SlaapkamerPremium

Maak zelf een nachttafel met folie

Als je zelf een nachttafel maakt, kan je die volledig naar eigen wens ontwerpen en afwerken. Voor dit design gingen wij aan de slag met op maat gezaagde meubelpanelen die we van een decoratieve folie voorzien. Leuk!

Download bouwplan

 

Hoe ziet de nachttafel eruit?

Deze nachttafel bestaat uit twee delen, en het ontwerp is vrij simpel: één deel heeft een bovenblad, en een achterblad en een middenblad die samen een T vormen en zo als poot fungeren. Het tweede deel is een kleiner tafeltje dat je voor de helft onder het grote deel kan schuiven, en bestaat uit een bovenblad, twee zijpanelen en één plaat in het midden. De zijpanelen en middenplaat vormen een H-vormige poot voor het tafelblad.

planken ontvetten

Op maat verzaagd

Deze nachttafel wordt gemaakt met meubelpanelen die we in de winkel op maat hebben laten zagen. De maten in ons plan zijn een leidraad, maar als je iets dergelijks wil namaken, kan je dat uiteraard groter of kleiner laten doen. Werk op maat van jouw wensen en de beschikbare plaats naast het bed.

Uiteraard kan je ook zelf plaatmateriaal aanschaffen en zelf het zaagwerk doen. Wij bedankten daarvoor. Het enige werk dat hier nog moet gebeuren voor we de tafel in elkaar steken, is ontvetten. 

zelfklevende folie plakn

Zelfklevende folie

Dan is het tijd om het uiterlijk van het nachttafeltje bepalen. Dat doen we in dit geval met zelfklevende folie. Deze witte meubelpanelen zijn de ideale ondergrond om folie op te kleven: ze zijn perfect vlak en makkelijk vetvrij te maken. Voor dit tafeltje kozen we een betonlook. We bekleven eerst de planken die bij het grote deel van onze nachttafel als poot dienen.

secuur werkje folie

Werk voorzichtig

Zelfklevende folie aanbrengen is een secuur werkje. Eén zichtbare kreuk en je mag opnieuw beginnen, werk dus rustig en voorzichtig. Begin met een stuk folie op maat te knippen. Haal een stuk van de beschermlaag los, en kleef dan de folie op de plank. Terwijl je de beschermlaag meer en meer wegtrekt, kan je meer en meer vastkleven. Gebruik een kunststofspatel om de folie mooi aan te drukken.

spatel en breekmes 1
spatel en breekmes 2
2/2

Plooi de folie mooi rond de randen en druk goed aan. Als de folie vasthangt snij je die exact op maat af. Daarvoor gebruik je een scherp breekmes.

vermijd zichtbare naden

Vermijd zichtbare naden

Denk ook na over waar de naad van je folie mag komen. Wij zorgen ervoor dat de naad op een plek komt waar later een plank wordt bevestigd. In ons geval is dat centraal op het paneel.

montage van de planken 1
montage van de planken 2
montage van de planken 3
1/3

Planken monteren

Als de twee planken ingefolied zijn, kunnen we ze aan elkaar monteren. Plak een strook tape op een van de planken en teken daar enkele boorpunten op af. We gebruiken tape, omdat we niet rechtstreeks op de folie willen aanzetten met onze boor. De tape is minder glad, waardoor je quasi niet kan uitglijden met je boor tijdens het voorboren.

Klem de twee planken haaks op elkaar en schroef de twee delen dan vast via de vooorgeboorde punten. Samen vormen ze de poot van het nachttafeltje. Daarop komt dus het tafelblad.

montage tafelblad 1
montage tafelblad 2
montage tafelblad 3
3/3

Het tafelblad

Haal er de plank bij die als tafelblad dient, en teken af waar de poot komt. Boor opnieuw de nodige gaten uit.

Ook het tafelblad pakken we in met de zelfklevende folie. De truc die we hier toepassen is: eerst de onderzijde beplakken, dan het tafelblad monteren, en dan pas de bovenzijde bekleven. Op die manier zullen de schroeven, die aan de bovenzijde van het tafelblad zitten, onzichtbaar zijn.

het kleinde deel maken 1
het kleinde deel maken 2
2/2

Het kleine deel

Eens het grote deel is afgewerkt, beginnen we aan het tweede, kleinere deel. Ook hier werken we met op maat gezaagde meubelpanelen van dezelfde soort. Na ontvetten kunnen ook die met folie bekleed worden. Je kan dezelfde folie gebruiken als bij het grote deel, maar wij kozen hier voor een trendy terrazzo look. 

We hebben hier een kleinere rol folie gekocht, dus we gaan zuiniger te werk: we bekleven enkel de zichtbare delen. Verder gebruiken we dezelfde strategieën als voor het vorige tafeltje: we verbergen de schroeven onder de plakfolie.

En zoals je merkt, ons eerste tafeltje had een T-vorm als poot, dit tweede stuk heeft een H-vorm. Zo’n H-vormig onderstel verbruikt wat meer hout, maar het is wel een stuk stabieler dan een T-vorm. Zo is ons tweede tafeltje dus ook klaar.

toonbeeld foto kopfoto nachttafel

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook