Baden & douches

Aangepaste badkameruitrusting: wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer je een dagje ouder wordt, worden ook heel wat dagelijkse activiteiten minder vanzelfsprekend. Toch wil je zo lang mogelijk je plan kunnen trekken en blijven wonen waar je je hele leven gewoond hebt. Dus kan je al met enkele beperkte aanpassingen het gebruik van de badkamer en het toilet een heel stuk vereenvoudigen. 

 

Toiletverhoger

toiletverhoger op toilet

Om eenvoudiger plaats te nemen en weer recht te staan, kan een steungreep een grote hulp zijn. In sommige gevallen kan een wandbeugel op de aansluitende zijmuur helpen. Is er geen zijmuur, dan kies je voor een (opklapbare) steun die je tegen de achterwand monteert. Is het helemaal niet mogelijk of gewenst om beugels te bevestigen, dan kan een losstaand rekje dat rond de pot past, ook helpen.

Ook een aangepaste zithoogte is van belang. Plaats je een nieuwe wc, hang die meteen wat hoger. Een zithoogte van 47 cm in plaats van 40 cm is ideaal. Of kies een toiletpot die je in de hoogte kan verstellen.

Is er geen sprake van een nieuw toilet, dan verhoog je het bestaande toilet met een verhogende toiletzitting. Dit is een soort wc-bril met een dikte van 5 à 7 cm die je makkelijk op elke pot kan plaatsen en weer wegnemen.

Lees hier hoe je aangepaste toiletuitrusting plaatst

 

Douchestoel

douchestoel geinstalleerd

Een douche is voor senioren sowieso makkelijker in gebruik dan een bad. Je hoeft immers niet bang te zijn dat je niet meer uit je bad zal kunnen. Om ook in je douche de nodige steun te vinden, kan je grepen monteren. Ook een klapstoeltje dat je aan de muur monteert, of een losstaand douchestoeltje kan je helpen.

Wie een nieuwe badkamer plaatst, kan er bij het inrichten op letten om te kiezen voor een douche met een vlakke vloer, dat vermindert struikelkansen. Kies je meteen ook voor een extra wijde deur, dan is je douche zelfs toegankelijk met een rolstoel.

Heb je iemand in huis die je moet helpen tijdens het wassen, dan kan een halfhoog douchescherm erg handig zijn. Je kan geholpen worden zonder dat de douchedeuren open hoeven te staan. Zo loopt de badkamer niet onder water wanneer je hulp krijgt.

Lees hier hoe je aangepaste douche-uitrusting plaatst

 

Badzitje

badzitje badsteun

Handgrepen op de muur en op de badrand maken het veiliger om in het bad te stappen. Gaan zitten in bad is geen evidentie. Je moet er immers zeer diep voor door de knieën. Een zitplankje voorkomt dit probleem, al zit je dan niet echt in het water.

Wil je je toch kunnen onderdompelen in het water zoals je gewoon was, dan moet je een badlift plaatsen. Al is zo'n op- en neergaande stoel een behoorlijke investering.

 

Aan de wastafel

lavabo zonder onderkast

Kies voor een wastafel zonder onderkast. De kast kan wel de sifon verbergen, maar ze beperkt ook de mogelijkheid om met een rolstoel dicht bij de wastafel te komen.

Extra handgrepen en beugels rond de wastafel bieden heel wat steun. Haal de tapijtjes en badmatten weg, ze kunnen je enkel doen struikelen. Indien nodig, kan je een antislipmatje leggen.

 

Extra grijpstangen

extra grijpstangen

Een goed geplaatste grijpstang is de basis om op een veilige en comfortabele manier je badkamer te blijven gebruiken. Er zijn verschillende vormen. Bepaalde types kan je zelf aaneenschakelen tot net die vorm die in je badkamer past.

Sommige grijpstangen vervullen een dubbele functie: je kan ze bijvoorbeeld ook gebruiken als toiletrolhouder, douchestang of handdoekrek. De praktische hulp wordt op die manier meteen ook een stuk esthetischer.

 

Concrete hulp nodig?
Heel wat van de basishulpmiddelen vind je in de doe-het-zelfzaak. Voor meer gespecialiseerde hulpmiddelen en voor advies kan je te rade gaan bij je ziekenfonds. Uiteraard kan ook je arts, kinesist of ergotherapeut de nodige tips geven. Vergeet, voor grotere woningaanpassingen, ook niet je licht op te steken bij je provinciebestuur. Zij kunnen in bepaalde gevallen premies toekennen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook