Verwarminginstallaties

15 tips om te besparen op je verwarming

Woningverwarming is doorgaans de grootste slokop van je energiefactuur. Het is deze winter dus bijzonder belangrijk om daar wat te kunnen besparen. Natuurlijk kan je je woning volledig gaan isoleren en een warmtepomp laten steken, maar voor wie het budget niet heeft zijn er verschillende minder ingrijpende zaken die je zelf kan doen.

 

Aan de thermostaat

voorbereiding ontluchten radiatoren onderhouden

Een van de meest evidente manieren om te besparen op je verwarming, is door je klokthermostaat in te stellen. Ga ‘s nachts of wanneer je niet thuis bent voor 15 °C, op momenten dat je wel thuis bent, stel je die in op een temperatuur tussen de 18 en 20 °C. Door je thermostaat een graad lager in te stellen dan gewoonlijk, kan je op jaarbasis al een aardig bedrag uitsparen.

MEER WETEN:
> Hoe zuinig omgaan met je thermostaat

 

Aan je radiatoren

hoe ontluchten radiatoren onderhouden

Radiatoren ontluchten

Zorg voor de aanvang van het stookseizoen dat je radiatoren ontlucht zijn. Als er lucht in de leidingen zit, zullen ze namelijk niet optimaal kunnen verwarmen.

Thermostatische kranen

Rust je radiatoren uit met thermostatische kranen waarop je per radiator de temperatuur kan instellen. Een dergelijke kraan is uitgerust met een thermometer, die ervoor zorgt dat ze stopt met warmte opgeven wanneer een bepaalde warmte is bereikt.

radiatorventilatoren aansluiten

Radiatorventilatoren

Om een ruimte sneller te verwarmen op een lagere temperatuur, kan je je radiatoren ook uitrusten met radiatorventilatoren. Dit is een module ventilatoren die je magnetisch aan de onderkant van een radiator bevestigt. De ventilatoren werken met sensoren: wanneer de radiator opwarmt (rond de 30 °C), zullen de ventilators worden ingeschakeld en de warmte sneller te verdelen, wanneer de radiator weer afkoelt slaan de sensoren terug af.

Het nadeel is dat radiatorventilatoren via elektriciteit werken. Echter is het verbruik van radiatorventilatoren toch zeer laag (minder dan een euro per jaar), terwijl je ermee wel wat kan besparen op je stookkosten. Doordat ze meer warmte afgeven, hoef je minder hard te stoken.

5. radiatorfolie borstwerking

Radiatorfolie

Bij radiatoren die geplaatst zijn langs niet-geïsoleerde muren kan je ook warmteverlies beperken met radiatorfolie aan de borstwering (het gedeelte van de vloer tot aan de vensterbank). Veel van de stralingswarmte van de radiator gaat immers verloren naar buiten, zeker wanneer er geen sprake is van isolatie.

MEER WETEN:
> Hoe je radiatoren onderhouden

 

Aan je vloerverwarming

railsysteem verwarming onderhouden

Wie vloerverwarming heeft in zijn woning, heeft sowieso al een vorm van lagetemperatuurverwarming in zijn woning – het water in de leidingen is niet warmer dan 40 °C. Hoewel het langer duurt om een ruimte op te warmen, is er minder energie nodig om de warmte te behouden.

Bij vloerverwarming kan je, als die aan de thermostaat is gekoppeld, ook gewoon de dag- en nachttemperatuur een graad verlagen. Zorg er wel voor dat je het verschil tussen de twee op 2 °C houdt.

MEER WETEN:
> Alles over vloerverwarming

 

Tochtpunten vermijden

tochtstrips verwarming onderhouden

Tochtstrips

Oude en deels gerenoveerde woningen hebben vaak nog te kampen met luchtlekken waarlangs tocht naar binnen kan en warmte naar buiten, waardoor je een hogere energiefactuur betaalt zonder meer warmte te creëren. Rust daarom oude voor- en achterdeur uit met tochtstrips en tochtborstels. Ook bij oude ramen die niet meteen worden vervangen kunnen tochtstrips soelaas bieden.

ZONWERING

Maak bij je ramen ook gebruik van de buitenzonwering, rolluiken of screens zullen de warmte beter binnenhouden. Ook met gordijnen kan je (weliswaar beperkter) de warmte wat meer vasthouden binnen.

MEER WETEN:
> Tips tegen tocht en koudeval
> Hoe je voordeur renoveren
> Buitenzonwering kiezen: wat zijn de opties?
> Binnenzonwering voor je woning kiezen

 

Kleine isolatie-ingrepen

4. rolluikkast isoleren  verwarming onderhouden

Naden en kieren

Je kan meer dan 10% van de warmte in je woning verliezen via kieren of spleten. Grotere spleten, zoals tussen het raam- of deurkozijn en de muur, dicht je het best af met purschuim. De opening tussen deur- of vensterlijsten en muren vul je beter op met kit.

Rolluikkast isoleren

Rolluikkasten langs binnen kan je ook isoleren om warmteverliezen te beperken en tochtstromen te vermijden.

Leidingisolatie

Buisisolatie is heel effectief in niet verwarmde ruimtes zoals je garage of je kelder, wat ook meestal de plaats is waar de leidingen toekomen. Door je binnen- en buitenleidingen te isoleren, zal je niet alleen besparen op je energiefactuur, maar zal je ook niet met bevroren of gesprongen leidingen te kampen hebben.

Garagepoort isoleren

Bestaat je garagepoort uit niet meer dan een houten of metalen plaat? Dan kan je die met hardschuimplaten ook makkelijk zelf isoleren.

MEER WETEN:
> Kleine isolatie-ingrepen die je zelf kan doen
> Hoe je leidingen isoleren
> Hoe een rolluikkast isoleren

 

Groot onderhoud

Een onderhoud van je cv-ketel is absoluut noodzakelijk - en verplicht - voor een goede werking, alsook de schoonmaak van de afvoerkanalen en/of de schoorsteen. Dergelijke zaken doe je uiteraard niet zelf, maar laat je over aan een vakman.

controle  verwarming onderhouden

Cv-ketel

Je cv-ketel moet, naargelang de brandstof, jaarlijks of om de twee jaar worden onderhouden door een erkende vakman. Voor pellet- en stookolieketels is dat jaarlijks, voor gascondensatieketels om de twee jaar.

Afvoerkanalen en schoorstenen

Bij zo’n ketelonderhoud zullen de afvoerkanalen sowieso meegenomen worden in het onderhoud. Wie van plan is om een haard of kachel aan te steken deze winter, zorgt er in ieder geval zeker voor dat de schoorsteen geveegd is voor een optimale werking.

MEER WETEN:
> Je verwarming onderhouden: hoe, wat en wanneer?

> Hoe verloopt een ketelonderhoud?
> Schoorsteen vegen: wat houdt dat in?

 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook