Schilderen

Waarom kiezen voor een natuurverf?

Binnen het segment van de gekende synthetische verven wordt al gestreefd naar een zo klein mogelijke ecologische impact, maar de overtreffende trap, die is gereserveerd voor de natuurverven. Maar wat is een natuurverf? En hoe pas je die toe? Je leest er hier meer over. We vertellen je meer over leemverftechnieken.

 

Wat is een natuurverf?

Een verf wordt traditioneel gevormd door het samenbrengen van een pigment, een oplosmidel (water of een synthetisch product zoals terpentine) en een bindmiddel of hars dat zorgt voor de binding tussen de verschillende bestanddelen van de verf onderling. Dit bindmiddel is dan een acrylaat-, alkyd- of latexhars. Kort samengevat: hier komen redelijk wat synthetische elementen bijeen.

Een natuurverf heeft een andere basis: deze is gebaseerd op mineralen en nagroeibare ingrediënten.

werken met een natuurverf

Wat zijn de voordelen van een natuurverf?

Natuurverf is ademend, antistatisch en heeft vaak ook vochtregulerende eigenschappen. De verwerking kan ook vlotter verlopen omdat er minder mogelijke schadelijke stoffen in zitten.

Werken met verf op terpentinebasis kan soms lastig zijn voor de luchtwegen of hoofdpijn veroorzaken, en wordt tevens afgeraden voor zwangere vrouwen. Bij natuurverven zijn die problemen er niet. Het kan overigens absoluut geen kwaad om je baby of kinderen te laten slapen in een kamer die pas geverfd is met natuurverf.

Natuurverven kennen bovendien een heel ander productieproces met een pak minder raffinageprocessen dan bij de synthetische tegenhangers. Het wordt op kleinere schaal geproduceerd. In tegenstelling tot gewone verven kan die productie eventueel ook stilgelegd worden bij minder vraag naar verf. Dus er is zeker geen overproductie. 

 

Toegepast: werken met leemverf

Maar hoe werk je nu met een natuurverf? We illustreren aan de hand van een leemverf. We gebruiken de Ecotec Leemstucco, een natuurlijke decoratieve en oplosmiddelvrije sierpleister op basis van leem. Deze geeft een mat tot glanzend marmereffect en zorgt zo voor een stijlvolle afwerking van muren binnenshuis. 

leemstucco muur voorbereiden

Een goed voorbereide muur

Voor het aanbrengen van een leemstucco heb je een goed voorbereide muur nodig: egaal en stof- en vetvrij. Het is aan te raden om eerst een primerlaag aan te brengen op de muur. Je laat deze 6 tot 8 uur drogen. Daarna kan de stucco aangebracht worden.

Voor je de leemstucco aanbrengt, plak je - net zoals bij elke andere verfklus - eerst de hoeken en kanten af met schilderstape.

loeemstucco aanbrengen spatel

Leemstucco aanbrengen

Roer de stucco goed op voor je die aanbrengt op de muur. Het aanbrengen zelf doe je met een inox paletmes. Waarom inox? Wel, daarmee vermijd je immers grijze aanzetten in je eindresultaat, wat zeker belangrijk is bij lichte kleuren. In de hoeken gebruik je dan weer beter een borstel. Dat werkt nauwkeuriger én maakt het uitstrijken met het inox paletmes van daaruit een stuk gemakkelijker.

De stucco breng je dun aan door je mes onder een hoek van 45 graden te houden. Welke bewegingen je maakt met het inox paletmes heeft een invloed op je eindresultaat. Als je heel grote slangvormige bewegingen maakt, dan krijg je een iets rustiger resultaat. Maak je wat kleinere bewegingen op de muur, dan ga je een net iets levendiger effect op de muur verkrijgen.

Wanneer de eerste laag droog is, breng je na enkele uren de tweede laag aan op een gelijkaardige manier als de eerste.

leemstucco polieren

Stuccolaag polieren

Als de tweede stuccolaag nog licht vochtig is, kan je het oppervlak afwerken door het te polieren naar wens. Dit doe je wanneer de tweede laag nog licht vochtig is, na 30 à 45 minuten - afhankelijk van de luchtvochtigheid in de ruimte.

Om het oppervlak te polieren, druk je met een spatel de lagen aan in een licht draaiende slangenbeweging en onder een hoek van 45 graden. Zo krijg je de beste nuances in het oppervlak.

Na het gladmaken kan je ervoor kiezen om de stucco afwasbaar te maken door deze te zepen, te oliën of te waxen, maar dat is naar eigen voorkeur.

 

Toegepast: leemverf met een zandeffect

Naast stucco kan je ook kiezen om een zandeffect toe te passen op de leemverf door granulaten toe te voegen. Daardoor krijgt de muur de uitstraling van een fijne pleister heeft.

ecotec granulaat leemverf

Hoe ga je te werk?

Bij de zandtechniek start je met de voorbereiding met behulp van de granulaat. Nadat je je muur in een kleur naar wens geschilderd hebt met leemverf, neem je opnieuw dezelfde leemverf en voeg je er het decoratief granulaat aan toe. Roer het geheel goed op.

Afhankelijk van je voorkeur kan je veel of weinig granulaat toevoegen. Hoe meer granulaat, hoe meer korrelstructuur je op de wand krijgt.

granulaatverf aanbrengen

De verf aanbrengen

Neem een blokborstel of spalter en breng de gekorrelde verf aan. Hou er wel rekening mee dat je met een blokborstel telkens veel verf aanbrengt en drukkere vlakken creëert. Met een spalter is dat andersom, hiermee breng je fijnere nuances aan.

Breng de verf steeds aan met een halfdroge borstel. Dip je borstel eerst af op een stuk karton of tegen de rand van het verfbakje om te vermijden dat je te veel korrelverf ineens aanbrengt en zo een ruwere aanzet krijgt. Breng de korrelverf in horizontale of verticale strepen aan en verdeel de verf in korte of langere vlakken over de muur.

Probeer bij aanvang het aantal vlakken te beperken en bekijk het resultaat vanop afstand. Zo behoud je het overzicht en kan je telkens extra nieuwe vlakken aanbrengen naar jouw voorkeur.

leemstucco toepassing 1
leemstucco toepassing 2
1/2

Tip
Natuurlijk is het ook mogelijk om leemverf op de traditionele manier aan te brengen. Bij het aanbrengen is er geen verschil tussen leemverf en synthetische verven, of verven op waterbasis.

ECOTEC NATURAL PAINTS
ANTWERPSESTEENWEG 68
2250 KONTICH
+3233229414
info@ympsales.be
www.ecotec-naturalpaints.be
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook