijkheden, is meteen overtuigd zodra ik het demonstreer. Ik geloof dan ook heel sterk dat dergelijke formules nog belangrijker zullen worden in de toekomst.”
Effecten Corona
Erwin: “Zoals de meeste mensen hadden we nooit nagedacht over de impact die corona op ons zou hebben en waren we er dus ook niet op voorzien. De eerste week was enorm hectisch. Gelukkig vonden we snel onze draai en is corona eigenlijk een zegen geweest voor ons. We merkten heel duidelijk dat de consument de supermarkten inruilde voor kleine, zelfstandige winkels. Hierdoor hebben we meer klanten gekregen die nu ook gebleven zijn. We beseffen heel goed dat we aan de goede kant van het verhaal staan.”
Focus op eigen zaak
Erwin: “Als je het vergelijkt met andere regio’s, zitten hier nog veel slagers, waar er ook heel veel goede ambachtelijke slagers tussen zitten. Op dat vlak moeten we goed wakker blijven, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik me daar niet op zit blind te staren. Ik ben vooral gefocust op mijn eigen zaak. Ik laat me niet gek maken door de prijzen van een collega. Iedereen die zijn best doet in het slagersvak, wordt daarvoor beloond met genoeg klanten.”