Verwarminginstallaties

Hoe kies je een bijverwarmingstoestel?

We beschikken nagenoeg allemaal over een ketel of warmtepomp en een verwarmingssysteem met radiatoren of convectors. Tijdens de wintermaanden kan wat bijverwarming echter nooit kwaad. Er zijn elektrische toestellen op de markt waarmee je het ‘s ochtends in de badkamer of overdag in de hobbykamer een tikkeltje aangenamer kan maken. Gebruik dergelijke toestellen ook niet overmatig, vaak verbruiken ze veel elektriciteit en langdurig gebruik (wanneer het niet echt nodig is) zal je snel zien op je energiefactuur.

Let op met dergelijke toestellen in de badkamer.

 

Verplaatsbare toestellen

convectorkachel convectiewarmte

Convectorkachel

Bij een convectorkachel wordt er convectiewarmte gecreëerd. Convectiewarmte is een indirecte vorm van verwarming waarbij koude lucht wordt aangezogen en opgewarmd, in een elektrische convectorkachel gebeurt dat met een verwarmingselement in het toestel zelf. De lucht stijgt tot aan het plafond, koelt af, en daalt opnieuw, waarna dezelfde cyclus zich herhaalt.

Met convectiewarmte kan je een ruimte gelijkmatig en snel verwarmen. Doordat convectie lucht aanzuigt van buitenaf, bestaat wel de kans dat er meer stofdeeltjes door de ruimte worden verspreid, wat het minder gezond maakt dan stralingswarmte, die zich horizontaal voortbeweegt en zo de lucht in een ruimte verwarmt. Convectorkachels zijn anderzijds wel zuiniger dan toestellen die met stralingswarmte werken.

Ze zijn bovendien geruisloos, waardoor dit type verwarming ook zeer goed geschikt is als permanente verwarming. Verschillende modellen zijn makkelijk aan de muur te bevestigen. Aangezien aardgasaansluitingen bij nieuwbouw niet meer zijn toegelaten, zijn elektrische convectorkachels hier een mogelijk alternatief als permanente verwarming (dat kostengewijs vooral interessant is wanneer je over zonnepanelen beschikt).

Warmeluchtblazer

Een warmeluchtbazer of een ventilatorkachel kan snel en gericht voor warmte zorgen. Deze elektrische toestellen zijn uitgerust met een gloeidraad die opwarmt wanneer het toestel wordt ingeschakeld. Via de ventilator in het toestel verspreidt de lucht zich snel door de ruimte. Dergelijke toestellen zijn vaak ook uitgerust met een stand voor koude lucht. Het voordeel van die werking is dat je snel een grote ruimte kan opwarmen. Het nadeel is dat deze vaak luid zijn.

Voor grotere ruimtes zoals een garage of een atelier zijn er ook grotere bouwkachels. Die werken op dezelfde manier als een warmeluchtblazer maar beschikken over een dikkere gloeidraad.

Keramische kachel

Een keramische kachel is een variant van de warmeluchtblazer. Die werkt niet met een gloeidraad, maar met een keramisch element dat warmte vasthoudt. Die keramische elementen houden de warmte vast, waardoor een keramische kachel meer warmte geeft dan een ventilatorkachel met gloeidraad. Deze is vaak zuiniger en veiliger dan andere kachels. De lagere kacheltemperatuur voorkomt bovendien dat stofdeeltjes op het oppervlak verbranden en een vervelende geur afgeven. Keramische kachels werken echter ook nog met een ventilator, het zijn dus eveneens geen stille toestellen.

Micathermische kachel

Micathermische kachels maken gebruik van het mineraal mica, een silicaatmineraal met een glanzende, gelaagde structuur dat wordt gebruikt vanwege zijn vermogen om enorm efficiënt warmte te geleiden. De kachels werken door elektromagnetische straling uit te zenden, die objecten in de ruimte verwarmt. Deze objecten warmen vervolgens de lucht op: zo wordt dus net als bij het gebruik van een radiator de hele ruimte warm. Deze kachels zijn energiezuinig, geluidsarm en hebben geen luchtverplaatsing, waardoor allergenen en zwevend stof worden vermeden.

Micathermische verwarmingselementen kunnen met een kleiner element evenveel en sneller warmte opwekken als een grotere radiator. 

Deze kachels hebben echter ook enkele nadelen. Zo ligt de aankoopprijs vaak wat hoger en kan huisstof zich ophopen in het rooster van de batterij en bij verhitting een onaangename geur verspreiden. Het is hierdoor noodzakelijk om het rooster regelmatig met een stofzuiger schoon te maken en nat te reinigen.

Olieradiator

De olieradiator werkt op basis van minerale olie die opwarmt in een metalen behuizing. Als de olie opgewarmd is, stijgt de warme lucht om zich snel te verdelen over de ruimte.  De olie wordt elektrisch verwarmd en circuleert door de leden van het toestel. Een olieradiator warmt traag op, maar de warmte blijft wel langer hangen nadat het toestel is afgeschakeld. Dergelijke toestellen zijn hoofdzakelijk geschikt voor kleine en middelgrote ruimtes.

Petroleumkachel

Een petroleumkachel verbrandt (al dan niet gezuiverd) petroleum en geeft op die manier vrij snel warmte af in een ruimte. Er bestaan hieronder twee soorten: laserkachels en wiekkachels. Bij laserkachels wordt de interne brander elektronisch gestuurd, aangesloten op het net. Deze beschikken ook over een ingebouwde timer en temperatuurregelaar. Wiekkachels werken daarentegen op batterijen en zijn met andere woorden vrijer te plaatsen én vergen minder energie, deze zijn echter niet zo regelbaar als laserkachels.

De snelle warmte heeft wel zijn keerzijde: naast het feit dat de CO2-uitstoot van petroleumkachels hoog ligt, kunnen ze zonder voldoende ventilatie een gevaar vormen voor CO-vergiftiging, zeker als het om een ouder modellen gaat. 

 

VERMOGEN
Net als voor ketels, kachels en haarden, speelt ook bij elektrische toestellen het vermogen een rol bij de keuze van je toestel. Die is afhankelijk van de grootte van de ruimte waar je het wil gebruiken. Dit wordt op de verpakking aangegeven in kilowatts, vertaald naar "geschikt voor ruimtes tot xxx m³". Vaak zijn toestellen voorzien van verschillende vermogensstanden, zodat je zelf kan bepalen hoeveel energie een toestel gaat verbruiken.

 

Infraroodverwarming

infrarood verwarming

Infraroodverwarming wordt vooral toegepast in woonkamers met panelen in een vaste opstelling of als terrasverwarming. Tegenwoordig bestaan er ook infraroodspiegels voor in de badkamer, waarmee je geen last meer zal hebben van condens. Daarnaast heb je ook nog verplaatsbare infraroodverwarmers die geschikt zijn voor binnenruimtes.

Infraroodstralen warmen de mensen, dieren en objecten in de ruimte rechtstreeks op, en niet de lucht, zoals bij traditionele radiatoren of vloerverwarming het geval is. Doordat je met een heel korte opwarmtijd zit en veel minder vermogen nodig hebt per m², zal je minder verbruiken dan bij een traditionele elektrische verwarming. 

Infraroodstralen kunnen overigens ook als vloerverwarming worden gebruikt. Daarbij worden volgens het droge principe infraroodmatten of -folie ingewerkt in de vloeropbouw. Qua vermogen is infrarood vloerverwarming geschikt als hoofdverwarming vanaf 160 W/m², voor bijverwarming in combinatie met andere verwarmingstoestellen is 80 W/m² voldoende.

 

Lucht-lucht warmtepomp

lucht lucht warmtepomp

Ook de warmtepomp met split unit airconditioner mag niet vergeten worden. Buiten wordt lucht aangezogen met een ventilator. Die lucht wordt op temperatuur gebracht met het koelmiddel dat door de compressor wordt samengedrukt en opgewarmd. De binnenunit zuigt vervolgens de warme lucht aan en blaast die in de woning. Deze werking kan je ook omkeren om een ruimte te koelen. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook