Post-coronatrends in uw winkelinterieur
Fygitaal wordt het nieuwe normaal
De concurrentie tussen zelfstandige detailhandelaars en retailketens woedt nog steeds, zo blijkt uit een studie die Bossuyt liet uitvoeren. Toch is er een mooie toekomst weggelegd voor de lokale winkel. De coronamaatregelen hebben het bewustzijn van de consument voor lokaal kopen aangewakkerd. De consument hecht ook steeds meer belang aan wat hij koopt en waar het product vandaan komt.
Fysiek en digitaal, ook wel fygitaal, gaan hand in hand.
De conclusie blijft dat kleinhandelaars die kwaliteit aanbieden, met een uitgekiend productassortiment, en sterk verweven zijn met hun buurt, zullen overleven op voorwaarde dat ze ook het digitale omarmen.
de 5 trends die voor u van belang zijn
1 - Hygiëne
Een hele reeks tijdelijke maatregelen, die de social distancing moesten garanderen en de verspreiding van het coronavirus moesten tegengaan, zullen blijvend een invloed hebben op de inrichting van winkels. Hoeveel klanten kan u tegelijk binnen laten en hoe regelt u dat? Hoe organiseert u het verkeer van klanten in de winkel, bijvoorbeeld met een aparte in- en uitgang? Welke signalisatie en afscheiding tussen klanten voorziet u best? Denkt u ook aan automatische deuren om contact te vermijden en aan flexibele mogelijkheden om de handen te ontsmetten tijdens het winkelen?
De hoofdvraag is wellicht hoe u uw klanten op een persoonlijke manier kan bedienen en adviseren, terwijl u de nodige afstand houdt? Het persoonlijke contact en uw expertise blijven immers uw absolute troeven. Hier maakt u het verschil mee.
2 - Digitalisering
Digitalisering is aan de orde in alle sectoren. Als gevolg van de coronacrisis zien we dit alleen maar versnellen. Contactloos betalen met een bankkaart of een app bijvoorbeeld is een realiteit die niet meer in vraag wordt gesteld.
Denk ook na over online bestellen via een webshop. Dat zien we niet enkel doorbreken in kledingzaken, maar ook bij voedingswinkels. Belangrijk is dan wel dat u in uw winkelconcept aandacht heeft voor de afhandeling van die bestellingen. U leest er hieronder meer over bij ‘connected convenience’.
3 - Connected convenience
Naast het persoonlijke contact en de adviesverlening wil de consument ook zo veel mogelijk gebruiksgemak of ‘convenience’. Hij is intussen gewoon geraakt aan online shoppen en de voordelen er van: altijd en overal een aanbod vinden, waarbij zijn keuze snel aan huis wordt geleverd. De coronamaatregelen, waarbij verplaatsingen vaak beperkt worden, hebben deze trend nog versterkt en meer dan ooit spreken we over ‘connected convenience’. De uitdaging is dus om die digitale troeven te integreren in uw fysieke winkelpunt.
Als u 'fygitaal' (FY-siek én di-GITAAL) wordt, combineert u het beste van twee werelden en speelt u maximaal in op de nieuwe consumentenverwachting.
Zorg er bijvoorbeeld voor dat u naast het vertrouwde advies, ook de mogelijkheid biedt waarbij de klant comfortabel kleding en op een veilige manier kan passen en zo zijn producten zorgvuldig kan uitkiezen. Op die manier onderscheidt een fysieke winkel zich nog steeds van online winkels. Aan de kassa blijft er bovendien ruimte voor persoonlijk contact.
4 - Veranderende consumptiepatronen
Een nieuwe trend onder invloed van corona, zijn veranderende consumptiepatronen. Het algemene vertrouwen van de consument in zijn financiële situatie is onzeker en kan voor verandering zorgen. Zo besteedt de consument bijvoorbeeld meer aandacht aan promoties en goedkopere producten.
Het feit dat consumenten meer hun toevlucht vonden in webshops voor het aanvullen van hun kleerkasten, zorgt ervoor dat ze hun positie op de markt hebben kunnen versterken, wat met zich meebrengt dat ze een grotere concurrent vormen voor de traditionele fysieke kledingzaken.
Daarom is het nu belangrijker dan ooit dat fysieke kledingzaken zich onderscheiden van de virtuele winkels. Dat kunnen ze doen door mee te gaan met de digitalisering, maar ook door hun winkelinrichting zo aan te passen dat consumenten een uistapje er heen niet kunnen weerstaan.
5 - Beleving
Want nog meer dan vroeger zal eender welke zaak een beleving moeten bieden om mensen 'uit hun kot' te kunnen lokken. Dit kan op allerhande manieren: comfort, sfeer, look & feel, technologische snufjes, verfijning op het bord, een verhaal, iets exclusiefs ...
De Belgische winkelier heeft het begrepen
Wij polsten aan de hand van een e-survey bij onze PMG-abonnees naar waarom winkeliers hun zaak willen vernieuwen. Zij die binnenkort hun zaak willen renoveren, kregen vragen voorgeschoteld omtrent de redenen waarom zij hun zaak willen vernieuwen en hoe ze dat willen doen. Ze konden meerdere antwoorden aanvinken.
NIEUWE LOOK & FEEL
De Belgische winkeliers hebben begrepen dat een nieuwe look & feel hun zaak een duw in de rug kan geven. Zo'n 92% van de bevraagden beweert hun zaak in de toekomst te willen vernieuwen om een nieuwe look & feel te creëren. 58% wil aan de hand van de vernieuwingen meer omzet draaien. Terwijl 54% de winkel klantgerichter wil maken. Slechts 34% van de bevraagden wil potentiële energiebesparingen doorvoeren in de vernieuwde winkelinrichting en 20% van de bevraagden wil aan de hand van de make-over meer winkeloppervlakte scheppen.
verlichting als belangrijkste element bij vernieuwing
Bij de vernieuwingen wordt voornamelijk de focus gelegd op de verlichting. 68% van de bevraagden beweert namelijk dat de verlichting een van de belangrijkste zaken is bij de herinrichting van hun zaak. Voor 48% is ook het meubilair erg belangrijk. Slechts 42% vindt de materialen belangrijk bij herinrichting, terwijl 38% aangeeft dat de gevel en de etalage hoofdzakelijk moeten worden aangepakt. Voor 36% van de bevraagden is decoratie belangrijk en bij 30% moeten de investeringen bij vernieuwing vooral naar de vloer en wanden, maar ook naar technologische support vloeien.